Παρεμβάσεις πραγματοποιούν το τελευταίο καιρό οι σύλλογοι του Υγειονομικού και Φαρμακευτικού χώρου για το ζήτημα που έχει προκύψει με την μη κάλυψη των αναγκών των διαβητικών ασθενών με το OZEMPIC. Σε νέα επιστολή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο ζητά να υπάρξει σύσταση για προβάδισμα στη συνταγογράφηση των διαβητικών ασθενών στη θεραπεία με το ελλειπτικό φάρμακο.
«Προτεραιότητα στη διάθεση των εν λόγω φαρμάκων στους ασθενείς, οι οποίοι ήδη ρυθμίζονται με την εν λόγω φαρμακευτική αγωγή» προτείνει χαρακτηριστικά ο ΠΦΣ. Με νόημα το συνδικαλιστικό όργανο των φαρμακοποιών τονίζει ότι νέες συνταγογραφήσεις για τα συγκεκριμένα σκευάσματα αυξάνουν την ζήτηση, η οποία παραμένει ακάλυπτη. Ο σύλλογος επικαλέστηκε την ανακοίνωση της εταιρείας ELI – LILLY σχετικά «με έτερο φάρμακο της κατηγορίας των GLP – 1 αγωνιστών με όμοιες ενδείξεις και φαρμακοκινητικά χαρακτηριστικά, τη Ντουλαγλουτίδη (TRULICITY), του οποίου η διάθεση προβλέπεται να ξαναρχίσει στις 27 του μήνα».
Όπως και την προηγούμενη εβδομάδα ο ΠΦΣ, απαντώντας στον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας Ευθύμιο Καμπάνταη, περί ανεξέλεγκτης διάθεσης του εν λόγω σκευάσματος από τα φαρμακεία, εκτιμά ότι λύση θα δοθεί μέσα από την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, καταγγέλλοντας προ ολίγων ημερών τον διπλάσιο αριθμό συνταγογράφησης του φαρμάκου. Στη τωρινή ανακοίνωση αναφέρεται «θεωρούμε ότι η στάση ευθύνης σε αυτή τη συγκυρία και η πιστή τήρηση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, θα βοηθήσει ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας και οι ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη θεραπεία τους, αναμένοντας όλοι τη βελτίωση στη διακίνηση και προμήθεια νέων αυξημένων ποσοτήτων των εν λόγω καινοτόμων φαρμάκων». Υπενθυμίζεται ότι ο ΠΦΣ είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στις αρχές Απριλίου για την ανεπάρκεια του φαρμάκου, ζητώντας να γίνει έλεγχος ψευδούς ιατρικής γνωματεύσεων.
Σε χθεσινή ανακοίνωσή τους ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητούσε από τους ιατρούς να μην συνταγογραφούν σεμαγλουτίδη για απώλεια βάρους και από τους φαρμακοποιούς οφείλουν να μη χορηγούν την λιραγλουτίδη, σκεύασμα για την απώλεια βάρους χωρίς συνταγή γιατρού, «εφαρμόζοντας όσα διδάσκονται σε όλες τις φαρμακευτικές σχολές του πλανήτη ανά τους αιώνες». Επι του θέματος ο ΠΙΣ ζητά και από την Πολιτεία «να εντάξει την παχυσαρκία στις νόσους που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση ώστε να μπορούν να συνταγογραφηθούν ηλεκτρονικά ακόμα και φάρμακα που δεν αποζημιώνονται».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ