Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς φαίνεται έχει προσβληθεί από μηνιγγίτιδα. Πρόκειται για το δεύτερο κρούσμα στο πανεπιστημιακό ίδρυμα.
Το περιστατικό επιβεβαίωσε o πρύτανης του εκπαιδευτικού ιδρύματος Χρήστος Μπούρας. Η νεαρή κοπέλα έχει διασωληνωθεί στην ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και η κατάστασή της, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο pelop.gr o διοικητικής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης είναι πολύ σοβαρή.
Η είδηση έχει προκαλέσει ανησυχία στην φοιτητική κοινότητα και στο προσωπικό στο Πανεπιστήμιο Πατρών μετά το νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας. Συγκεκριμένα, η φοιτήτρια του Τμήματος Μαθηματικών που συμμετείχε στην κατάληψη. Η κοπέλα φέρεται να λιποθύμησε κατά την διάρκεια της γενικής συνέλευσης του τμήματος και μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο. Τα Τμήματα Βιολογικού και Μαθηματικού, που συστεγάζονται, θα παραμείνουν κλειστά σήμερα Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου για απολύμανση, η οποία όπως είναι αμφίβολο εάν προσφέρει εναντίον του μηνιιγγιοτιδόκοκου.
Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, προϋπόθεση για την πρόκληση μηνιγγίτιδας είναι ο αποικισμός του ρινοφάρυγγα.Η μετάδοση της Neisseria meningitidis γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της αναπνευστικής οδού. Η Ν. meningitidιs μέσω του πολυσακχαριδικού ελύτρου και των βλεφαρίδων προσκολλάται στο επιθήλιο του ρινοφάρυγγα. Η ακεραιότητα του βλενογόννου του στόματος έχει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού. Έτσι προηγηθείσα ιογενής λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού λόγω της μεταβολής της δομής του επιθηλίου κάνει τον οργανισμό πιο επιρρεπή σε βακτηριακή μηνιγγίτιδα. Μετά τη διάσπαση του επιθηλιακού φραγμού τα μικρόβια προωθούνται στον υποκείμενο ιστό και από εκεί στην κυκλοφορία όπου αφού επιβιώσουν της άμυνας του οργανισμού (αντισώματα, συμπλήρωμα, φαγοκυττάρωση) φτάνουν τον αιματεγκεφαλικό φραγμό. Υπολογίζεται ότι περίπου στο 50% των βακτηριαιμικών ατόμων τα βακτήρια διαπερνούν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και φθάνουν στο ΕΝΥ όπου και προκαλούν μηνιγγίτιδα
Αξίζει να αναφερθεί πως ο μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος και ο αιμόφιλος ινφλουέντζας τύπου Β προκαλούν πάνω από το 75% όλων των κρουσμάτων βακτηριακής μηνιγγίτιδας και είναι υπεύθυνοι για το 90% της βακτηριακής μηνιγγίτιδας στα παιδιά σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ. Στους ενήλικες επικρατεί ο πνευμονιόκοκκος ακολουθούμενος από τον μηνιγγιτιδόκοκκο. Τα αίτια της βακτηριακής μηνιγγίτιδας διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία και άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ