Το νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας τιμά η ΠΟΕΔΗΝ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτικού Προσωπικού στις 12 Μαΐου. Τόσο η ομοσπονδία όσο και το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών ζητούν την ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού για να διασφαλιστεί αποδοτικότερο σύστημα Υγείας και οφέλη για την κοινωνία.
Ο εροτασμός καθιερώθηκε το 1965, την ημέρα γέννησης της Florence Nightingale, Αγγλίδας νοσοκόμας και θεμελιώτριας της σύγχρονης Νοσηλευτικής, αναγνωρίζοντας στο σύνολο του Νοσηλευτικού Προσωπικού τον αγώνα του για προάσπιση της Δημόσιας Υγείας . Με το τρόπο αυτό αναδεικνύεται και η συμβολή των νοσηλευτών στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών Υγείας, σε δυσχερείς συνθήκες.
Η Νοσηλευτική αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες, που στηρίζεται το Σύστημα Υγείας και ο σημαντικός ρόλος φάνηκε ξεκάθαρα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως τονίζει στην σχετική ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ «Οι Νοσηλευτές με την άρτια επιστημονική κατάρτιση, με ειδικές δεξιότητες, με δύναμη ψυχής και υψηλό αίσθημα ευθύνης, στηρίζουν διαχρονικά το ΕΣΥ, παρά την υποστελέχωση, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την επαγγελματική εξουθένωση και τις χαμηλές αμοιβές» αναφέρει χαρακτηριστικά η ομοσπονδία. Παρά τις δυσκολίες οι νοσηλευτές επικεντρώνουν την προσοχή τους στον ασθενή. Ως ένδειξη αναγνώρισης και ευγνωμωσύνης η ΠΟΕΔΗΝ ζητά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας «να επιλύσει τα προβλήματα του κλάδου ικανοποιώντας τα αιτήματα του, όπως τα έχουμε προσδιορίσει στις ανακοινώσεις μας» καταλήγει η ομοσπονδία.
Το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών (ICN) αναφέρει για τον φετινό εορτασμό: Οι νοσηλευτές μας. Το μέλλον μας. Η οικονομική δύναμη της φροντίδας. Παρά το γεγονός ότι αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της υγειονομικής περίθαλψης, η νοσηλευτική αντιμετωπίζει συχνά οικονομικούς περιορισμούς και κοινωνική υποτίμηση. Η IND 2024 (International Nurses Day) στοχεύει να αναδιαμορφώσει τις αντιλήψεις, αποδεικνύοντας πώς οι στρατηγικές επενδύσεις στη νοσηλευτική μπορούν να αποφέρουν σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτικού Προσωπικού ανακοίνωσε έκθεση με στοιχεία από οικονομολόγους και άλλους καταξιωμένους εμπειρογνώμονες, καταδεικνύοντας τη συμβολή που μπορούν να έχουν οι νοσηλευτές και η νοσηλευτική στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, με ένα επαρκές επίπεδο επενδύσεων. Η έκθεση διαπιστώνει ότι η κακή υγεία κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία το 15% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) και οι συγγραφείς συνδέουν την κακή υγεία και την ανεπαρκή υγειονομική περίθαλψη με την οικονομική ευημερία.
Η πρόεδρος του ICN Dr Pamela Cipriano σχολιάζει « η έκθεσή μας εστιάζει στα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από την ύπαρξη περισσότερων νοσηλευτών για ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία. Γνωρίζουμε ότι οι υγιέστεροι άνθρωποι είναι πιο αφοσιωμένοι και πιο παραγωγικοί οικονομικά, αλλά εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στη βασική υγειονομική περίθαλψη που χρειάζονται, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας παρέχεται από εγγεγραμμένους νοσηλευτές».
Μαζική αύξηση των επενδύσεων σε νοσηλευτικό προσωπικό χρειάζεται σύμφωνα με την πρόεδρο του ICN για «αποτελεσματική καθολική υγειονομική κάλυψη (UHC) που θα μπορούσε να σώσει 60 εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και να προσθέσει 3,7 χρόνια στο μέσο προσδόκιμο ζωής». Αναγκαίο κρίνεται να αυξηθεί το μέγεθος του νοσηλευτικού τους εργατικού δυναμικού, ώστε να διαθέτουν 70 νοσηλευτές για κάθε 10.000 του πληθυσμού τους. Η επένδυση στη νοσηλευτική δεν αποτελεί κόστος, όπως σημειώνει η Dr Cripiano «η επένδυση στην υγειονομική περίθαλψη εξοικονομεί χρήματα και οι εμπειρογνώμονές μας λένε ότι η ύπαρξη ενός υγιούς πληθυσμού θα μπορούσε να αυξήσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 12 τρισεκατομμύρια δολάρια ή 8%».
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ