Ελπιδοφόρες είναι οι ειδήσεις από το μέτωπο για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος που προκαλεί την τέταρτη αίτια θνητότητας από καρκίνο παγκοσμίως. Τα όπλα της επιστήμης αξιοποιούνται για την καταπολέμηση αυτής της μορφής καρκίνου που εμφανίζει τα χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης.
Ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος δεν αντιλαμβάνονται άμεσα τα σημάδια της ασθένειας καθώς αποτελεί μία σιωπηλή νόσο με το 80% των περιπτώσεων να διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Μετά τη διάγνωσή του συνίσταται ριζική χειρουργική αντιμετώπιση και χορήγηση επικουρικής χημειοθεραπείας. Εφόσον ο καρκίνος του παγκρέατος είναι τοπικά προχωρημένος ή μετασταστικός, χορηγείται συστηματική χημειοθεραπεία και τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί βελτίωση στην πρόγνωση των ασθενών αυτών. Νέα θεραπευτική αγωγή εγκρίθηκε στις ΗΠΑ πρόσφατα όπως σχολιάζουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αγγελική Ανδρικοπούλου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και ο Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Ογκολογίας – Αιματολογίας). Η λιποσωμική ιρινοτεκάνη (Onivyde) είναι το νέο χημειοθεραπευτικό φάρμακο που έλαβε έγκριση σε συνδυασμό με την οξαλιπλατίνη, τη φθοριοουρακίλη και τη λευκοβορίνη (NALIRIFOX) για την πρώτη γραμμή θεραπείας μεταστατικής νόσου με βάση τη μελέτη NAPOLI-3.
Τις τελευταίες ημέρες ερευνητές από το Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν ότι τα άτομα με καρκίνο του παγκρέατος με ορισμένους τύπους μεταλλάξεων KRAS έχουν καλύτερο ποσοστό επιβίωσης από εκείνα με άλλους τύπους μεταλλάξεων. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό NPJ Precision Oncology προστίθεται στη συνεχιζόμενη έρευνα που εξετάζει τις μεταλλάξεις KRAS ως πιθανό στόχο για ένα εμβόλιο κατά του καρκίνουTrusted Source για τον καρκίνο του παγκρέατος και του παχέος εντέρου.Ο Δρ Dan Zhao, ερευνητής στο Τμήμα Ιατρικής Ογκολογίας του Γαστρεντερικού στο Τμήμα Ιατρικής του Καρκίνου στο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας και συν-επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης εξήγησαν στο Medical News Today πως «το αδενοκαρκίνωμα του παγκρεατικού πόρου προβλέπεται να είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, αλλά οι θεραπευτικές επιλογές του παραμένουν περιορισμένες. Το ποσοστό πενταετούς συνολικής επιβίωσης για τους ασθενείς που έχουν μεταστατική νόσο είναι λιγότερο από 5%. Η επίπτωση του καρκίνου του παγκρέατος αυξάνεται. Η αποτελεσματική θεραπεία για το αδενοκαρκίνωμα του παγκρεατικού πόρου έχει επείγουσα ανάγκη».
Μια ακόμη επιστημονική εξέλιξη φέρνει αισιοδοξία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος και δεν είναι άλλη από την αξιοποίηση της αλληλουχίας επόμενης γενιάς και της μηχανικής μάθησης για τη χαρτογράφηση του γενετικού τοπίου του καρκίνου του παγκρέατος. Μια νέα ερευνητική εργασία δημοσιεύθηκε στο Oncotarget με τίτλο «Γενετικά και θεραπευτικά τοπία σε κοόρτη παγκρεατικών αδενοκαρκινωμάτων: αλληλούχιση επόμενης γενιάς και μηχανική μάθηση για πλήρη ανάλυση του εξώματος του όγκου» σύμφωνα με τον news-medical.net. Ο καρκίνος του παγκρέατος (PCa) είναι γνωστός για τα χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης μεταξύ όλων των ογκολογικών ασθενειών και το ετερογενές μοριακό προφίλ του. Ο τεράστιος αριθμός γενετικών αλλαγών, συμπεριλαμβανομένων των σωματικών μεταλλάξεων, υπερβαίνει τα όρια των συνήθων κλινικών γενετικών εργαστηριακών εξετάσεων και καθυστερεί περαιτέρω την ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπειών.
Σε αυτή τη νέα μελέτη, από το Ρωσικό Εθνικό Ερευνητικό Ιατρικό Πανεπιστήμιο Pirogov, την Ομοσπονδιακή Ιατροβιολογική Υπηρεσία της Μόσχας και το Πανεπιστήμιο Φιλίας των Λαών της Ρωσίας (Πανεπιστήμιο RUDN) δημιούργησαν «ένα μεταλλακτικό τοπίο» του καρκίνου παγκρέατος στον ρωσικό πληθυσμό με βάση την πλήρη αλληλουχία επόμενης γενιάς (NGS) του εξώματος. Εφαρμόζοντας ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης σε ατομικά δεδομένα πλήρους εξώματος, έλαβαν εξατομικευμένες συστάσεις για στοχευμένες θεραπευτικές επιλογές για κάθε κλινική περίπτωση και τις συνόψισαν στο μοναδικό θεραπευτικό τοπίο.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ