Μια διδάκτορ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι μεταξύ των νέων Ευρωπαίων επιστημόνων που διακρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ) για το 2022. Η Μαρία Τσουμακίδου επικεφαλής ερευνητικής ομάδας στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ» με την ομάδα της διεξάγουν έρευνα που αναμένεται να βοηθήσει την ανοσοθεραπεία.
Η επιβράβευση μεταφράζεται σε χρηματοδότηση ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ για τον κάθε επιστήμονα για να εργαστεί σε συγκεκριμένο ερευνητικό έργο για τα επόμενα πέντε χρόνια. Δείτε εδώ τους διακριθέντες: ERC Consolidator Grants 2022 Συγκεκριμένα, η πνευμονολόγος Μαρία Τσουμακίδου με την ομάδα της μελετούν τους μηχανισμούς της ανοσίας κατά του καρκίνου με στόχο την εξεύρεση νέων ανοσοθεραπειών. Το έργο τους αφορά την περαιτέρω μελέτη των ινοβλαστών και τη μοντελοποίηση διαταραχών σε όγκους του πνεύμονα. Η έρευνα εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην ανοσοθεραπεία. Ειδικότερά, η δρ Τσουμακίδου διευθύνει μια διεθνή κοινοπραξία ακαδημαϊκών και βιομηχανικών φορέων που εστιάζουν στην ανάπτυξη των πρώτων βρογχοσκοπικών βιοψιών σε τσιπ, σύμφωνα με το τοπικό μέσο politikakritis.gr. Ήδη το εργαστήριό της διακρίθηκε χάρη στο εντοπισμό ενός νέου τύπου κυττάρων του πνεύμονα, που ανήκουν στην κατηγορία των ινοβλαστών. Αυτά τα κύτταρα παρουσιάζουν καρκινικά αντιγόνα και αυξάνουν την επιβίωση των αντικαρκινικών λεμφοκυττάρων.
Στόχος της ομάδας πλέον είναι να βρεθούν πιο σύνθετες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των καρκινικών κυττάρων και την αναγνώριση αυτών από τα λεμφοκύτταρα μέσα από τα καρκινικά αντιγόνα. Κατά το μέχρι τώρα επικρατών μοντέλο ανοσίας, τα λεμφοκύτταρα πρέπει να έρθουν σε μία μόνο επαφή με το καρκινικό αντιγόνο στους λεμφαδένες του ασθενούς. Η νέα έρευνα προτείνει άλλο μοντέλο, καθώς τα λεμφοκύτταρα φθάνουν στον όγκο, πρέπει να έρθουν τοπικά και σε δεύτερη επαφή με το καρκινικό αντιγόνο. Το νέο μοντέλο ανακοινώθηκε στα κορυφαία σε παγκόσμιο επίπεδο επιστημονικά περιοδικά Nature Reviews Cancer και Journal of Experimental Medicine σύμφωνα με την Ελληνίδα ερευνήτρια.
Το συγκεκριμένο έργο υπεβλήθηκε στο ERC και επιλέχθηκε για χρηματοδότηση με στόχο την περαιτέρω μελέτη των ινοβλαστών, των αλληλεπιδράσεών τους με άλλα κύτταρα και των δικτύων που καθορίζουν τη γονιδιακή τους έκφραση. Μέσα από την έρευνα αυτή επιχειρείται να βρεθούν νέοι μέθοδοι ανοσοθεραπείας, με βάση την ενδυνάμωση των κυττάρων που παρουσιάζουν καρκινικά αντιγόνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο ερευνητικό έργο είχε καταθέσει αίτηση για χρηματοδότηση η κ. Τσουμακίδου από άλλο πρόγραμμα, αλλά τότε δεν έλαβε το «πράσινο φως». Από ότι φαίνεται τώρα η προσπάθειά της ομάδα δικαιώνεται και ο επιμμένων νικά.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ