Σε ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο του Ε.Ο.Φ ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων θέτει μια σειρά από θέματα σχετικά με την απαγόρευση εξαγωγών. Ευθύνες αναζητά για την διαχείριση των ελλείψεων υπογραμμίζοντας «κενά» και ελλείματα ελέγχων.
Αναλυτικά ο σύλλογος ζητά απάντηση σχετικά το θέμα του ποια προϊόντα θεωρούνται σε έλλειψη και με ποια κριτήρια καθώς είχε πεισθεί η έλλειψη δραστικής ουσίας. Ανάμεσα στον κατάλογο των μη εξαγώγιμων προϊόντων βρίσκονται και κάποια, 57, που διατίθενται στην εγχώρια αγορά τα γενόσημα τους. Επίσης σε αυτή την λίστα τίθενται και 22 εμβόλια από αυτά έχουν μπει στα μη εξαγώγιμα από το 2015. Ο σύλλογος διερωτάται πως διαπιστώνεται η έλλειψη και γιατί επαναλαμβάνεται η απόφαση. Επίσης, στη λίστα βρίσκονται περισσότερα από 55 προϊόντα για τα οποία ο σύλλογος έχει γραπτά ενημερώσει ότι «πλεονάζουν στα ράφια μας με κίνδυνο να λήξουν. Ποιον εξυπηρετεί η απαγόρευση εξαγωγής προϊόντων σε υπερεπάρκεια; Πως κινδυνεύει η δημόσια υγεία αν εξαχθούν φάρμακα, τα οποία για να πουληθούν στην εσωτερική αγορά αναγκαζόμαστε να τα εκποιούμε με έκπτωση της τάξης του 4%;»
Θέμα κενού στους ελέγχους θέτουν οι φαρμακαποθηκάριοι στον εφοδιασμό από τις φαρμακοβιομηχανίες, σύμφωνα με τον νόμο «με ποσότητες ίσες με την τρέχουσα συνταγογράφηση προσαυξημένης κατά 25%» καθώς και τη διάθεση με «ελάχιστο απόθεμα 3 μηνών σε κάθε φαρμακευτικό σκεύασμα του οποίου είναι κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας». Επίσης, ο σύλλογος υπογραμμίζει στην επιστολή ότι δεν έχει διαπιστωθεί εάν γίνεται έλεγχος για την πώληση φαρμάκων σε έλλειψη μόνο με ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Με νόημα ο σύλλογος υπενθυμίζει την προσφυγή στο ΣτΕ κατά προηγούμενης παρόμοιας απόφασης του ΕΟΦ και θέτει το ζήτημα γιατί εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου ο ΕΟΦ Εξέδωσε μία νέα, «περιφρονώντας de facto την όποια κρίση του Ανώτατου Δικαστηρίου». Ακόμη, το αίτημα για δήλωση αποθεμάτων επαναλαμβάνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαριων και από τους άλλους δυο κρίκους της αλυσίδας (φαρμακοβιομηχανίες, φαρμακεία).
Σε έντονο τόνο ο σύλλογος δηλώνει ότι θέλει να ενημερωθείς για τις ενέργειες του προέδρου του οργανισμού για φαινόμενο «σκούπα φαρμάκων», «τσαντάκιας», «παράνομες εξαγωγές», που θέτει σε προφανή κίνδυνο τη δημόσια υγεία και αφετέρου στερεί πόρους από το κράτος (απώλεια ΦΠΑ φορολογητέων εσόδων και διακίνηση μαύρου χρήματος).
Προς επίρρωση των λεγομένων του ο σύλλογος τονίζει ότι «οι ΝΟΜΙΜΕΣ εξαγωγές των χονδρεμπόρων βαίνουν μειούμενες. Από 400εκ. ευρώ το 2020 σε 200εκ. ευρώ (κατ’ εκτίμηση) το 2022». Ωστόσο, ο σύλλογος στηλιτεύει το γεγονός ότι ο ΕΟΦ έπαψε επί των ημερών της τωρινής διεύθυνσης, να δημοσιεύει τα στοιχεία για τις εξαγωγές, αλλά και συνολικότερα για τις πωλήσεις φαρμάκων στη συνολική αγορά. Ο σύλλογος διερωτάται «ποιος δεν θέλει να φανεί η απώλεια κατά το ΙΟΒΕ άνω των 400 εκ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας; Ποιος εξυπηρετείται από την απόκρυψη του γεγονότος ότι κάθε χρόνο συγκεκριμένες εταιρείες διακινούν λιγότερα εμβαλάγια;».
Διευκρίνιση ζητά ακόμη ο σύλλογος για τις δυο αναρτήσεις της 27ης Ιουλίου με «δύο αποφάσεις προσωρινής απαγόρευσης εξαγωγών, οι οποίες ‘κατέβηκαν’ και επαναναρτήθηκαν στις 18:17 και 18:20 αντίστοιχα. Οι δεύτερες είναι ‘εμπλουτισμένες’ κατά 75 προϊόντα, τα οποία δεν εμπεριέχονταν στις πρώτες». Ο σύλλογος ισχυρίζεται ότι υπήρξε παρέμβαση για να προστεθούν ξανά.
Με νόημα ο σύλλογος ακόμη υπενθυμίζει ότι «οι φαρμακαποθήκες είναι εμμέσως ο βασικός πιστωτής της περίθαλψης των Ελλήνων». Ωστόσο, το 10-12% της ρευστότητας του κλάδου προέρχεται από τις ΝΟΜΙΜΕΣ εξαγωγές οπότε με την μείωσή τους ενέχεται «κίνδυνος για τη δημόσια υγεία που προκαλεί αυτή η παράλογη (και ελπίζουμε να κριθεί και παράνομη) απόφαση του Οργανισμού». Τέλος, ο σύλλογος ανακαλεί στην μνήμη της διεύθυνσης του οργανισμού πως το 2012 η χώρα δέχτηκε κίτρινη κάρτα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέση εμποδίων στην ελεύθερη διακίνηση φαρμακευτικών προϊόντων εντός της ΕΕ.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ