Πρωτοποριακά λογισμικά που αναπτύχθηκαν από νέους Έλληνες επιστήμονες εφαρμόζονται στα νοσοκομεία του Εθνικού συστήματος υγείας του Ηνωμένου Βασίλειου (NHS) και της Γερμανίας. Στόχος είναι να καταστήσουν ευκολότερη τη συνταγογράφηση και την παρασκευή ενδοφλέβιων διαλυμάτων παρεντερικής διατροφής και χημειοθεραπείας.
Χάρη στα λογισμικά της εταιρείας CibusMed, που μετρά σχεδόν έξι χρόνια ζωής , παράγονται ετησίως περισσότερα από 200.000 ενδοφλέβια διαλύματα στο εξωτερικό και περισσότερα από 50.000 στην χώρα μας. Μάλιστα, η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μετά από τις συμφωνίες σε Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία. Τα λογισμικά συστήματα είναι πλέον εγκατεστημένα σε νοσοκομεία και κέντρα μείξης και παρασκευής διαλυμάτων σε 10 χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής (Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Γερμανία, Ρουμανία, Ισραήλ, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Κουβέιτ, Μπαχρέιν).
Ειδικότερα, θα υιοθετηθεί από τα συστήματα υγείιας του Ηνωμένου Βασίλειου (NHS) και της Γερμανίας το λογισμικό με όνομα “NutriNet Parenteral“, που αποβλέπει στη διαχείριση της παρεντερικής διατροφής. Το Επίσης, θα αξιοποιηθεί το λογισμικό “Censeo Rx”, ένα σύστημα για τη διαχείριση της χημειοθεραπείας, για την αυτοματοποίηση και τεκμηρίωση των διαδικασιών, στην πρόληψη πιθανών λαθών αλλά και στην εξοικονόμηση κόστους. Όπως ανακοινώνει η εταιρεία, τα εν λόγω λογισμικά έχουν ενσωματωμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα και λειτουργούν ως απαραίτητα εργαλεία για τη λήψη κλινικών αποφάσεων: «Υιοθετούν μια ολιστική προσέγγιση, περιλαμβάνοντας κάθε πτυχή «από τη συνταγογράφηση έως την παρασκευή»! Η επιτυχία τους αποδίδεται στο σχεδιασμό τους από επιστήμονες με κλινική εμπειρία, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες».
Εκτιμάται πως με την αξιοποίησή τους θα υπάρξουν ωφέλειες σε πολλαπλά επίπεδα: ιατρικής εργασίας, υπηρεσιών για τους ασθενείς και λειτουργίας νοσοκομείων καθώς και συστήματος υγείας. Σε αυτές περιλαμβάνεται η ταχύτερη διαδικασία , η ακρίβεια στη δοσολογία αλλά και η ιχνηλασιμότητα. Ακόμη, εκτιμάται πως η εφαρμογή τους θα συνδράμει στη τήρηση των ορθών πρακτικών, στην αναβάθμιση της διατμηματικής επικοινωνίας στις υγειονομικές μονάδες αλλά και στη εξαγωγή δεδομένων για στατιστική ανάλυση και εκτίμηση του κόστους θεραπείας.
Από τον σχεδιασμό τους έχει προβλεφθεί η δυνατότητα να συνδεθούν με οποιαδήποτε αντλία μίξης της υγειονομικής μονάδας (ρομποτική αντλία μίξης), σε περίπτωση που η παρασκευή δεν γίνεται χειροκίνητα. Αναφερόμενος στην εφαρμογή των λογισμικών από τα εθνικά συστήματα Ηνωμένου Βασιλείου και Γερμανίας ο συνιδρυτής, Διευθύνων Σύμβουλος και Επιστημονικός Διευθυντής της CibusMed Πάνος Παπανδρέου, επεσήμανε ότι «Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της παρεχόμενης φροντίδας και θεραπείας για τον ασθενή
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ