Παρανοήσεις και παρερμηνείες για την ψωρίαση εντείνουν το «στίγμα» των ασθενών, οι οποίοι ήδη στην πλειονότητά τους νιώθουν άβολα για τα σημάδια της πάθησης. Με δεδομένο ότι 220.000 – 250.000 άνθρωποι στη χώρα μας έχουν ψωρίαση, κυρίως νέοι 15 και 35 ετών, η πληροφόρηση του κοινού μπορεί να διευκολύνει την καθημερινότητα και την κοινωνική ζωή τους.
Η ενημέρωση μπορεί να σπάσει λαθεμένες προκαταλήψεις:
Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική
Τα νεκρά κύτταρα του δέρματος στους ασθενείς με ψωρίαση πέφτουν νωρίτερα από το ένα μήνα, οπότε τα νεκρά κύτταρα συσσωρεύονται και ξεφλουδίζουν κατά μάζες. «Όλες αυτές οι νιφάδες που ρίχνω είναι απλώς νεκρά κύτταρα του δέρματος», αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου ΚΑΛΥΨΩ, Κώστας Λούμος, τονίζοντας ότι η πάθηση δεν είναι μεταδοτική. Περίπου το 10% των ανθρώπων φέρει ένα γονίδιο που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εκδήλωση της ασθένειας. Ενδεχομένως για την εμφάνισή της ευθύνεται ένας συνδυασμός γονιδίων και εξωτερικών παραγόντων ενεργοποίησης, συμπεριλαμβανομένου του στρες, ορισμένων φαρμάκων και λοιμώξεων. Ακόμη διερευνώνται οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι εμφανίζουν ψωρίαση.
Η Ψωρίαση δεν αφορά μόνο το δέρμα
Μην σκέφτεστε την ψωρίαση ως «απλώς πιτυρίδα ή ξηρό δέρμα», σημειώνει ο κ.Λούμος. Δεν πρόκειται για μια δερματική, αλλά για αυτοάνοση ασθένεια, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου έχει στραφεί εναντίον του σώματός του. Το ίδιο σύστημα επιδρά και σε άλλα μέρη του σώματος, ώστε οι ασθενείς να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή. Περίπου το 30% των ασθενών με ψωρίαση θα εμφανίσουν επίσης Ψωριασική Αρθρίτιδα, η οποία προκαλεί οίδημα, δυσκαμψία και πόνο στις αρθρώσεις τους.
Αποξένωση
Ενδεχομένως η τάση για κοινωνική απομόνωση λόγω του στίγματος να επιβαρύνει το άγχος, την ανησυχία και την ποιότητα του ύπνου. Αντίθετα, οι ασθενείς χρειάζονται ισχυρούς συναισθηματικούς και κοινωνικούς δεσμούς που μπορούν να τους βοηθήσουν να μοιράζονται τα προβλήματά τους με τους άλλους. Πολύ σημαντική βοήθεια παρέχει η συζήτηση με τον δερματολόγο ή τον ψυχολόγο σχετικά με την ψυχική δυσφορία.
Πέρα από την επιφάνεια
Η αίσθηση της ντροπής για το σώμα μπορεί να κατακλύσει τον ασθενή. Περαιτέρω δυσκολίες μπορεί να προκαλέσει μια πιθανή εμφάνιση ψωρίαση στα γεννητικά τους όργανα, γεγονός που καθιστά δύσκολο να κάνουν σεξ, να αρχίσουν μια σχέση ή ακόμα και να περπατήσουν. Πιθανότητα να προκαλεί αφυδάτωση και πόνο. «Μπορεί να έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στον τρόπο ζωής των ασθενών όσο ο διαβήτης», τονίζει ο κ. Λούμος.
Προσωπική θεραπεία
Σε πολλές περιπτώσεις ασθενείς με ψωρίαση δέχονται από το φιλικό περιβάλλον θεραπείες ή δίαιτες που λειτούργησαν για κάποιον άλλο ασθενή με ψωρίαση. Ωστόσο, χρειάζεται υπομονή για να βρεθεί η σωστή εξατομικευμένη θεραπεία για κάθε ένα ασθενή. Θετικό είναι ότι «τα τελευταία 10 χρόνια, οι επιλογές θεραπείας για την ψωρίαση έχουν αυξηθεί», αναφέρει ο κ. Λούμος.
Καλύτερο μέλλον
Πλέον παρατηρείται ότι η ευαισθητοποίηση αυξάνεται, συνεχώς περισσότερες θεραπείες διατίθενται, ενώ είναι πιθανό να εντοπιστεί μια οριστική θεραπεία. «Παλιά κανείς δεν ήξερε για την ψωρίαση, σήμερα, όμως με την πάροδο των χρόνων, όλο και περισσότερες ειδικότητες εμπλέκονται. Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη ελπίδα. Νομίζω ότι θα υπάρξει θεραπεία» υποστηρίζει ο κ. Λούμος.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ