Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας εξηγεί τους λόγους που αρνούνται οι παθολόγοι, όπως δηλώνει, να βάλουν πλάτη στην ανευθυνότητα και στη προχειρότητα. Λύση δεν θα δώσει η επίταξη σύμφωνα με την Ένωση, αλλά η σωστή οργάνωση και στελέχωση που απαιτούν χρόνο πολιτική βούληση και όραμα. Η Ένωση καταθέτει σειρά προτάσεων για την προσέλκυση ιατρών στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία.
Ειδικότερα, η Ένωση υποστηρίζει ότι το πρόβλημα της στελέχωσης των Παθολογικών κλινικών προκλήθηκε από την έλλειψη προσωπικού που άρχισε από την εποχή των μνημονίων με την μείωση των προσλήψεων και εν συνεχεία με τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις των ιατρών που είχαν μαζικά στελεχώσει το ΕΣΥ στις αρχές του 1980. Η Ένωση περιγράφει ότι εξαιτίας αυτή της κατάστασης προκλήθηκαν σε πολλά περιφερικά νοσοκομεία ασφυκτικές συνθήκες εργασίας που πυροδότησε επιπλέον κύμα παραιτήσεων.
Με βάση την πίεση που ασκείται από το Υπουργείο εκτιμάται πως “το ΕΣΥ στην περιφέρεια είναι πλέον στα όρια της κατάρρευσης“. Εδώ και δυο χρόνια οι Παθολογικές κλινικές Ξάνθης – Δράμας – Κεφαλλονιάς – Κέρκυρας – Σπάρτης και Κω άρχισαν να αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα στελέχωσης και κατ ‘επέκταση ασφαλούς λειτουργίας. Έως τώρα το Υπουργείο μετακινούσε ιατρούς με ΕΝΤΕΛΛΕΣΘΕ (ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΡΩΤΗΣΕΙ) από κεντρικά νοσοκομεία των αστικών κέντρων.
Παρα το εκρηκτικό κλίμα η Ένωση θεωρεί οτι ο κ. Γεωργιάδης δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεργαστεί με τους ιδιώτες Παθολόγους και αυτό γιατί έχει εξαντλήσει την δυνατότητα εσωτερικών μετακινήσεων και δεν έχει άλλη ομάδα επαγγελματιών να αντλήσει προσωπικό.
Οι παθολόγοι δεν συμφωνουν με την στρατηγική του Υπουργείου λόγω των δύσκολων συνθηκών εργασίας και των πολλαπλών εφημεριών. “Επειδή μετά από πολύχρονη αποχή από την νοσοκομειακή πρακτική νιώθουν ανασφαλείς να εργαστούν νοσοκομειακό περιβάλλον” επεξηγεί η Ένωση, προσέθοντας ότι αντιλαμβάνονται ότι δεν πρόκειται για προσωρινό μέτρο. Σύμφωνα με όσα έχει προναγγείλει η ηγεσία του Υπουργείου θα δημιουργήσει συνθήκες επαγγελματικής ανασφάλειας με μέτρα όπως διακοπή πρόσβασης στην συνταγογράφηση ώστε να τους αναγκάσει να υποταχθούν στην βούληση του, καταγγέλλει η Ένωση.
Δεν είναι μόνο θέμα χρηματικής αποζημίωσης εξηγεί η Ένωση αλλά κυρίως εργασιακής ασφάλειας. “Η εφημερία αποτελεί μια επίπονη ψυχική δοκιμασία διότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στην διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων περί των περιστατικών πουαντιμετωπίζει ο ιατρός λόγω ποικίλων ελλείψεων οργάνωσης και προσωπικού, άρα και κατά συνέπεια ασφαλούς διαχείρισης των περιστατικών” διευκρινίζει η Ένωση.
Η Ένωση υποστηρίζει ότι “ο ιατρός δεν έχει κάποια ηθικό χρέος περισσότερο από τους υπόλοιπους πολίτες όσο αναφορά την κοινωνική του ευθύνη. Ειδικά όταν η επίκληση στην ηθική ευθύνη για να καλυφτούν τα κενά προέρχεται ΑΚΡΙΒΩΣ από αυτούς που άργησαν ή δεν αντιλήφθηκαν ποτέ την δική τους ηθική και πολιτική ευθύνη“.
• Εξασφάλιση αστικής ευθύνης ή κάλυψη εξόδων αστικής ευθύνης. • Δημιουργία οικονομικών κινήτρων σε επίπεδο χρηματικών ποσών και φοροελαφρύνσεων. • Πρόσληψη ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού σε περισσότερες θέσεις και με fast track διαδικασίες
• Έναρξη μόνιμου και συστηματικού διαλόγου μέσω του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου για εφαρμογή προτάσεων που αφορούν • Βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την επαγγελματικής ικανοποίηση των Παθολόγων. • Βελτίωση του αντικειμένου της ειδικότητας Παθολογίας προκειμένου να είναι ελκυστική σε νέους ιατρούς
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ