Στο πλευρό των Ελλήνων στέκονται οι Ελβετοί, οι οποίοι συνεχίζουν να καλύπτουν τις ανάγκες της χώρας μας σε αίμα, αποστέλλοντας χιλιάδες ασκούς, παρά την άτυπη στάση πληρωμών που έχει κηρύξει το ελληνικό δημόσιο απέναντι στους προμηθευτές του.
Η Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει κυριολεκτικά «δεσμούς αίματος» με την Ελβετία, καθώς η τελευταία αποτελεί επί δεκαετίες το βασικό προμηθευτή της χώρας μας σε αίμα. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της όμως η Süddeutsche Zeitung, η Αθήνα έχει σταματήσει να πληρώνει το σχετικό λογαριασμό εδώ και κάποιους μήνες. Η Ζυρίχη, παρόλα αυτά, δεν σταμάτησε την αποστολή ασκών αίματος. Ο Διευθυντής της Ελβετικής Υπηρεσίας Αιμοδοσίας, Ρούντολφ Σβάμπε, δηλώνει σχετικά: «Αποφασίσαμε πριν από μερικές ημέρες να συνεχίσουμε το πλήρες φάσμα των αποστολών (σ.σ αίματος). Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε στη μοίρα του τον πληθυσμό εξαιτίας των πολιτικών και οικονομικών προβλημάτων».
Ο κ. Σβάμπε επισημαίνει στη συνέχεια της συνέντευξής του στη Süddeutsche Zeitung, πως η αποστολή ασκών αίματος προς την Ελλάδα από τη χώρα του είναι εγγυημένη έως το τέλος του έτους, συμπληρώνοντας «Στη συνέχεια πρέπει να αξιολογήσουμε την κατάσταση εκ νέου, διότι απλούστατα δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε τις αποστολές αίματος από την τσέπη μας. Τα χρέη της Ελλάδας ανέρχονται στο μεταξύ σε 2 εκατομμύρια ευρώ».
Όπως διευκρινίζει ο Διευθυντής της Ελβετικής Υπηρεσίας Αιμοδοσίας, ένας ασκός αίματος κοστίζει περί τα 200 ευρώ, κόστος το οποίο προκύπτει κυρίως από τη διανομή και τη δαπανηρή αποθήκευση του αίματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ελβετικός Ερυθρός Σταυρός στέλνει ετησίως 28.000 ασκούς στην Ελλάδα, αξίας άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αθήνας.
Ο κ. Σβάμπε υπογραμμίζει ότι η Ελβετική Υπηρεσία Αιμοδοσίας από κοινού με το ελληνικό υπουργείο Υγείας προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τον πληθυσμό στο ζήτημα της αιμοδοσίας, ώστε η χώρα να είναι έως το 2020 σε θέση να καλύπτει μόνη της σχεδόν το σύνολο των αναγκών της. Ο ίδιος, πάντως, εκτιμά ότι «προς το παρόν οι Έλληνες δεν βλέπουν το ζήτημα της δωρεάς αίματος ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματά τους».
Πηγή: Deutsche Welle
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ