Την αναγκαιότητα συνοχής των δράσεων με την προοπτική δημιουργίας ενός καλά οργανωμένου Εθνικού Σχεδίου για τον Καρκίνο επεσήμανε ο Γραμματέας του Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, Γιώργος Καπετανάκης μιλώντας στο Virus.com.gr. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται το 7ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ με τίτλο «O άνθρωπος στο επίκεντρο», αναδεικνύοντας την αναγκαία ολιστική προσέγγιση για τον Καρκίνο, αλλά και τις δέουσες πολιτικές υγείας, τα πορίσματα μελέτη της All can Greece καθώς και κατά πόσο μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στην καινοτομία.
«Είναι δεδομένο ότι απαιτείται να υπάρξει και να δημιουργηθεί ένα Εθνικό Σχέδιο για το Καρκίνο, έχουν υπάρξει προσπάθειες, αλλά θα μπορούσα να τις χαρακτηρίσω αποσπασματικές, δηλαδή δεν έχουμε τη σύνδεση μεταξύ τους και το όφελος που θα μπορούσαμε να επιτύχουμε εάν υπήρχε σχέδιο με μια μελετημένη προσέγγιση. Θα μπορούσαμε να θέσουμε στόχους τους οποίους θα μπορούσαμε να επιτύχουμε σε ένα συγκεκριμένο διάστημα και μάλιστα σε αρμονία και πλήρη σύμπλευση με το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον Καρκίνο. Άρα είναι προαπαιτούμενο να υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο για να κάνουμε στέρεα βήματα και να έχουν την επίδραση και την αποτελεσματικότητα που επιθυμούμε για τους ασθενείς και στη βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας και σε όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην Ογκολογία».
«Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ότι χωρίς Μητρώο Νεοπλασιών, χωρίς να έχουμε το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών, που έχει θεσμοθετηθεί και έχει ρόλο, η Ευρωπαική Επιτροπή κινείται προς αυτή την κατεύθυνση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα οποία θα μπορούσαν να αναλάβουν διάφορες δράσεις και τομείς που θα έπρεπε να συνδυαστούν, δεν θα έχουμε τα αποτελέσματα που θα έπρεπε, παρά τις πολύ καλές και φιλότιμες προσπάθειες που έχουν γίνει. Πρέπει να υπάρχει ένας συντονισμός. Επί παραδείγματι βλέπουμε ότι το από Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον Καρκίνο υπάρχουν ευρωπαϊκά επιδοτούμενα προγράμματα από τα οποία θεωρούμε ότι θα είχαμε περισσότερο όφελος εάν είχαμε την κατάλληλη προετοιμασία, εάν είχαμε έναν κατάλληλο συντονισμό. Αυτά όλα αποτελούν μέρος του Σχεδίου για τον Καρκίνο, δεν μπορεί να τα δει κάποιος ανεξάρτητα, ξεκομμένα, αποσπασματικά. Όχι ότι δεν γίνονται, αλλά αυτές θα πρέπει να έχουν μια αρχή, μέση και τέλος, με αφετηρία την επίγνωση που βρισκόμαστε, που θέλουμε να φθάσουμε, πως και πότε θα φθάσουμε και τι θα κάνουμε. Μέσα από την All Can Greece, η οποία εκπροσωπεί το σύνολο της ογκολογικής κοινότητας στην Ελλάδα, δεδομένου ότι συμμετέχουν όλες οι επιστημονικές εταιρείες και η βιομηχανία προσπαθούμε να έχουμε ένα consesus, μια κοινή πρόταση ώστε να βοηθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, δεν υποκαθιστούμε την Πολιτεία. Λέμε απλά αυτούς τους παράγοντες, αυτές τις παραμέτρους πρέπει να τις λάβουμε υπόψη εάν θέλουμε να προχωρήσουμε σε στερεά βήματα για το μέλλον και για ένα τέτοιο σχέδιο, το οποίο είμαι πεπεισμένος ότι και η Πολιτεία θα ήθελε να έχει γίνει ήδη. Άρα αυτό που κάνουμε είναι να αναδείξουμε το κενό και από την άλλη να συνδράμουμε θετικά προς μια κατεύθυνση που θα δημιουργήσει όφελος. Στο συνέδριο της ΕΛΛΟΚ με τίτλο «Ο άνθρωπος στο επίκεντρο» , δεν είναι τυχαίος ο τίτλος, θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι χρειάζεται ολιστική προσέγγιση για την ογκολογική περίθαλψη και φροντίδα, να φύγουμε από την αντιμετώπιση της νόσου και να πάμε στον άνθρωπο και στο περιβάλλον του. Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια, αλλά επηρεάζει το περιβάλλον του ασθενή, την οικογένεια, τους φροντιστές και νέες ανάγκες προκύπτουν. Στο συνέδριο υπάρχουν θεματικές ενότητες που εστιάζουν τι μπορεί να επιδράσει θετικά πχ. σε γηριατρικούς ογκολογικούς ασθενείς η πολιτιστική συνταγογράφηση,όπως διαπιστώθηκε σε δράσεις που έγιναν από κοινού με την ΕΟΠΕ. Το μεγάλο θέμα των πολιτικών υγείας η μελέτη της All can Greece αλλά και κατά πόσο μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στην καινοτομία κατά πόσο το σύστημα μπορεί να προσαρμοστεί και να δώσει δυνατότητες στους ασθενείς».
«Υπάρχουν εργαλεία και ενέργειες που γίνονται σε άλλες χώρες π.χ ευρωπαϊκά προγράμματα που θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη απορρόφηση. υπάρχουν πρακτικές που έχει το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία. Έχουμε καταστήσει κοινωνό και την κυβέρνηση πως θα μπορούσε δηλαδή να υπάρξει και στην χώρα μας μια Task Force, μια ομάδα εργασίας, η οποία θα μπορούσε να έχει στόχο πως θα ωφεληθούμε και να παρακολουθούμε αυτά που γίνονται στον ευρωπαϊκό χώρο για να αφομοιώνει στη συνέχεια η Πολιτεία και το Υπουργείο Υγείας αυτή τη πολιτική. Από την άλλη, δυστυχώς δεν συμμετέχουν οι ασθενείς στο επίπεδο που θα έπρεπε στις διάφορες επιτροπές που τους αφορούν. Αντιλαμβάνομαι ότι τα τελευταία χρόνια ότι υπάρχει μεγαλύτερη εκπροσώπηση οργανώσεων ή ενώσεων ασθενών, αλλά για εμάς δεν είναι ικανοποιητική η συμμετοχή μας σε επιτροπές και σε φορείς που μας αφορούν και επιδιώκουμε μεγαλύτερη συμμετοχή για να δώσουμε την διάσταση που χρειάζεται . Αυτός είναι ο ρόλος μας να δώσουμε την ανθρώπινη διάσταση. Την οπτική τη δική μας πάντα συνθετικά.
«Έχουμε ζητήσει να υπάρχει η δυνατότητα υπηρεσιών ψυχολογικής υποστηρικτής από το στάδιο της διάγνωσης. Υπάρχει επίδραση στην πορεία της αντιμετώπιση της νόσου και ιδιαίτερα θετική επίδραση από τη Τέχνη. Υπό αυτό το πρίσμα, πέρυσι μέχρι το καλοκαίρι, είχαμε μια συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης MΟΜus. Αρχίσαμε τη συνεργασία με την υποστήριξη της ΕΟΠΕ και υπογράφθηκε ένα τριπλό σύμφωνο συνεργασίας. Υλοποιήσαμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για να διαπιστώσουμε την επίδραση της φωτογραφίας και της σύγχρονης τέχνης σε κάποιους ασθενείς που συμμετείχαν σε έναν κύκλο δράσεων, προκειμένου να αναπτύξουμε και να ωφεληθούν. Με δεδομένη τη θεραπευτική επίδραση της τέχνης έχουμε καλεσμένο στο συνέδριο τον ΓΓ του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκη για να μιλήσει για την πολιτιστική συνταγογράφηση για τους ασθενείς με καρκίνο για να δώσουμε μια βαρύτητα στο πως η επίδραση του Πολιτισμού και της Τέχνης μπορεί να βοηθήσει να ανταποκριθούν καλύτερα οι ασθενείς και να έχουμε θετικότερη έκβαση στην πορεία της υγείας τους».
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ