Ένας ακόμη Έλληνας γιατρός διαπρέπει στο εξωτερικό και μας κάνει περήφανους. Τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν στον επίκουρο καθηγητή καρδιοχειρουργικής Θανάση Τσιούρη, ο οποίος μαζί με τους συναδέλφους στις ΗΠΑ πρωτοπόρησαν στην μεταμόσχευση καρδιάς και νεφρού, το οποίο μεταφέρθηκε με ένα νεό τρόπο.
Εποχή φαίνεται πως θα αφήσει στον χώρο των μεταμοσχεύσεων οργάνων ο Έλληνας γιατρός και η ομάδα επιστημόνων που κέρδισαν το παγκόσμιο ενδιαφέροντις προηγούμενες ημέρες στις ΗΠΑ για διπλή μεταμόσχευση σε 54χρονο νεφροπαθή με καρδιολογικό πρόβλημα, πατέρας τριών παιδιών, σύμφωνα με umc.edu. Ο ασθενής εισήχθη τον προηγούμενο Μάιο στο νοσοκομείο με σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια και επίσης με νεφρική ανεπάρκεια που απαιτούσε αιμοκάθαρση. Το ιατρικό προσωπικό τοποθέτησε μια συσκευή καρδιακής υποστήριξης, η οποία υποστηρίζει τη ροή του αίματος σε ολόκληρο το σώμα, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που η συσκευή αυτή χρησιμοποιήθηκε στο Μισισιπή για να κρατήσει τα όργανά του στη ζωή. Ο ασθενής παρέμεινε στην εντατική και μετά από δυο εβδομάδες στη λίστα αναμονής έλαβε απάντηση για διπλή μεταμόσχευση.
Ο γιατρός με καταγωγή από την Λάρισα είναι επίκουρος καθηγητής καρδιοχειρουργικής και διευθυντής της μονάδας μεταμοσχεύσεων καρδιάς στο Πανεπιστήμιο του Μισισιπή των ΗΠΑ, ενώ δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Αμερική σχεδόν εδώ και 20 χρόνια από όταν έφυγε από την χώρα μας, όπως αναφέρει το τοπικό μέσο onlarissa.gr.
Πριν ένα μήνα, ο γιατρός και η ομάδα του διενήργησαν μεταμόσχευση καρδιάς και νεφρών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μισισιπή. Το αξιοσημείωτο στην περίπτωση αυτής της μεταμόσχευσης είναι ο τρόπος μεταφοράς των οργάνων. Σε δηλώσεις του ο γιατρός στο Ελληνικό Μέσο Ενημέρωσης εξήγησε ότι εκείνος μεταμόσχευσε την καρδιά και την επόμενη ημέρα μέλη της ομάδας, ο Δρ Κρίστοφερ Άντερσον, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Χειρουργικής James D. Hardy και επικεφαλής του Τομέα Μεταμοσχεύσεων και Χειρουργικής Ήπατος-Χολής, πραγματοποίησαν τη μεταμόσχευση νεφρού. Σε αυτή την περίπτωση το νεφρό προς μεταμόσχευση μεταφέρθηκε χωρίς τη συνοδεία της ομάδας μεταμόσχευσης, όπως είθισται, από το Κεντάκι, αλλά μέσα σε μηχανή αιμάτωσης για την αποθήκευση του οργάνου, μέσω κούριερ (UPS). Ο καθηγητής εξήγησε πως πρώτη φορά διεθνώς ακολουθήθηκε αυτή η διαδικασία και η υιοθέτησή της ενδεχομένως να αλλάξει «τον τρόπο που γίνεται η κατανομή αλλά και η μεταφορά των οργάνων για μεταμόσχευση».
Συνήθως όταν ένα νεφρό ανακτάται, τοποθετείται σε αποστειρωμένο ψυγείο με πάγο για να διατηρηθεί βιώσιμο κατά τη μεταφορά του με όχημα ή αεροπλάνο στο κέντρο μεταμόσχευσης. Οι δυσκολίες εντοπίζονται στον πάγο. Πολλές φορές, οι νεφροί απορρίπτονται λόγω του ψυχρού ισχαιμικού χρόνου, δηλαδή του χρόνου που το όργανο διατηρείται στον πάγο μετά την αφαίρεση της παροχής αίματος, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει τη βιωσιμότητα του οργάνου. Με τη νέα εγκεκριμένη από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας μεταφορά της αντλίας αιμάτωσης, ο νεφρός έχει μηδενικό ψυχρό ισχαιμικό χρόνο, επειδή παραμένει αιματούμενος στην αντλία καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού προς το χειρουργείο μεταμόσχευσης. Εκτιμάται πως αυτή η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στη μεταφορά οργάνων και να σώσει περισσότερες ζωές όσων περιμένουν για μεταμόσχευση νεφρού.
Πηγή φωτο:https://www.umc.edu/
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ