Ένα νέο φάρμακο κατά του HIV, με χορήγηση σαν εμβόλιο δυο φορές τον χρόνο εκτιμάται ότι μπορεί να ελέγξει την επιδημία. Μειώνοντας το σημερινό κόστος πάνω από 40.000 δολάρια ανά άτομο ετησίως, θα μπορούσε να παραχθεί με μόλις 40 δολάρια, καθιστώντας το προσβάσιμο σε όλους τους ασθενείς.
Πρόκειται για το αντιρετροϊκό φάρμακο λενακαπαβίρη, το οποίο αναπτύχθηκε από τον αμερικανικό φαρμακευτικό κολοσσό Gilead. Μάλιστα, έχει χαρακτηριστεί ως ένα δυνητικό φάρμακο που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στον αγώνα κατά του HIV, σύμφωνα με όσα δημοσιεύει το medicalexpress.com.
Οι πρώτες δοκιμές διαπίστωσαν ότι η θεραπεία είναι 100% αποτελεσματική στην πρόληψη της λοίμωξης από τον ιό HIV. Tο σχήμα θεραπείας προβλέπει χορήγηση μόνο δύο φορές τον χρόνο, καθιστώντας το φάρμακο πολύ πιο εύκολο στη χορήγηση από τα τρέχοντα σχήματα που απαιτούν καθημερινά χάπια. Η χορήγησή του θυμίζει «εμβόλιο», σύμφωνα με τον Andrew Hill, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αλλαγές έρχονται και ως προς το κόστος καθώς έως σήμερα φθάνει πάνω από 40.000 δολάρια ετησίως σε χώρες όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Νορβηγία και η Αυστραλία. Σύμφωνα με έρευνα που ανακοινώθηκε στο Διεθνές Συνέδριο για το AIDS στο Μόναχο, η μείωση του κόστους παρασκευής του φαρμάκου είναι δυνατή εφόσον η Gilead θαεπέτρεπε την παρασκευή φθηνότερων γενόσημων εκδόσεων. Συγκεκριμένα, το φάρμακο ενός έτους θα μπορούσε να παρασκευαστεί με μόλις 40 δολάρια, δηλαδή 1.000 φορές λιγότερο από την τρέχουσα τιμή, σύμφωνα με την έρευνα. Η τιμή αυτή βασίστηκε σε όγκο παραγωγής ίσο με τη θεραπεία 10 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Σημαντικό κρίνεται καθώς εκτιμάται ότι εάν το φάρμακο χορηγούνταν σε άτομα με υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον HIV -όπως οι ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι άνδρες, οι εργαζόμενοι στο σεξ, οι φυλακισμένοι ή κυρίως οι νεαρές γυναίκες στην Αφρική- θα μπορούσε «ουσιαστικά να σταματήσει τη μετάδοση του HIV», τόνισε ο ερευνητής Hill για τον έλεγχο της επιδημίας. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο πέρυσι σημειώθηκαν 1,3 εκατομμύρια νέες μολύνσεις από τον ιό HIV, ενώ 39 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον ιό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Πριν από μια δεκαετία, η ομάδα εξήγησε ότι το κόστος παρασκευής του φαρμάκου της Gilead για την ηπατίτιδα C -που τότε κοστολογούνταν στα 84.000 δολάρια ανά ασθενή– θα μπορούσε να πέσει στα 100 δολάρια αν επιτρεπόταν η παραγωγή γενοσήμων. «Τώρα η θεραπεία της ηπατίτιδας C κοστίζει μόλις κάτω από 40 δολάρια», τόνισε ο Hill.
Η νέα έρευνα ανακοινώθηκε μία ημέρα αφού η επικεφαλής του UNAIDS Winnie Byanyima κάλεσε την Gilead να «γράψει ιστορία» ανοίγοντας το Lenacapavir στην υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ Medicines Patent Pool, η οποία θα επέτρεπε την πώληση γενόσημων φαρμάκων με άδεια σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Η εταιρεία έχει δηλώσει προηγουμένως ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με κυβερνήσεις και οργανισμούς. Έως τώρα η εταιρεία δεν έχει αποκαλύψει πόσο θα χρεώνει στις αναπτυσσόμενες χώρες ή ποια έθνη θα μπορούσαν τελικά να αποκτήσουν πρόσβαση σε γενόσημες εκδόσεις του φαρμάκου.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ