Τον ψηφιακό βοηθό υγεία S.A.R.A.H., με Τεχνητή Νοημοσύνη ανακοίνωσε ο ΠΟΥ. Ο ψηφιακός φορέας προώθησης της υγείας διαθέτει ενισχυμένη ενσυναίσθητη ανταπόκριση που τροφοδοτείται από τη γεννητική τεχνητή νοημοσύνη (AI).
Προηγούμενες εκδοχές του S.A.R.A.H. χρησιμοποιήθηκαν για τη διάδοση κρίσιμων μηνυμάτων δημόσιας υγείας, όπως ο βοηθός Florence, κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid, ο οποίος ενημέρωνε σχετικά με τον ιό, τα εμβόλια, τη χρήση καπνού, την υγιεινή διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα. Η ανακοίνωση του νέου βοηθού έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας Υγείας, με κεντρικό θέμα «Η υγεία μου, το δικαίωμά μου».
Πρόκειται για έναν έξυπνο βοηθό Τεχνητής Νοημοσύνης για την υγεία που αντιπροσωπεύει την εξέλιξη των avatars πληροφοριών για την υγεία . Συγκεκριμένα, αξιοποιούνται νέα γλωσσικά μοντέλα και τεχνολογία αιχμής ώστε ψηφιακός βοηθός υγείας να εξυπηρετεί τους χρήστες 24 ώρες την ημέρα σε 8 γλώσσες για πολλαπλά θέματα υγείας, σε οποιαδήποτε συσκευή.
Ειδικότερα, ο ψηφιακός βοηθός υγείας του ΠΟΥ έχει εκπαιδευτεί να παρέχει πληροφορίες σε όλα τα σημαντικά θέματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των υγιεινών συνηθειών και της ψυχικής υγείας, για να βοηθήσει τους ανθρώπους να βελτιστοποιήσουν το ταξίδι τους για την υγεία και την ευημερία. Στόχος του είναι να παρέχει ένα πρόσθετο εργαλείο στους ανθρώπους για να υλοποιήσουν τα δικαιώματά τους στην υγεία, όπου κι αν βρίσκονται.
Το S.A.R.A.H., γνωστό και ως Sarah, έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει τους ανθρώπους στην ανάπτυξη καλύτερης κατανόησης των παραγόντων κινδύνου για ορισμένες από τις κύριες αιτίες θανάτου στον κόσμο, όπως είναι ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, οι πνευμονοπάθειες και ο διαβήτης. Ακόμη, ο ψηφιακός βοηθός μπορεί να συνδράμει τους ανθρώπους να αποκτήσουν πρόσβαση σε ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με τη διακοπή του καπνού, τη δραστηριοποίηση, την υγιεινή διατροφή και την αποφόρτιση.
«Το μέλλον της υγείας είναι ψηφιακό και η υποστήριξη των χωρών για την αξιοποίηση της δύναμης των ψηφιακών τεχνολογιών για την υγεία αποτελεί προτεραιότητα για τον ΠΟΥ» επεσήμανε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus. «Το S.A.R.A.H. μας δίνει μια γεύση για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για τη βελτίωση της πρόσβασης σε πληροφορίες για την υγεία με έναν πιο διαδραστικό τρόπο. Καλώ την ερευνητική κοινότητα να μας βοηθήσει να συνεχίσουμε να διερευνούμε πώς αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να μειώσει τις ανισότητες και να βοηθήσει τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε ενημερωμένες και αξιόπιστες πληροφορίες για την υγεία».
Αξιοσημείωτο είναι πως ο ψηφιακός βοηθός Υγείας S.A.R.A.H. τροφοδοτείται από γεννητική τεχνητή νοημοσύνη και συγκεκριμένα τη βιολογική τεχνητή νοημοσύνη Soul Machines, όχι από έναν προκαθορισμένο αλγόριθμο ή σενάριο, βοηθώντας την να παρέχει ακριβέστερες απαντήσεις σε πραγματικό χρόνο– να συμμετέχει σε δυναμικές εξατομικευμένες συζητήσεις σε κλίμακα που αντικατοπτρίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις και να παρέχει αποχρώσεις, ενσυναισθητικές απαντήσεις στους χρήστες σε ένα περιβάλλον χωρίς κρίσεις
Ο ΠΟΥ ζητά από την ερευνητική κοινότητα τη συνέχιση της έρευνας σχετικά με τη νέα αυτή τεχνολογία με στόχο τη διερεύνηση των πιθανών οφελών για τη δημόσια υγεία και την καλύτερη κατανόηση των προκλήσεων. Παρά τις τεράστιες δυνατότητες για ενίσχυση της δημόσιας υγείας, η Τεχνητή Νοημοσύνη εγείρει ακόμη σημαντικές ηθικές ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένης της ισότιμης πρόσβασης, της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, της ασφάλειας και της ακρίβειας, της προστασίας των δεδομένων και της προκατάληψης.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ