Βολές εξαπολύει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) έναντι ορισμένων υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ τονίζοντας ότι έμειναν ανεπίλυτα προβλήματα για την συνταγογράφηση αναλώσιμων υλικών. Σειρά ενεργειών ζητά η ομοσπονδία προκειμένου να βρεθεί λύση στο «χάος» που έχει δημιουργηθεί σε βάρος των ασθενών και να διενεργηθεί ΕΔΕ.
Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για «ιστορικό του παραλογισμού» και τονίζεται ότι έγιναν δέκτες οι ασθενείς μιας «ακατανόητα τιμωρητικής συμπεριφοράς συγκεκριμένων Διευθύνσεων του ΕΟΠΥΥ που δεν ασχολήθηκαν» με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 από τον προηγούμενο Νοέμβριο.
Ειδικότερα αδυναμία συνταγογράφησης έχουν κάποια ασθενείς εξαιτίας αναδρομικής ισχύς που προβλέπεται στο ΦΕΚ89 για τα τα αναλώσιμα ιατροτεχνολογικά υλικά που δικαιούνται μηνιαίως, οι ασφαλισμένοι που πάσχουν από οποιονδήποτε τύπο Σακχαρώδη Διαβήτη. Όπως εξηγεί ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ οι χρήστες συστημάτων καταγραφής γλυκόζης, κυρίως μικρά παιδιά, εκτός από την μηνιαία ποσότητα αισθητήρων, δικαιούνται και 1 κουτί (50τμχ) ταινιών μέτρησης γλυκόζης αίματος: «Πριν το ΦΕΚ89, οι χρήστες Libre δεν έπαιρναν καθόλου ταινίες, ενώ οι χρήστες αντλιών με καταγραφή έπαιρναν 4 κουτιά (50 τμχ έκαστο). Επιπλέον, στο ίδιο ΦΕΚ ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ορίζει ότι αν το σύστημα καταγραφής χρειάζεται βαθμονόμηση για να λειτουργήσει, οι ταινίες της βαθμονόμησης θα πρέπει να δίνονται από την εταιρία που εμπορεύεται το προϊόν». Επειδή η εφαρμογή του έχει αναδρομική ισχύ «όσοι λάμβαναν 4 κουτιά ταινίες ενώ έπρεπε να λάβουν 1, λόγω της αναδρομικότητας, δεν θα μπορούν να συνταγογραφήσουν για 2 χρόνια ταινίες»! Τεράστιο ζήτημα αντιμετωπίζουν οι ασθενείς γιατί «η εταιρία, που τους προμηθεύει καταγράφηκα γλυκόζης, τα οποία χρειάζονται βαθμονόμηση, δεν εμπορεύεται ταινίες μέτρησης γλυκόζης αίματος». Επίσης, οι ταινίες μέτρησης γλυκόζης αίματος διανέμονται με ΦΕΚ « Αποκλειστικά από τα φαρμακεία».
Ακόμη η ομοσπονδία έχει ήδη αποτανθεί στη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού για την ταλαιπωρία ασθενών εξαιτίας αλλαγών, σε διάστημα 3 μηνών και έχει ενημερώσει για την απάντησης της Διεύθυνσης Πληροφορικής του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε παιδίατρο για το μήνυμα που βγάζει το e-ΔΑΠΥ: «σύμφωνα με τον Ε.Κ.Π.Υ. γνωμάτευση με διαφορετικό κωδικό αισθητήρα μπορεί να χορηγηθεί 90 ημέρες από την ημερομηνία “διάρκεια ισχύος από” της τελευταίας γνωμάτευσης που έχει εκτελεστεί» . Από την πλευρά της προαναφερόμενης υπηρεσίας του οργανισμού γίνεται λόγος για λανθασμένη ενημέρωση υπαλλήλων των διευθύνσεων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., που αποδίδουν ευθύνες για τους περιορισμούς των 90 ημερών, στη Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. και ζητούν να απευθυνθούν σε αυτή για να λύσουν τα προβλήματα τους. Στο ΦΕΚ89 τονίζει ότι δεν αναφέρεται το διάστημα τριών μηνών:« Στην περίπτωση χρήσης συστήματος καταγραφής γλυκόζης (συνεχούς ή στιγμιαίας) χορηγούνται παράλληλα έως 50 ταινίες μέτρησης σακχάρου αίματος/μήνα και έως 50 σκαρφιστήρες/μήνα για έλεγχο τιμών σε περίπτωση συμπτωμάτων του ασθενούς και δεναποδίδονται τα αναλώσιμα των παραπάνω κατηγοριών 1 (έως 200 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα/μήνα) και 3 (έως 200 σκαρφιστήρες/μήνα)».
Πυρά εξαπολύει η ομοσπονδία πως «με αποφάσεις του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. οι οποίες δεν αναρτώνται πουθενά, παρά γνωστοποιούνται μόνο με εσωτερική διανομή ή αυθαίρετα και για δικούς τους προσωπικούς λόγους, κάποιοι επιλέγουν να κρατούν τους ασφαλισμένους με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 για 90 ημέρες ακάλυπτους, χωρίς τα αναγκαία για την παρακολούθηση και τη ρύθμιση του Διαβήτη τους αναλώσιμα, με σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητα, την υγεία και τη ζωή τους».
1) Να γνωστοποιήσει εφόσον υπάρχουν, οι πιθανές αποφάσεις του Δ.Σ. σύμφωνα με τις οποίες όρισαν τον περιοριστικό κανόνα των 90 ημερών.
2) Να υποδείξει πού βρίσκεται το εδάφιο στο ΦΕΚ89 που ορίζει την απαγόρευση των 90 ημερών.
3) Να εξηγήσει πως έβγαλαν το συμπέρασμα ότι, ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, μοναδικός στην Ελλάδα, αρμόδιος για την κάλυψη των αναγκών επιβίωσης όλων των ασφαλισμένων πολιτών, οι οποίοι πληρώνουν από την τσέπη τις ασφαλιστικές εισφορές, θα είχε τιμωρητική απαγόρευση στο ΦΕΚ89 για τους ασφαλισμένους του.
4) Να γνωστοποιηθούν οι λόγοι για τους οποίους δεν εφαρμόστηκε το ΦΕΚ89 από την ημέρα δημοσίευσης του 16-01-2023 και οι λόγοι για τους οποίους τέθηκε αναδρομική ισχύς του όταν τέθηκε σε παραγωγική την 1 Νοεμβρίου 2023.
5) Να διορθωθούν τα προβλήματα στη συνταγογράφηση, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου .
6) Οι διοικητικοί υπάλληλοι των Διευθύνσεων Στρατηγικού Σχεδιασμού και Πληροφορικής, που εμπλέκονται από την 1 Νοεμβρίου και έπειτα, στο χάος που έχει δημιουργηθεί, να περάσουν από Ε.Δ.Ε. με γνωστοποίηση στον Υπουργό Υγείας και στην Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. τόσο της εισήγησης όσο και του αποτελέσματος.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ