Η κατανάλωση δύο ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ την ημέρα συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο σε άτομα με σοβαρή υπέρταση. Η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να οδηγήσει σε άγχος, αίσθημα παλμών της καρδιάς και διαταραχές του ύπνου.
Σύμφωνα με ερευνητές του Ινστιτούτου Έρευνας Παγκόσμιας Πολιτικής Υγείας, Γραφείο Διεθνούς Συνεργασίας στον τομέα της Υγείας, Εθνικό Κέντρο Παγκόσμιας Υγείας και Ιατρικής στο Τόκιο της Ιαπωνίας, τα άτομα με σοβαρή υψηλή αρτηριακή πίεση που πίνουν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ με καφεΐνη την ημέρα μπορεί να διπλασιάσουν τον κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλη καρδιαγγειακή νόσο,όπως δημοσιεύει το medspace.com
Η έρευνα κατέδειξε ότι ένα φλιτζάνι καφέ 2,5 λίτρων περιέχει 80-100 mg καφεΐνης, ενώ ένα φλιτζάνι πράσινου ή μαύρου τσαγιού 2,5 λίτρων περιέχει 30-50 mg. Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ την ημέρα ή οποιασδήποτε ποσότητας πράσινου τσαγιού δεν συσχετίστηκε με τον κίνδυνο θανάτου σε καμία κατηγορία αρτηριακής πίεσης και η κατανάλωση πράσινου τσαγιού δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα σε κανένα επίπεδο αρτηριακής πίεσης.
Όσοι έπιναν συχνά καφέ είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι νεότεροι, να είναι καπνιστές ή νυν πότες, να τρώνε λιγότερα λαχανικά, να έχουν υψηλότερα επίπεδα γενικής χοληστερόλης και να έχουν χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση, ανεξάρτητα από την κατηγορία αρτηριακής πίεσης.
Στοιχεία της έρευνας
Κατά τη διάρκεια των 18,9 ετών μέσης παρακολούθησης, καταγράφηκαν συνολικά 842 θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα. Μεταξύ των ατόμων με υπέρταση βαθμού 2 έως 3, η κατανάλωση καφέ ≥2 φλιτζάνια/ημέρα συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα, σε σύγκριση με τους μη πότε. Περαιτέρω προσαρμογή για πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες δεν άλλαξε ουσιαστικά τη συσχέτιση. Οι πολυμεταβλητοί λόγοι κινδύνου θνησιμότητας από CVD μεταξύ των ατόμων με υπέρταση βαθμού 2 έως 3 ήταν 0,98 (95% CI, 0,67-1,43) για <1 φλιτζάνι/ημέρα, 0,74 (95% CI, 0,37-1,46) για 1 φλιτζάνι/ημέρα και 2,05 (95% CI, 1,17-3,59) για ≥2 φλιτζάνια/ημέρα σε σύγκριση με τους μη πότες (P για τάση=0,09). Δεν διαπιστώθηκε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα μεταξύ ατόμων με βέλτιστη και φυσιολογική ΑΠ, υψηλή-κανονική ΑΠ ή υπέρταση βαθμού 1. Στην ανάλυση ευαισθησίας, ο πολλαπλός υπολογισμός για να ληφθούν υπόψη οι ελλείπουσες τιμές δεν άλλαξε ουσιαστικά τις συσχετίσεις
Ο καφεϊνούχος καφές, ο οποίος περιέχει συστατικά όπως χλωρογενικό οξύ και άλλες φαινολικές ενώσεις, μαγνήσιο και τριγωνελίνη, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στον ορό, βελτιώνει την ενδοθηλιακή λειτουργία και μειώνει τη φλεγμονή σε γυναίκες με διαβήτη. Οι συνήθεις καταναλωτές καφέ μπορούν επίσης να αναπτύξουν ανοχή στην καφεΐνη, η οποία μπορεί να μειώσει τις δυσμενείς επιδράσεις της καφεΐνης στις εκβάσεις των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οι επιβλαβείς καρδιαγγειακές επιδράσεις της καφεΐνης θα αντισταθμίζονταν από τις ευεργετικές επιδράσεις αυτών των άλλων συστατικών και την ανοχή στην καφεΐνη στον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, επειδή τα άτομα με υπέρταση είναι πιο ευαίσθητα στις επιδράσεις της καφεΐνης,6 οι επιβλαβείς επιδράσεις της καφεΐνης ενδέχεται να υπερτερούν των προστατευτικών επιδράσεών της και να αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας σε άτομα με σοβαρή υπέρταση
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ