Το τραγικό περιστατικό με την αυτοκτονία ενός καρκινοπαθή στην Κρήτη – εκτός των άλλων – έφερε στην επιφάνεια την τεράστια λίστα αναμονής στο μοναδικό σύστημα τομογραφίας PET του νησιού, που υπάρχει στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου.
Μάλιστα, όπως αποκαλύπτουμε εδώ και μήνες οι υπεύθυνοι του τμήματος ζητούν εναγωνίως από τη διοίκηση να εγκρίνει την απογευματινή λειτουργία για να εκμηδενιστεί η λίστα, αλλά η διοίκηση αρνείται επικαλούμενη οικονομικούς λόγους!
Μιλάμε για μία απίστευτη ιλαροτραγωδία. Ενώ η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης προβάλλουν τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ αρνείται την απογευματινή λειτουργία ενός τμήματος, ενώ ο χρόνος αναμονής αγγίζει τους 2 μήνες!
Ο 72χρονος ασθενής που έδωσε τέλος στη ζωή του, ήταν σε άσχημη κατάσταση γιατί δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να μεταβεί στην Αθήνα για να κάνει την εξέταση εκεί, όπως αποκάλυψαν οι συγγενείς του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Σήμερα, αποκαλύπτουμε λοιπόν ότι η υπεύθυνη του τμήματος PET, καθηγήτρια κα Σοφία Κουκουράκη έχει υποβάλει εγγράφως αίτημα 4 φορές από πέρσι το Μάρτιο μέχρι και σήμερα για να τεθεί το τμήμα σε ολοήμερη λειτουργία. Επίσης, την 1η Μαρτίου 2024 το Ογκολογικό Συμβούλιο του νοσοκομείου έστειλε σχετική επιστολή στο διοικητή του νοσοκομείου κ. Γ. Χαλκιαδάκη, όπου επισημαίνουν το πρόβλημα και ζητούν να τεθεί το τμήμα σε ολοήμερη λειτουργία.
Να σημειωθεί ότι οι γιατροί και τεχνολόγοι του τμήματος πρακτικά εργάζονται πέραν του ωραρίου τους και καταφέρνουν να εξυπηρετούν από 10 έως και 12 περιστατικά ημερησίως. Αυτό όμως έχει ως συνέπεια να δέχονται αρκετή ακτινοβολία και να έχουν ανάγκη άδειας 40 ημερών! Αν το τμήμα ετίθετο σε ολοήμερη λειτουργία τα περιστατικά θα κατανέμονταν σε δύο βάρδιες και το προσωπικό θα αμείβονταν επιπλέον…
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η λειτουργία του τμήματος ξεκίνησε πριν από περίπου 12 μήνες και μέχρι σήμερα έχουν εξυπηρετηθεί πάνω από 3.000 ασθενείς. Το πανάκριβο μηχάνημα κόστους περίπου 2 εκατ. ευρώ προέρχεται από δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και ανάλογα μηχανήματα από την ίδια δωρεά εγκαταστάθηκαν και στα υπόλοιπα πανεπιστημιακά (Λάρισας, Ιωαννίνων κλπ). Το μηχάνημα του ΠΑΓΝΗ είναι το μοναδικό που δεν έχει τεθεί σε ολοήμερη λειτουργία!
Η εξέταση PET scan είναι απαραίτητη για τους ασθενείς με καρκίνο τόσο κατά την αρχική διάγνωση της νόσου για τη χαρτογράφηση των καρκινικών εστιών, που υπάρχουν σε ολόκληρο το σώμα, όσο και κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ώστε να εκτιμηθεί το αποτέλεσμα ανταπόκρισης στη θεραπεία. Αλλά και μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας για να διερευνηθεί αν υπάρχουν υπολειπόμενες εστίες.
Είναι επίσης πολύτιμη σε δεύτερο χρόνο για την ανίχνευση πιθανής υποτροπής της νόσου (εμφάνιση νέων εστιών) ώστε να ληφθούν έγκαιρα οι θεραπευτικές αποφάσεις. Ακόμη, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην ακτινοθεραπεία των ασθενών για τον ακριβέστερο σχεδιασμό της ακτινοθεραπείας έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι καρκινικές εστίες και να προστατευτούν οι υγιείς ιστοί.
Τα τελευταία χρόνια, αυξάνονται συνεχώς οι ενδείξεις και εφαρμογές της εξέτασης PET scan. Για παράδειγμα, έχουν εγκριθεί νέα ραδιοφάρμακα τα οποία αφορά τόσο τη διάγνωση όσο και τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Επίσης, πρόσφατα, έγινε διαθέσιμο και στην Ελλάδα ένα νέο ραδιοφάρμακο, το οποίο με την εξέταση PET scan μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να κάνουν διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ.
Έπειτα από όλα αυτά είναι αναγκαίο να παρέμβει άμεσα ο υπουργός Υγείας ώστε το τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής να τεθεί επιτέλους σε ολοήμερη λειτουργία και να μηδενιστεί το ταχύτερο δυνατόν η λίστα αναμονής, δίνοντας πολύτιμη ανάσα ζωής σε χιλιάδες ογκολογικούς ασθενείς της Κρήτης.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ