Γέφυρες συνεργασίας δημιουργήθηκαν μεταξύ των φαρμακοβιομηχανιών Ελλάδας και Ινδίας στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ινδού πρωθυπουργού Narendra Modi στην Ελλάδα. Προοπτικές ανάπτυξης συνεργειών διανοίχθηκαν σε γεύμα εργασίας, ενώ εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για το μέγεθος ανάπτυξης της Ινδικής φαρμακοβιομηχανίας που πλέον θα βρίσκεται στο πλευρό της Ελληνικής.
Συγκεκριμένα, την προηγούμενη Παρασκευή 25 Αυγούστου ο Ινδός πρωθυπουργός πέρασε τις πύλες στο Μέγαρο Μαξίμου συνοδεία επιχειρηματιών. Πέρα από τις συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη, παρατέθηκε γεύμα εργασίας των ηγετών με τη συμμετοχή επιχειρηματικών στελεχών των μεγαλύτερων εταιρειών της Ελλάδας και της Ινδίας, μεταξύ αυτών και επιχειρηματίες της φαρμακοβιομηχανίας. Αξίζει να αναφερθεί πως η ινδική φαρμακοβιομηχανία διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στην παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία. Τα σημαντικότερα τμήματα της ινδικής φαρμακοβιομηχανίας περιλαμβάνουν γενόσημα φάρμακα, φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, εμβόλια, συμβόλαια έρευνας και παραγωγής, βιοομοειδή και βιολογικά φάρμακα.
Την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία εκπροσώπησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων. Ο κ. Τρύφων επεσήμανε τα πεπραγμένα αλλά και τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και ανέλυσε το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,2 δις. ευρώ που υλοποιείται σε βάθος τετραετίας για την έρευνα και ανάπτυξη καθώς και παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Τρύφων στις «σημαντικές ευκαιρίες για συνεργασία μεταξύ των φαρμακευτικών επιχειρήσεων των δύο χωρών τόσο σε θέματα παραγωγής, όσο σε θέματα συναπτύξεων φαρμακευτικών προϊόντων και μεταφοράς τεχνογνωσίας». Στο πνεύμα αυτό, από την ελληνική πλευρά σημειώθηκε ότι η χώρα μας «αποτελεί ελκυστικό μέρος για επενδύσεις των ινδικών εταιρειών, ενισχύοντας έτσι περισσότερο τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών».
Για να κατανοήσουμε τα μεγάθη αρκεί να αναλογιστούμε πως η ινδική φαρμακοβιομηχανία κατατάσσεται επί του παρόντος στην τρίτη θέση στην παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων με βάση τον όγκο, αφού εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου σε μια ακμάζουσα βιομηχανία που αναπτύσσεται με CAGR 9,43% τα τελευταία εννέα χρόνια.
Ειδικότερα, η Ινδία είναι παγκόσμιος ηγέτης στην προμήθεια εμβολίων DPT, BCG και ιλαράς. Αναλυτικά, η εν λόγω χώρα είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές εμβολίων χαμηλού κόστους στον κόσμο: Αντιπροσωπεύει το 60 % της παγκόσμιας παραγωγής εμβολίων, συνεισφέροντας έως και το 70 % της ζήτησης του ΠΟΥ για τα εμβόλια διφθερίτιδας, τετάνου και κοκκύτη (DPT) και Bacillus Calmette-Guérin (BCG) και το 90 % της ζήτησης του ΠΟΥ για το εμβόλιο της ιλαράς , σύμφωνα με το investindia.gov.in.
Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη χώρα είναι ο μεγαλύτερος πάροχος γενόσημων φαρμάκων παγκοσμίως, καταλαμβάνοντας μερίδιο 20% στην παγκόσμια προμήθεια βάσει όγκου. Ακόμη η Ινδία διαθέτει επίσης τον υψηλότερο αριθμό φαρμακευτικών εργοστασίων που συμμορφώνονται με το US-FDA εκτός των ΗΠΑ και φιλοξενεί περισσότερες από 3.000 φαρμακευτικές εταιρείες με ένα ισχυρό δίκτυο άνω των 10.500 παραγωγικών εγκαταστάσεων, καθώς και μια δεξαμενή πόρων υψηλής εξειδίκευσης. Υπάρχουν 500 κατασκευαστές API που συνεισφέρουν περίπου 8% στην παγκόσμια βιομηχανία API. Όσο αφορά στα γενόσημα, στην Ινδία κατασκευάζονται περίπου 60.000 διαφορετικές μάρκες γενοσήμων σε 60 θεραπευτικές κατηγορίες.
Πηγή: www.ibef.org/industry/pharmaceutical-india
Ενδεικτικό ακόμη είναι πως η φαρμακευτική βιομηχανία στην Ινδία αναμένεται να φθάσει τα 65 δισ. δολάρια έως το 2024 και τα 130 δισ. δολάρια έως το 2030. Η φαρμακευτική βιομηχανία στην Ινδία αποτιμάται σήμερα σε $50 δισ. Άξιο λόγου είναι πως η Ινδία είναι σημαντικός εξαγωγέας φαρμακευτικών προϊόντων, με περισσότερες από 200 χώρες να εξυπηρετούνται από τις ινδικές εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων. Η Ινδία προμηθεύει πάνω από το 50% των αναγκών της Αφρικής για γενόσημα, καλύπτει περίπου το 40% της ζήτησης γενόσημων στις ΗΠΑ και σχεδόν 25% όλων των φαρμάκων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ