Το «πράσινο φως» έδωσε για ένα νέο από του στόματος εμβόλιο για τη χολέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Περισσότερα εμβόλια θα διατεθούν σε κατοίκους περιοχών με αυξημένα κρούσματα χολέρας, αλλά εκφράζονται αμφιβολίες ότι και πάλι δεν θα καλυφθούν όλες οι ανάγκες.
Ειδικότερα, πρόκειται για αδρανοποιημένο από του στόματος εμβόλιο Euvichol-S, το οποίο έχει παρόμοια αποτελεσματικότητα με τα υπάρχοντα εμβόλια αλλά απλοποιημένη σύνθεση, επιτρέποντας ευκαιρίες για ταχεία αύξηση της παραγωγικής ικανότητας.«Το νέο εμβόλιο είναι το τρίτο προϊόν της ίδιας οικογένειας εμβολίων που έχουμε για τη χολέρα στον κατάλογο προεπιλογής του ΠΟΥ», δήλωσε ο διευθυντής του Τμήματος Ρύθμισης και Προεπιλογής του ΠΟΥ, Dr Rogerio Gaspar. «Η νέα προεπιλογή ελπίζεται ότι θα επιτρέψει την ταχεία αύξηση της παραγωγής και της προμήθειας, την οποία χρειάζονται επειγόντως πολλές κοινότητες που μάχονται με κρούσματα χολέρας». Σημειώνεται πως ο κατάλογος προεπιλογής του ΠΟΥ περιλαμβάνει ήδη τα αδρανοποιημένα από του στόματος εμβόλια χολέρας Euvichol και Euvichol-Plus που παράγονται από την EuBiologicals Co., Ltd, Δημοκρατία της Νότιας Κορέας, η οποία παράγει επίσης το νέο εμβόλιο Euvichol-S.
Τα εμβόλια παρέχουν την ταχύτερη παρέμβαση για την πρόληψη, τον περιορισμό και τον έλεγχο των κρουσμάτων χολέρας. Όμως οι προμήθειες βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο εν μέσω έξαρσης σε χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε άλλους τομείς πρόληψης και διαχείρισης της χολέρας, όπως είναι το ασφαλές νερό, η υγιεινή και η αποχέτευση.
Άξιο λόγου είναι πως το 2022 αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ 473. 000 κρούσματα χολέρας, αριθμός διπλάσιος αριθμός από το 2021. Για το 2023 εκτιμάται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων κατά 700 000. Επί του παρόντος, 23 χώρες αναφέρουν κρούσματα χολέρας με τις σοβαρότερες επιπτώσεις να παρατηρούνται στις Κομόρες, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Αιθιοπία, τη Μοζαμβίκη, τη Σομαλία, τη Ζάμπια και τη Ζιμπάμπουε.
Η έγκριση του ΠΟΥ σημαίνει ότι οργανισμοί δωρητές όπως η συμμαχία εμβολίων Gavi και η UNICEF μπορούν πλέον να το αγοράσουν για τις φτωχότερες χώρες, όπως μεταδίδει το Associated Press . Μετά την έγκριση η διευθύντρια του τμήματος προμηθειών της UNICEF, Leila Pakkala, ανέφερε σε δήλωσή της ότι ο οργανισμός θα μπορέσει να ενισχύσει τις προμήθειες κατά περισσότερο από 25%.Η Gavi εκτίμησε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν περίπου 50 εκατομμύρια δόσεις για το παγκόσμιο απόθεμα φέτος, σε σύγκριση με 38 εκατομμύρια πέρυσι.
Ο δρ Derrick Sami της Gavi χαρακτήρισε την άδεια του ΠΟΥ «ως σανίδα σωτηρίας για τις ευάλωτες κοινότητες σε όλο τον κόσμο». Ωστόσο, χρειάζονται, όπως αναφέρει στην είδηση το πρακτορείο χρειάζονται ακόμη περισσότερα, αφού από τον προηγούμενο Ιανουάριο, 14 χώρες, οι οποίες έχουν πληγεί από επιδημίες χολέρας έχουν ζητήσει 79 εκατομμύρια δόσεις. Τον Ιανουάριο, ο οργανισμός του ΟΗΕ δήλωσε ότι το παγκόσμιο απόθεμα εμβολίων είχε εξαντληθεί πλήρως μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Από αυτή την εβδομάδα, ο ΠΟΥ δήλωσε ότι υπήρχαν διαθέσιμες 2,3 εκατομμύρια δόσεις.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ