Επιτακτική είναι η ανάγκη εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου στην Ελλάδα, με βάση τις ανάγκες και την εμπειρία των ίδιων των ασθενών, όπως τονίστηκε στο 7ου Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ. Περισσότεροι πόροι θα χρειαστούν για την υγεία, ώστε να επωφεληθούν όλοι οι ασθενείς από την καινοτομία και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της ογκολογικής περίθαλψης.
Από το συνέδριό της τον τίτλο «Ο άνθρωπος στο επίκεντρο», το οποίο υλοποιήθηκε με αφορμή με τη Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στάλθηκε το μήνυμα ότι ο ασθενής με καρκίνο παραμένει άνθρωπος, που δεν έχει ανάγκη μόνο να επιβιώσει, αλλά να ζήσει με ποιότητα, αξιοπρέπεια και δικαιώματα. Η κεντρική ομιλήτρια του Συνεδρίου, πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγήτρια Τμήματος Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Άννα Μπατιστάτου επικεκντώθηκε στα ανθρωπιστικά θέματα στην ιατρική εκπαίδευση, τονίζοντας ότι «προκειμένου οι ασθενείς να αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι και όχι ως ασθένειες, είναι απαραίτητο στην εκπαίδευση των ιατρών να ενταχθούν οι ανθρωπιστικές επιστήμες».
Οι Έλληνες ασθενείς δεν έχουν διασφαλίσει ακόμη τη πρόσβαση στις σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους (πάνελ βιοδεικτών, next generation sequencing) ώστε να διασφαλίσουν την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου. Τονίζοντας την δυνατότητα επιβίωση των ογκολογικών ασθενών ο υπουργός Υγείας έδωσε έμφαση στην πρόληψη και στις επενδύσεις για θεραπείες, σχολιάζοντας ότι το Υπουργείο Υγείας δίνει έμφαση «στη βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών και τη στελέχωση των ογκολογικών νοσοκομείων. Ο κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου, ο Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Imperial College London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος επεσήμανε μεταξύ άλλων, την ανάγκη να αλλάξει η νοοτροπία με την οποία διαχρονικά η πολιτεία θεωρεί την υγεία ως κόστος και να την αντιμετωπίζει ως μία επένδυση που θα συνεισφέρει στην ευημερία της κοινωνίας και της χώρας.
Για την επίτευξη του στόχου επιβίωσης και μιας καλύτερης ζωής των ασθενών χρειάζεται ο συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων προς την ίδια κατεύθυνση. Μάλιστα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα υπογράμμισε στα λεγόμενά της τη σημασία της συνεργασίας του Υπουργείου Υγείας με την ΕΛΛΟΚ και τους επιστημονικούς φορείς, με στόχο τη βελτίωση της ογκολογικής φροντίδας. Από την πλευρά της η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη στάθηκε στη σημασία των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο που τίθενται ή θα τεθούν σύντομα σε εφαρμογή για πρώτη φορά.
Στην προσπάθεια μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά η τέχνη και ο πολιτισμός, όπως καταδείχθηκε από δημιουργικά προγράμματα για ογκολογικούς ασθενείς που έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης έκανε ιδιαίτερη μνεία στο πρόγραμμα πολιτιστικής συνταγογράφησης, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο επόμενο διάστημα.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου συζητήθηκαν ακόμη θέματα, όπως είναι η ποιότητα ζωής των ασθενών, οι ανάγκες των ασθενών τρίτης ηλικίας, οι πολιτικές που εφαρμόζονται για τον καρκίνο, οι πρόσφατες εξελίξεις στην ογκολογική περίθαλψη και φροντίδα κ.ά.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ