Μεγάλα “αγκάθια” έχει ο δρόμος για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, που έχει εξαγγείλει ο Κ. Μητσοτάκης. Η μεγάλη νίκη με ευρεία διαφορά στις εκλογές προσφέρει το πολιτικό κεφάλαιο για να γίνουν συγκρούσεις με κατεστημένα συμφέροντα, οπισθοδρομικούς συνδικαλιστές και ισχυρές συντεχνίες.
Τα αγκάθια είναι λίγο πολύ γνωστά. Το υπ’ αριθμόν ένα είναι η δομή του ΕΣΥ. Χρόνια τώρα Έλληνες και ξένοι ειδικοί λένε μετ’ επιτάσεως ότι χρειάζεται ανασυγκρότηση του νοσοκομειακού χάρτη, με αξιολόγηση των υπηρεσιών, συγχωνεύσεις τμημάτων και αλλαγή χρήσης ορισμένων δομών, ειδικά στην περιφέρεια.
Υπάρχουν ορισμένα κραυγαλέα παραδείγματα: Ναύπλιο-Άργος, Λειβαδιά-Θήβα, Κοζάνη-Πτολεμαϊδα. Όσο προφανές είναι τι πρέπει να γίνει, εξίσου φανερό είναι ότι οποιαδήποτε κίνηση για συγχώνευση τμημάτων γίνει, αυτή θα συναντήσει αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο και όχι μόνο λαϊκίστικες.
Χρειάζεται λοιπόν να γίνει αξιολόγηση των υφιστάμενων υπηρεσιών από ανεξάρτητους φορείς και να υπάρξει επικοινωνιακή εκστρατεία προς τις τοπικές κοινωνίες ώστε να καταδειχθεί πως με τις αλλαγές θα υπάρξει αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Προς την κατεύθυνση αυτή, είναι θετικό το γεγονός ότι έχει υπάρξει συμφωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με σκοπό ακριβώς την αξιολόγηση του ΕΣΥ και υποβολή προτάσεων για τη βελτίωση του.
Δεύτερο “αγκάθι” είναι η αλλαγή στη νομική μορφή των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Από ιδρύσεώς τους, τα κρατικά νοσοκομεία είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου – ένα μοντέλο που αν αφήσουμε κατά μέρος τις ιδεοληψίες έχει αποτύχει παταγωδώς. Η ΝΔ δεν έχει κρύψει ότι επιδιώκει να τα μετατρέψει σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου – γεγονός που είναι βέβαιο ότι θα ρίξει νερό στο μύλο του λαϊκισμού ότι δήθεν επιδιώκεται ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.
Να σημειώσω εδώ ότι και το ΠΑΣΟΚ επί Φώφης Γεννηματά είχε ταχθεί υπέρ αυτού του μέτρου, ώστε τα νοσοκομεία να αποκτήσουν μεγαλύτερη ευελιξία στη λήψη αποφάσεων. Ωστόσο, με το Νίκο Ανδρουλάκη, η πρόταση αυτή έχει θαφτεί και πολύ φοβάμαι ότι το ΠΑΣΟΚ με τη νέα ηγεσία θα κάνει βήματα πίσω…
Επί της ουσίας να σημειώσω ότι η μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ δεν σημαίνει την ιδιωτικοποίησή τους. Άλλωστε και σήμερα υπάρχουν δύο γνωστά ΝΠΙΔ που είναι πλήρως ενταγμένα στο ΕΣΥ: το νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης και το Ωνάσειο. Να τονίσω, δε, ότι το πρώτο είναι μακράν το πιο αποδοτικό νοσοκομείο της χώρας!
Και στο σημείο αυτό, η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές την Κυριακή, πρέπει να δουλέψει μεθοδικά ώστε να διαλύσει τους μύθους περί δήθεν ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων. Παράλληλα, θα πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα (επιτάχυνση των προσλήψεων, αύξηση πόρων, νέες επενδύσεις κλπ), που θα τεκμηριώνουν ότι στόχος παραμένει η ενίσχυση του ΕΣΥ.
Θεωρώ πως η ελληνική κοινωνία είναι πιο έτοιμη για ριζικές και τολμηρές αλλαγές, σε σχέση με τα ίδια κόμματα, που συνήθως πελαγοδρομούν υπό τον ανόητο φόβο του πολιτικού κόστους. Στην πραγματικότητα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα δεν έχουν την κουλτούρα και την εμπειρία υλοποίησης μεταρρυθμίσεων. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο “αγκάθι” για τον Κ. Μητσοτάκη. Να δούμε πως θα το υπερκεράσει…
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ