Χάρη στις καινοτόμες θεραπείες περίπου 7 στους 10 ογκολογικούς ασθενείς ενδεχομένως να καταφέρουν να ξεπεράσουν το στόχο της πενταετούς επιβίωσης, όπως επεσήμανε ο Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της MSD Ελλάδας, Αντώνης Καρόκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην επιστημονική διημερίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ). Πρόκειται μία αύξηση της τάξης σχεδόν 40% συγκριτικά με το 1975.
Στην διημερίδα με θέμα: «Η πρόσβαση στην εξατομικευμένη ιατρική σήμερα & αύριο» ο κ. Καρόκης τόνισεπως το 73% του οφέλους επιβίωσης για τους συχνότερα εμφανιζόμενους τύπους καρκίνου οφείλεται στις νέες καινοτόμες θεραπείες. Εφόσον έχει υπάρξει πρώιμη διάγνωση αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός επιβιωσάντων από τη νόσο. Στοιχεία για την επίδραση της ανοσοογκολογίας σε επτά ογκολογικές ενδείξεις, καταδεικνύουν ότι σε βάθος πενταετίας οι ογκολογικοί ασθενείς στη χώρα μας αναμένεται να ζήσουν περισσότερο (+34%) και με καλύτερη ποιότητα ζωής (+40%).
Πρόοδος έχει σημειωθεί στην Ελλάδα ως προς την εφαρμογή εθνικών προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου, τη δημιουργία του Εθνικού Ψηφιακού προγράμματος για τον καρκίνο και με τις νέες νομοθεσίες για την παρηγορητική αγωγή και την κατ’ οίκον ογκολογική φροντίδα. Απαραίτητη όμως, όπως επισήμανε ο κ. Καρόκης, είναι η κατάρτιση ενός Εθνικού Σχέδιου Δράσης για τον Καρκίνο, η επικείμενη λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών και η αποζημίωση των βιοδεικτών. Έως το 2025 η Ελλάδα οφείλει να ενσωματώσει τον Κανονισμό (ΕΕ) 2021/2282 σχετικά με την αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας (ΗΤΑ) για τα ογκολογικά φάρμακα και να διαχειριστεί τον σημαντικό αντίκτυπο των δημοσιονομικών μέτρων στην πρόσβαση των ασθενών στην ογκολογική φροντίδα.
«Η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη για το 2023 αναμένεται να ξεπεράσει τα 7,1 δισ. ευρώ και μέχρι το 2026 προβλέπεται ότι οι ασθενείς και η βιομηχανία θα καλύπτουν το 68% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης. Η συμμετοχή των ασθενών το 2026 θα αγγίξει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ και η φαρμακευτική βιομηχανία θα παρέχει μέσω του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών το 57% της φαρμακευτικής δαπάνης», τόνισε με νόημα ο Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της MSD Ελλάδας. «Τελεία» πρέπει να μπει σε αυτή τη μεταβίβαση του βάρους της περίθαλψη στους ασθενείς και στη βιομηχανία, σύμφωνα με τον κ. Καρόκη, που ισχυρίστηκε ότι αυξάνονται οι ανισότητες στην πρόσβαση των ασθενών. «Η απουσία ενιαίου προϋπολογισμού αναμένεται να επιβαρύνει δυσανάλογα συγκεκριμένες ομάδες ασθενών – όπως οι ογκολογικοί ασθενείς – που λαμβάνουν τις θεραπείες τους κυρίως από τα νοσοκομεία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Ενδεικτικό είναι πως το 2022 το clawback των νοσοκομειακών φαρμάκων έφθασε το 77% της συνολικής κατανάλωσης.
Αναγκαίος είναι ένας «οδικός χάρτης» για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 2 δισ. ευρώ τουλάχιστον την επόμενη τριετία, με μια σειρά από μέτρα όπως είναι η πλήρης ανάπτυξη του μηχανισμού της ΕΚΑΠΥ για τα νοσοκομειακά φάρμακα, η αξιοποίηση και δημοσίευση των δεδομένων δαπάνης κ.ά. Η μείωση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης και των επιστροφών κατά 20% θα απελευθερώσει τη δυνατότητα εισαγωγής νέων φαρμάκων στο σύστημα υγείας όπως διευκρίνισε ο κ. Καρόκης, προσθέτοντας την σημασία της εξυγίανσης του μηχανισμού χρηματοδότησης όλων των βαθμίδων περίθαλψης.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ