Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η διακριτική μικροβιακή «υπογραφή» αποτελεί γεγονός καθώς μόνο το 2% των ειδών των μικροοργανισμών είναι κοινό, αλλά ακόμη και αυτά βρίσκονται σε διαφορετική αναλογία σε κάθε ξεχωριστή φυλετική και εθνοπολιτισμική ομάδα.Όπως υποστηρίζει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLoS ONE, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Οχάιο, με επικεφαλής την καθηγήτρια Περιοδοντολογίας Δρ Πουρνίμα Κουμάρ, εντόπισαν σχεδόν 400 διαφορετικά είδη μικροβίων σε δείγμα 100 ανθρώπων διαφορετικού φυλετικού και εθνοπολιτισμικού υποβάθρου. Όπως επισημαίνει η καθηγήτρια Περιοδοντολογίας «είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι η εθνοπολιτισμική προέλευση κάποιου αποτελεί βασικό παράγοντα που προσδιορίζει τι μικρόβιο μεταφέρει ο καθένας στο στόμα του».Συνεπώς, πέρα από το τι τρώει κανείς, η γενετική κληρονομιά του φαίνεται πως καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τα διαφορετικά βακτήρια στο στόμα του. Η Δρ Πουρνίμα Κουμάρ και οι συνεργάτες της μελέτησαν τα ποικίλα στοματικά μικροβιακά είδη χρησιμοποιώντας εξελιγμένες τεχνικές DNA για την ανάλυση των γονιδιωμάτων τους. Η βακτηριακή «κοινότητα» σε ένα στόμα προβλέπει την φυλετική και εθνοπολιτισμική προέλευση κάποιου με μέσο ποσοστό επιτυχίας 62%, αλλά σε μερικές περιπτώσεις (όπως των αφρο-αμερικανών) η επιτυχία φθάνει το εντυπωσιακό 100%, ενώ στους λευκούς-καυκάσιους το ποσοστό πέφτει στο 50%.Πάντως, πάνω από το 60% των στοματικών βακτηρίων που εντοπίστηκαν από τους ερευνητές, δεν είχαν ποτέ μελετηθεί και ονομασθεί έως τώρα, επειδή δεν ήταν δυνατό να καλλιεργηθούν στο εργαστήριο. Κάθε άνθρωπος βρέθηκε να έχει στο στόμα του κατά μέσο όρο περίπου 150 διαφορετικά είδη μικροοργανισμών.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ