Τα οφέλη από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, την ψηφιοποίηση του ΕΣΥ αλλά και τα νομοθετικά κενά, ανέλυσαν οι ομιλητές του Panel VΙ: «Εφαρμογές Νέων Τεχνολογιών στη φροντίδα των ασθενών» του Patients Forum 2024. Απαραίτητα για την υιοθέτησή τους είναι βήματα όπως η ορθή ενημέρωση και την εκπαίδευση.
Η κ. Μένια Κουκουγιάννη, Συν-ιδρύτρια της ΑμΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ, Ενημέρωση για τον καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία, Managing Partner “The addcase – Business and Policy Navogators”, Εκπρόσωπος Ένωσης Ασθενών Ελλάδας εξήγησε ότι είναι κοινή παραδοχή από την κοινότητα των ασθενών ότι καλωσορίζουν τις νέες τεχνολογίες, δεν τις δαιμονοποιούν, αλλά δεν θεωρούν πανάκια ότι λύνουν όλα τα προβλήματα. Είναι γνωστά τα οφέλη όπως καλύτερο προσδόκιμο ζωής, βελτίωση της ποιότητας ζωής, πιο λειτουργικός ασθενής, καλύτερη συμμόρφωση με την αγωγή, παρακολούθηση και ένα σωστό follow up. Η κοινότητα των ασθενών αφιερώνει χρόνο και πόρους για ενημέρωση και εκπαίδευση, αλλά χρειάζεται και η κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας ώστε να μεταφράσουν και να αποδώσουν στον ασθενή τι είναι και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η Τεχνολογία.
Σχετικά με τις αλλαγές που αποτελούν προϋπόθεση στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης για την αποδοχή αυτών των Τεχνολογιών ο κ. Γεώργιος Ε. Δαφούλας, Ακαδημαϊκός Υπότροφος Ψηφιακής Διαγνωστικής και Θεραπευτικής, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας περιέγραψε στην διαδικτυακή παρέμβαση του το μεγάλο ψηφιακό άλμα που κάνει το ΕΣΥ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης επενδύοντας περισσότερα από 300 εκ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του. Ο κ. Δαφούλας έκανε λόγο για «μεγάλο στοίχημα» γιατί είναι προβληματική η σημερινή κατάρτιση του προσωπικού, σχολιάζοντας τον υφιστάμενο ψηφιακό αναλφαβητισμό σε ασθενείς και επαγγελματίες υγείας. Για την αντιμετώπισή του ο κ. Δαφούλας πρότεινε να λειτουργήσει κάτι ανάλογο της ψηφιακής ακαδημίας πολιτών, μια ψηφιακή ακαδημία ασθενών, κατά το Βρετανικό παράδειγμα, για να αντιμετωπιστεί η επερχόμενη ψηφιακή επανάσταση.
«Η Ελλάδα από το 2019 μέχρι σήμερα δεν έχει εκδώσει μια ΚΥΑ για την ανάλυση δεδομένων υγείας από εταιρείες είτε από ερευνητικά ιδρύματα είτε από συλλόγους ασθενών. Άρα είμαστε τελευταίοι αυτή τη στιγμή στη αξιοποίηση δεδομένων υγείας στην Ευρώπη» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Δαφούλας. Ειδικότερα, στην τηλεϊατρική μέχρι και σήμερα δεν αποζημειοωνεται από ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ πάρα μόνο για κορονοϊο. Άρα πρέπει να βγει αντίστοιχη ΚΥΑ για να έχουν πρόσβαση όλοι σε αυτήν. Για να συμβαδίσουμε με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΣΥ θα πρέπει να γίνουν αλλαγές, συμπλήρωσε ο κ. Δαφούλας, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν ομάδες εργασίας και να συντονιστούν ώστε να ζητήσουν προπαρασκευή για ρυθμιστικά πλαίσια και μέθοδους αποζημίωσης, προειδοποιώντας πως μια παλιά δομή που δεν αλλάζει, αλλά ψηφιοποιείται θα είναι κοστοβόρα.
Από την πλευρά της βιομηχανίας ο κ. Στέφανος Ζερβός, Διευθυντής Προγραμμάτων Υποστήριξης Ασθενών, IQVIA Hellas στάθηκε στις παροχές που φέρνουν οι νέες Τεχνολογίες. Η βιομηχανία τις χρησιμοποίησε από νωρίς στην έρευνα και την ανάπτυξη.Ο κ. Ζερβός αναφέρθηκε σε συσκευές και προγράμματα υποστήριξης ασθενών με προσαρμογή των mobile applications με στόχο την συμμόρφωση και συλλογή δεδομένων με κατάλληλες αναλύσεις προς όφελος ασθενών. Η χρήση της τεχνολογίας βοηθά τους ασθενείς από θέματα πρακτικά, όπως πότε να πάρουν φάρμακα, μειώνει κινδύνους, ενημερώνει ιατρούς, ακόμη με τη Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να εντοπιστούν έγκαιρα ανεπιθύμητες παρενέργειες και να δοθούν κατάλληλες θεραπείες.
Το πάνελ συντόνισε ο κ. Νίκος Τσοκανάς, Αντιπρόεδρος ΔΣ, ΕΛ.Ε.Φ.Ι.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ