Αίσθηση έχει προκαλέσει η παραίτηση του ιατρού Αθανάσιου Κοντάρη από το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σερίφου. Σε υπόμνημά του προς τον υπουργό Υγείας περιγράφει γλαφυρά τα προβλήματα της υγειονομικής περίθαλψης στα νησιά, στηλιτεύοντας τα τρωτά σημεία που χρήζουν άμεσης παρέμβασης από την Πολιτεία.
Συγκεκριμένα, ο ιατρός υποστηρίζει ότι σχεδόν εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από το ΕΣΥ και από το ΠΠΙ ΣΕΡΙΦΟΥ λόγω των συνθηκών υποστελέχωσης και υπερκόπωσης, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, διαμαρτυρόμενος για τις επισφαλείς υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες. Παρά την θητεία του 4,5 χρόνια ο ιατρός τονίζει ότι δεν μπόρεσε να οργανώσει την ΠΦΥ καθώς εκτελούσε χρέη «επειγοντολόγου και όχι ΓΕΝΙΚΟΥ/ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ». Μάλιστα, στο υπόμνημα ο κ. Κοντάρης ισχυρίζεται ότι ορίστηκε προσωπικός γιατρός χωρίς να ερωτηθεί και δεν μπορεί να υπηρετήσει αυτή την αποστολή, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες με τις δεδομένες συνθήκες. Με την εμπειρία του από το εθνικό σύστημα υγείας της Σουηδίας ο γιατρός κρίνει ότι κάθε απόπειρα μεταρρύθμισης της ΠΦΥ στην Ελλάδα έχει αποτύχει από τη γέννηση της.
Χωρίς μέριμνα για την ιδιαιτερότητα των νησιών
Εντονότερο είναι το πρόβλημα στη νησιωτική Ελλάδα, αφού, όπως ο ίδιος καταγγέλλει ,οι νησιώτες «αντιμετωπίζονται ως πολίτες τρίτης κατηγορίας». Επί του θέματος ο γιατρός αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το Υπουργείο Υγείας δεν έλαβε ποτέ σοβαρά υπόψη του, τη νησιωτικότητα και την σημαντικότητα των Κυκλάδων σε καμία νομοθεσία και σε καμία προκήρυξη. Στην τελευταία προκήρυξη, τον Αύγουστο του 2022, οι περισσότερες θέσεις ιατρών που αφορούσαν τις Κυκλάδες έμειναν αζήτητες».
Η δε πίεση για περισσότερες ιατρικές υπηρεσίες αυξάνεται κατά τους θερινούς μήνες, όπως έχει καταφανεί στη Σέριφο τα τελευταία τέσσερα χρόνια αλλά «δεν υπήρξε αντίστοιχη ανταπόκριση στην αύξηση του προσωπικού του ΠΠΙ ΣΕΡΙΦΟΥ, παρά τις εκκλήσεις μου» όπως στηλιτεύει ο κ. Κονταρής. Συνεπώς, ο υπάρχων ιατρός καλείται να κάνει υπερωρίες, οι οποίες είναι παράνομες και εξουθενωτικές, ενώ αποζημίωση προβλέπεται μόνο για επτά εφημερίες.
Το αδιέξοδο
Τις δυσκολίες για την τέλεση του ιατρικού επαγγέλματος επιτείνει η εγκατάσταση σε ένα νησί των Κυκλάδων με τις δυσκολίες που συνεπάγεται εξαιτίας της κοινωνικής απομόνωσης, της ερημοποίησης, της ακρίβειας, της δυσκολίας μετακίνησης και του επιστημονικού αποκλεισμού, όπως περιγράφει ο γιατρός. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Σέριφο δεν υπάρχει πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», κοινοτική νοσηλεύτρια, ιδιώτης ιατρός, παιδίατρος, τα οποία θα μπορούσαν να αποσυμφορήσουν τη λειτουργεία του ΠΠΙ ΣΕΡΙΦΟΥ. Επιπλέον κίνητρα δεν δίνονται στον ειδικευμένο ιατρό από τον Δήμο ή την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου λόγω νομικού κωλύματος, παρά μόνο ένα επίδομα σε αγροτικούς και επικουρικούς ιατρούς. «Δεν υπάρχει κανένα κοινωνικό, οικονομικό και επιστημονικό κίνητρο για ιατρούς-επιστήμονες που θέλουν να εργαστούν σε δυσπρόσιτες και προβληματικές περιοχές όπως οι Κυκλάδες» επισημαίνει ο γιατρός. Όπως είναι φυσικό με τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να καλλιεργηθεί η επιστροφή του ελληνικού επιστημονικού κεφαλαίου που βρήκε διέξοδο στο εξωτερικό. «Ανάχωμα» στέκεται η υφιστάμενη νομοθεσία, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο γιατρός κατόπιν συζητήσεων με την προϊσταμένη αρχή τη 2η ΔΥΠΕ.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ