Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για το κάπνισμα που μειώνει την ζωή των καπνιστών κατά 13-14 χρόνια σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Ακόμη και εάν δεν σκέφτεστε την ζωή και την υγεία σας θα πρέπει να σκεφθείτε τη τσέπη καθώς και τους πόρους που στερείτε από τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Ας δούμε αρχικά το κόστος σε επίπεδο ζωής και υγείας: Το 30% όλων των θανάτων σε ηλικίες 35-69 και το 30% των θανάτων που προκαλούνται από καρκίνο αποδίδονται στο κάπνισμα. Συγκεκριμένα, στο κάπνισμα αποδίδεται ένα εύρος καρκίνων πέρα από του πνεύμονα, αλλά και πνευμονοπάθεια καθώς και πληθώρα πρροβλημάτων (πρόωρη γήρανση, εξασθένηση της μνήμης, κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες, σεξουαλική-στυτική δυσλειτουργία, ελάττωση της γονιμότητας, έλκος στομάχου, κακοσμία του στόματος, ροχαλητό, καθυστέρηση επούλωσης τραυμάτων).
Ειδικότερα, σε επίπεδο καρδιακής υγείας, οι ειδικοί εξηγούν πως το κάπνισμα ενός τσιγάρου αυξάνει την αδρεναλίνη, την καρδιακή συχνότητα και την πίεση, σκληραίνοντας την αορτή και τα υπόλοιπα αγγεία. Με τον τρόπο αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για ενδοαγγειακή θρόμβωση και μπορεί να προκαλέσει ασταθή στηθάγχη, έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο ή και αιφνίδιο θάνατο. Συνεπώς, το κάπνισμα τριπλασιάζει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και αυξάνει 2-4 φορές τον κίνδυνο για αιφνίδιο θάνατο στο έμφραγμα.
Επίσης,το δικό σας τσιγάρο μπορεί να βλάψει τους ααγαπημένους σας: Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου κατά 25-50%. Όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος σε επίπεδο ενεργητικών καπνιστών. Χαρακτηριστικά εκτιμάται πως το παθητικό κάπνισμα ευθύνεται για 600.000 θανάτους παγκοσµίως κάθε χρόνο.
Οικονομικές επιπτώσεις που έχει το κάπνισμα στο πορτοφόλι του:
Γιατί πρέπει να το κόψεις «μαχαίρι»
Η προσπάθεια μείωσης δεν οδηγεί στη διακοπή, αφού συνήθως οι καπνιστές «υποτροπιάζουν» σε βάθος χρόνου. Βάζοντας τέλος στην κακή συνήθεια οι μακροχρόνιους καπνιστές/στριες θα δουν όφελος μέσα στο πρώτο εξάμηνο στην αναπνοή και στην ικανότητα για άσκηση. Όμως οι υφιστάμενες βλάβες στα αγγεία και στην καρδιά δεν αναστρέφονται με τη διακοπή του καπνίσματος, αλλά μπαίνει «φρένο» στην επιβάρυνση. Ενδεικτικό είναι ότι ο κίνδυνος για έμφραγμα ή εγκεφαλικό μειώνεται στα επίπεδα των μη καπνιστών μετά από 10-15 χρόνια διακοπής καπνίσματος.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ