Ο εμβολιασμός στην χώρα μας αντιπροσωπεύει ένα πολύ χαμηλό ποσοστό της συνολικής δαπάνης υγείας, σύμφωνα με μελέτη για την εκτίμηση της δαπάνης των παιδικών/εφηβικών εμβολίων στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού. Οι ερευνητές ζητούν την υιοθέτηση παρεμβάσεων για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης.
Μελέτη μαθηματικής μοντελοποίησης που παρουσιάστηκε στο 61ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο αναδεικνύοντας ζητήματα για την εμβολιαστική κάλυψη, το κόστος του παιδικού εμβολιασμού και τη δαπάνη αυτή επί του συνόλου του εθνικού προϋπολογισμού για την Υγεία. Μεταξύ αυτών τονίσθηκε πως τα εμβόλια με την μεγαλύτερη και την μικρότερη εμβολιαστική κάλυψη ήταν ο 6-δυναμος εμβολιασμός για την Ηπατίτιδα Α/Ανεμευλογιά (~95%) και ο εμβολιασμός για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) στα αγόρια (6%) (εύρημα που είναι λογικό καθώς τα αγόρια έγιναν επιλέξιμα για τον HPV εμβολιασμό τον Απρίλιο του 2022). Άξιο λόγου είναι πως στα κορίτσια παρόλο που ο HPV εμβολιασμός έχει εισαχθεί ήδη από το 2009, η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλή (43%) και μακριά από τον στόχο του για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (στόχος ΠΟΥ: 90% εμβολιαστική κάλυψη στα κορίτσια μέχρι το 2030).
Σε επίπεδο αριθμών, εκτιμάται πως το κόστος του τρέχοντος Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού έφθασε στα 93,6 εκατομμύρια ευρώ, καταλαμβάνοντας μόλις 0,6% του συνολικού προϋπολογισμού υγείας της χώρας. Αναλυτικά αναφορικά με τα εμβόλια παιδιών/εφήβων, η δαπάνη υπολογίζεται στα 1.150 ευρώ.
Ενδεικτικό της πορείας των εμβολιασμών μια χώρας θεωρείται ο δείκτης της εμβολιαστικής κάλυψης, ιδιαίτερα η ακριβής, και σε πραγματικό χρόνο καταγραφή. Παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα παρά τη λειτουργία Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων από τον Μάιο του 2022, ο μικρός αριθμός δεδομένων δεν επιτρέπει ώστε η εμβολιαστική κάλυψη δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί με ακρίβεια. Στο σημείο αυτό επισημάνθηκε πως η ανεπάρκειά στοιχείων εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού αφήνει απροστάτευτη τη δημόσια υγεία όσο και το Σύστημα Υγείας αφού αποτελεί εμπόδιο στον ορθό προγραμματισμό των πόρων και την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων.
Σε διεθνές επίπεδο, ο εμβολιασμός συμπεριλαμβάνεται σε έναν από τους 17 βιώσιμους στόχους του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών, οι εμβολιασμοί σε ετήσια βάση προλαμβάνουν 2-3 εκατομμύρια θανάτους. Ένα τέτοιο πρόγραμμα, μπορεί να συρρικνώσει τις δαπάνες για την αντιμετώπιση/θεραπεία νοσημάτων, αλλά και το έμμεσο κόστος που σχετίζεται με την απώλεια παραγωγικότητας. Ενδεικτικό είναι πως στις ΗΠΑ, έχει εκτιμηθεί ότι για κάθε 1 δολάριο που επενδύεται στον εμβολιασμό επιστρέφονται περίπου 3 δολάρια από τη μείωση του ιατρικού κόστους και 10 δολάρια συνολικά από τη μείωση του κόστους των μεταδοτικών νοσημάτων στην κοινωνία.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ