Τα σημάδια που θα πρέπει να θορυβήσουν για το ενδεχόμενο στρεπτόκοκκου και να κινητοποιήσουν τους γονείς ώστε να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια επεσήμανε η παιδίατρος και λοιμωξιολόγος, Αθανασία Λουρίδα. Στην χώρα μας η διεισδυτική νόσος είναι σπάνια, ενώ έξαρση έχει παρατηρηθεί τους προηγούμενους μήνες σε χώρες της βόρειας Ευρώπης.
Με αφορμή την απώλεια μιας 9χρονης που άφησε τη τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο του Διδυμότειχου η ειδικός μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ τόνισε τα σημεία που θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι γονείς. Η κ. Λουρίδα σημείωσε ότι καταγράφονται αυξημένα περιστατικά τον τελευταίο χρόνο, αλλά είναι λίγα «σε σχέση με τις στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις στα παιδιά, οι οποίες είναι πολύ συχνές, καθημερινές και χιλιάδες». Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι οι θάνατοι έχουν ανέλθει στην χώρα μας περίπου στους 11 σε παιδιά μικρότερα των 10 ετών, ενώ και σε χώρες της βόρειας Ευρώπης καταγράφεται έξαρση με πολλούς θανάτους, με χρονικό αποκορύφωμα πέρυσι τον Απρίλιο. Η λοιμωξιολόγος εξήγησε ότι πρόκειται για ένα παλιό κοινό μικρόβιο γνωστό ως πυογόνο στρεπτόκοκκο, που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και τον θάνατο.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο στρεπτόκοκκος εκδηλώνεται με ήπιες επιφανειακές λοιμώξεις, επιδρώντας στον φάρυγγα ή στο δέρμα, συνήθως από μια αμυγδαλίτιδα στα παιδιά σχολικής ηλικίας. Οι γονείς μπορούν να αναγνωρίσουν συμπτώματα, όπως είναι ο πονόλαιμος, η δυσκαταποσία, ο πυρετός, η κεφαλαλγία, ακόμη και εξάνθημα οστρακιά σε κάποια στελέχη στρεπτόκοκκου. Τότε θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό τους. Όταν πρόκειται για την σπάνια διεισδυτική νόσο, οι γονείς θα πρέπει να εντοπίσουν υψηλό πυρετό, κόπωση, πόνους στους μυς σε όλο το σώμα. Επίσης, μπορεί να εμφανιστούν δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια, ταχύπνοια, ωχρό χρώμα το δέρμα, κυάνωση και διανοητική σύγχυση, υπνηλία ή αντίθετα διέγερση και δυσκολία στην αφύπνιση. Σε αυτή την περίπτωση το παιδί θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα σε νοσοκομείο.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ