Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ένα νέο αντιβιοτικό μπορεί να σκοτώσει βακτήρια ανθεκτικά στα φάρμακα. Ο δρόμος ανοίγει για να δημιουργηθεί ενδεχομένως μια νέα κατηγορία αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση θανατηφόρων νοσοκομειακών λοιμώξεων.
Ήδη το Zosurabalpin έχει κατατροπώσει στελέχη πνευμονίας και σηψαιμίας σε ποντίκια, δημιουργώντας ελπίδες για δοκιμές σε ανθρώπους. Πρόκειται για μια εντελώς νέα κατηγορία αντιβιοτικών που φέρεται να σκοτώνει ένα από τα τρία βακτήρια που θεωρούνται ότι αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την ανθρώπινη υγεία λόγω της εκτεταμένης ανθεκτικότητάς τους στα φάρμακα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το theguardian.com.
Πηγή: Δημοσίευση “A novel antibiotic class targeting the lipopolysaccharide transporter” στο Nature
Συγκεκριμένα, το Zosurabalpin κατάφερε να εξοντώσει τα εξαιρετικά ανθεκτικά στα φάρμακα στελέχη του ανθεκτικού στις καρβαπενέμες Acinetobacter baumannii (Crab). Άξιο λόγου είναι πως το Crab θεωρείται ως κρίσιμο παθογόνο προτεραιότητας 1 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μαζί με δύο άλλες μορφές βακτηρίων ανθεκτικών στα φάρμακα – Pseudomonas aeruginosa και Enterobacteriaceae.
«Αυτή η χημική κατηγορία αντιπροσωπεύει ένα πολλά υποσχόμενο θεραπευτικό παράδειγμα για ασθενείς με διεισδυτικές λοιμώξεις που οφείλονται σε CRAB, για τους οποίους οι τρέχουσες θεραπευτικές επιλογές είναι ανεπαρκείς, και επιπλέον προσδιορίζει την LptB2FGC ως προσβάσιμο στόχο για την ανάπτυξη αντιμικροβιακών φαρμάκων» αναφέρεται στο nature.
Επί του θέματος ο Δρ Άντριου Έντουαρντς, ανώτερος λέκτορας μοριακής μικροβιολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, υποστήριξε ότι το εν λόγω μικρόβιο είναι αιτία μόλυνσης στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα ασθενών με αναπνευστήρα. Είναι ανθεκτικό σε πολλά διαφορετικά αντιβιοτικά. Έως τώρα, σύμφωνα με όσα ο επιστήμονας εξήγησε ότι η ανάπτυξη νέων θεραπειών κατά αυτού του βακτηρίου ήταν εξαιρετικά δύσκολη, «επειδή είναι πολύ επιδέξιο στο να εμποδίζει τα αντιβιοτικά να περάσουν την εξωτερική κυτταρική του στιβάδα».
Υπενθυμίζεται πως οι ανθεκτικές λοιμώξεις στα αντιβιοτικά απειλούν για την ανθρώπινη υγεία, ιδιαίτερα εκείνες που προκαλούνται από μια μεγάλη ομάδα βακτηρίων γνωστών ως αρνητικά κατά Gram βακτήρια, τα οποία προστατεύονται από ένα εξωτερικό κέλυφος που περιέχει μια ουσία που ονομάζεται λιποπολυσακχαρίτης (LPS). «Ο LPS επιτρέπει στα βακτήρια να ζουν σε σκληρά περιβάλλοντα και τους επιτρέπει επίσης να αποφεύγουν την επίθεση από το ανοσοποιητικό μας σύστημα», εξηγεί ο Δρ Michael Lobritz, παγκόσμιος επικεφαλής των λοιμωδών νοσημάτων της Roche Pharma Research and Early Development στη Βασιλεία της Ελβετίας, η οποία ανέπτυξε το νέο φάρμακο. Αξιοσημείωτο είναι πως δεν έχει εγκριθεί κανένα νέο αντιβιοτικό για αρνητικά κατά Gram βακτήρια εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια.
Μέσω μιας σειράς πειραμάτων ο καθηγητής Daniel Kahne του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στο Κέιμπριτζ των ΗΠΑ και οι συνεργάτες του έδειξαν ότι το φάρμακο εμπόδιζε τη μεταφορά του LPS στην εξωτερική μεμβράνη του βακτηρίου, σκοτώνοντάς το. Ακόμη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το Zosurabalpin μείωσε σημαντικά τα επίπεδα των βακτηρίων σε ποντίκια με πνευμονία και απέτρεψε τον θάνατο εκείνων που έπασχαν από σήψη που σχετιζόταν με τον Κάβουρα.Ο κ.Lobritz συμπλήρωσε πως «είναι η πρώτη φορά που βρίσκουμε κάτι που λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, οπότε είναι μοναδικό ως προς τη χημική του σύσταση και τον μηχανισμό δράσης του».
Ωστόσο, μέχρι τη τελική χορήγησή του θα μεσολαβήσει χρόνος για τις μελέτες και θα πρέπει να γίνουν κοστοβόρες δαπάνες για την παραγωγή του ώστε να καταλήξει το νέο φάρμακο σε χώρες που αντέχουν τις δαπάνες, όπως επεσήμανε η επιστημονική διευθύντρια της Global Antibiotic Research and Development Partnership, καθηγήτρια Laura Piddock στο BBC.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ