Στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ πραγματοποιήθηκε η πρώτη στην Ελλάδα διαδερμική εμφύτευση τριγλώχινας βαλβίδας σε ασθενή με βαριά συμπτωματική ανεπάρκεια της γηγενούς βαλβίδας, σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομειου.
Σημειώνεται ότι η βαλβίδα του ασθενούς ήταν ακατάλληλη για οποιαδήποτε άλλη χειρουργική ή επεμβατική θεραπεία, όπως ανακοινώθηκε από το νοσοκομείο. Η επέμβαση διενεργήθηκε από τους ιατρούς του Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων του ΥΓΕΙΑ, το οποίο τελεί υπό τη Διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνου Σπάργια.
Πρόκειται για νέα μέθοδο της διαδερμικής εμφύτευσης τριγλώχινας βαλβίδας που εξωβελίζει τον κίνδυνο της χειρουργικής επέμμβασης: Χωρίς να χρειάζεται τομές, οι γιατροί τοποθετούν καθετήρα από τη φλέβα του μηρού, προσφέροντας μία εναλλακτική θεραπεία ελαχίστου κινδύνου σε επιλεγμένους ασθενείς. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται όφελος τόσο στην κλινική τους κατάσταση και στην ποιότητα ζωής του ασθενούς.
Εκτιμάται ότι η ανεπάρκεια της τριγλώχινας βαλβίδας είναι η δεύτερη συχνότερη βαλβιδοπάθεια στον αναπτυγμένο κόσμο. Άξιο αναφοράς είναι ότι οι ασθενείς αυτοί σπάνια υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση επιδιόρθωσης ή αντικατάστασης, διότι το ρίσκο της επέμβασης είναι μεγάλο και τα αποτελέσματα επισφαλή.
Αναφερόμενος στην εμφύτευση ο επεμβατικός καρδιολόγος, Διευθυντής του Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων ΥΓΕΙΑ, Κωνσταντίνος Σπάργιας επεσήμανε ότι «Η μέθοδος της ετεροτοπικής εμφύτευσης τριγλώχινας βαλβίδας (TricValve, OrbusNeich P&F) έλαβε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2021 και έκτοτε έχει εφαρμοστεί σε περίπου 1.000 ασθενείς παγκοσμίως. Οι μελέτες της έχουν καταδείξει σημαντική υποχώρηση των συμπτωμάτων και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών που συνοδεύτηκαν από βελτιώσεις σε πολλές παραμέτρους καρδιακής λειτουργίας και απόδοσης. Η μέθοδος αυτή έρχεται να προσφέρει μία σχετικά απλή και ακίνδυνη θεραπευτική λύση σε ασθενείς που η χειρουργική επέμβαση κρίνεται υψηλού κινδύνου και η διαδερμική μέθοδος επιδιόρθωσης με κλιπς ως αναποτελεσματική».