Νεότερα δεδομένα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ρευματολογίας (EULAR) έδειξαν ότι μία νέα θεραπεία που σύντομα θα είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα προσφέρει θετικά αποτελέσματα σε ασθενείς με αξονική σπονδυλοαρθρίτιδα και σε ασθενείς με ψωριασική αρθρίτιδα.
Πρόκειται για την ουσία μπιμεκιζουμάμπη και τα αποτελέσματα νέων κλινικών μελετών δείχνουν ότι η πλειονότητα των ασθενών με αξονική σπονδυλοαρθρίτιδα που έλαβαν θεραπεία με την ουσία μπιμεκιζουμάμπη δεν παρουσίασε εξέλιξη των βλαβών της σπονδυλικής στήλης για χρονικό διάστημα δύο ετών!
Ακόμη, ασθενείς με ψωριασική αρθρίτιδα, οι οποίοι έλαβαν μπιμεκιζουμάμπη και ήταν η πρώτη τους θεραπεία με βιολογικό παράγοντα, καθώς και όσοι είχαν προηγουμένως ανεπαρκή ανταπόκριση ή δυσανεξία σε αναστολείς του παράγοντα νέκρωσης όγκων, εμφάνισαν διατηρούμενη και σταθερή ελάχιστη ενεργότητα νόσου για έως δύο χρόνια.
Η μπιμεκιζουμάμπη είναι ένα εξανθρωποποιημένο μονοκλωνικό αντίσωμα IgG1 που προσδένεται εκλεκτικά στις κυτοκίνες IL-17A, IL-17F και IL-17AF, εμποδίζοντας την αλληλεπίδρασή τους με το σύμπλεγμα υποδοχέων IL-17RA/IL-17RC. Αυξημένες συγκεντρώσεις των IL-17A και IL-17F έχουν εμπλακεί στην παθογένεση αρκετών φλεγμονωδών αυτοάνοσων νόσων, όπως η ψωρίαση και η ψωριασική αρθρίτιδα.
Ο Ξενοφών Μπαραλιάκος, Καθηγητής Παθολογίας και Ρευματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρουρ στο Μπόχουμ της Γερμανίας, δήλωσε: «τα δεδομένα για τη μπιμεκιζουμπάμπη στην αξονική σπονδυλοαρθρίτιδα έδειξαν ότι οι ασθενείς με αξονική σπονδυλαρθρίτιδα πέτυχαν καταστολή της φλεγμονής και ανέφεραν βελτιώσεις στα συμπτώματα που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα, συμπεριλαμβανομένου του πόνου στη σπονδυλική στήλη, την πρωινή δυσκαμψία και την κόπωση. Ένας από τους μακροπρόθεσμους θεραπευτικούς στόχους στην αξονική σπονδυλαρθρίτιδα είναι η πρόληψη της εξέλιξης των δομικών βλαβών. Τα δεδομένα που ανακοινώθηκαν στο συνέδριο έδειξαν ότι η πλειονότητα των ασθενών με ακτινογραφικά επιβεβαιωμένη αξονική σπονδυλαρθρίτιδα που έλαβαν θεραπεία με μπιμεκιζουμάμπη δεν εμφάνισαν ακτινογραφική εξέλιξη στη σπονδυλική στήλη σε διάστημα δύο ετών.»
«Η ελάχιστη ενεργότητα και η ύφεση της νόσου αποτελούν βασικούς θεραπευτικούς στόχους στην αντιμετώπιση της ψωριασικής αρθρίτιδας», δήλωσε η Laura Coates, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Ορθοπεδικής, Ρευματολογίας και Μυοσκελετικών Επιστημών Nuffield του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Τα νέα διετή δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο έδειξαν ότι περίπου το 50% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με μπιμεκιζουμάμπη πέτυχαν διατηρούμενη ελάχιστη ενεργότητα και ύφεση της νόσου σε διάστημα δύο ετών. Βελτιώσεις παρατηρήθηκαν σε όλα τα αναφερόμενα από τους ασθενείς στοιχεία και στα περισσότερα κλινικά στοιχεία για την ελάχιστη ενεργότητα της νόσου, με ισχυρές βελτιώσεις στις εκβάσεις που αφορούν τις αρθρώσεις και το δέρμα.»
Η ουσία μπιμεκιζουμάμπη έχει λάβει άδεια από την Ε.Ε. για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ψωρίασης τον Αύγουστο του 2021. Επίσης, τον Ιούλιο του 2023, έλαβε άδεια για τη θεραπεία ενηλίκων με ενεργό ψωριασική αρθρίτιδα (PsA) και ενηλίκων με ενεργό αξονική σπονδυλαρθρίτιδα (axSpA) συμπεριλαμβανομένης της axSpA χωρίς ακτινογραφικα ευρήματα (nr-axSpA) και της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας (AS), που είναι γνωστή και ως axSpA με ακτινογραφικά ευρήματα.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ