Ένα βήμα πιο κοντά στο ασθενοκεντρικό μοντέλο φέρνει Βοήθημα Λήψης Αποφάσεων που συνδράμει ασθενείς και ιατρούς να συναποφασίσουν για την διαχείριση της ασθένειας, όπως αναδείχθηκε από το Panel IV: «Συμπόρευση και συναπόφαση με τον ασθενή στη θεραπεία» του Patients Forum 2024. To Βοήθημα Λήψης Απόφασης παρουσίασε η κ. Eυστρατία Σίμου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επικοινωνίας – ΜΜΕ & Δημόσιας Υγείας, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Σχολή Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Ειδικότερα, η κ. Σίμου υποστήριξε ότι η συμμετοχή των ασθενών ως θεωρητική προσέγγιση στο εξωτερικό υπάρχει από την δεκαετία του 1980, ενώ επικαλέστηκε παλαιότερη έρευνα που έδειξε ότι το 40% συμφωνεί πως οι αποφάσεις για την υγεία του πρέπει να λαμβάνονται από γιατρό. Επιδίωξη με την αξιοποίηση του βοηθήματος, όπως αποσαφήνισε η κ. Σίμου, είναι να αυξηθεί η εμπιστοσύνη στον γιατρό και να συναποφασίσουν την διαχείριση της ασθένειας. Σ’ αυτό μπορεί να συμβάλει το Βοήθημα, ένα εργαλείο για τον ασθενή, που τον στηρίζει ώστε να καταλάβει την σοβαρότητα των συμπτωμάτων του και παρέχει τεκμηριωμένες πληροφορίες για αντενδείξεις, πιθανές παρενέργειες κ.ά. συνδράμοντας να βρεθεί η κατάλληλη θεραπεία σύμφωνα με τον δικό του τρόπο ζωής.
Για την εμπειρία αξιοποίησης του εργαλείου αυτού μίλησε η Κατερίνα Κατηφόρη, Εκπρόσωπος Ασθενών, Αντιπρόεδρος Συλλόγου ΙΗΣΩ (Σύλλογος Υποστήριξης Ρευματοπαθών Δυτικής Αττικής) η οποία τόνισε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί και σε άλλα νοσήματα πέρα των ρευματικών. Με την ματιά του ασθενούς η κ. Κατηφόρη υποστήριξε ότι ο ασθενής πρέπει να είναι εκπαιδευμένος και ενημερωμένος ώστε να μπορεί να παρακολουθήσει την πάθηση του και να έχει συνεργασία με γιατρό για να ενισχύσει την θετική εξέλιξή της. Χάρη στο εργαλείο οι ασθενείς μπορούν να πάνε προετοιμασμένοι στον γιατρό τους, ειδικά στα νοσοκομεία, στα οποία είναι περιορισμένη επικοινωνία. Ο ασθενής έχοντας χρησιμοποιήσει πριν το εν λόγω εργαλείο έχει καταγράψει τι τον προβληματίζει και όπως επεσήμανε η κ. Κατηφόρη ειδικότερα οι χρόνια ασθενείς έχουν φόβους οπότε ενδεχομένως να πρέπει να συζητήσουν και με έναν ψυχολόγο ή φυσικοθεραπευτή για το ρευματικό νόσημα που επηρεάζεται από πλήθος θεμάτων. Η μόνη δυσκολία στην εφαρμογή είναι ότι όλοι οι ασθενείς δεν έχουν το υπόβαθρο εκπαίδευσης για να το συμπληρώσουν. Συχνά από φόβο να πάρουν οι ίδιοι μια απόφαση μπορεί λανθασμένα να απευθυνθούν στο διαδίκτυο.
Το αδιαμφησβήτητο όφελος του εγχειρήματος αγγίζει την ουσία της συναπόφασης ισχυρίστηκε ο κ. Δημήτρης Τσερώνης, Ειδικός Ρευματολόγος, Επιστημονικός συνεργάτης, 4η Παθολογική Κλινική, Τμήμα Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» ο οποίος συνεργάστηκε με την κ. Σίμου για την εφαρμογή του στο νοσοκομείο. «Η συναπόφαση δεν είναι όρος που έχουμε εφεύρει για να είμαστε αρεστοί, αλλά αποτελεί θεμέλιο μιας θεραπευτικής στρατηγικής χρόνιων παθήσεων» εξήγησε ο κ. Τσερώνης. Το εγχείρημα με το συγκεκριμένο βοήθημα διευκολύνει την προσπάθεια προσέγγισης ιατρού και ασθενούς γιατί παρέχονται και μαρτυρίες- ιστορίες ώστε να αφουγκραστούμε ανησυχίες και προσδοκίες από τις θεραπείες, όπως περιέγραψε ο ιατρός. Στον δε χώρο των ρευματικών παθήσεων υπάρχουν πολλά και καλά φάρμακα οπότε υπάρχει και δυνατότητα επιλογής και καλό είναι να εμπλακεί ο ασθενής προκειμένου το φάρμακο «να είναι κομμένο και ραμμένο στη ζωή του» ανέφερε ο ιατρός. Κατά την επίσκεψη του στα νοσοκομεία ο ασθενής θα έρθει καλυτέρα προετοιμασμένος με συγκεκριμένες ερωτήσεις και ο χρόνος παραμονής στο ιατρείο όχι μόνο θα μειωθεί, αλλά θα είναι πιο ουσιαστικός
Τον συντονισμό της συζήτησης έκανε η κ. Βαρβάρα Μπαρούτσου, Επίτιμο Μέλος – τέως Πρόεδρος ΕΛ.Ε.Φ.Ι., Πρόεδρος Διεθνούς Εταιρείας Φαρμακευτικής Ιατρικής IFAPP.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ