Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις μελέτης για τις απώλειες ζωών στο μέλλον από τη ζέστη στην Ευρώπη. Εκτιμάται πως τα κύματα καύσωνα θα μπορούσαν να επιφέρουν τριπλάσιους θανάτους με μεγαλύτερο κίνδυνο στις χώρες του Νότου.
Μεγαλύτερες συνέπειες εκτιμάται θα έχουν χώρες της Μεσογειου όπως είναι η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, έως το τέλος του 21ου αιώνα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Οι θάνατοι από τη ζέστη θα μπορούσαν να σκοτώσουν 129.000 ανθρώπους ετησίως, εάν οι θερμοκρασίες αυξηθούν στους 3C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα όπως δημοσιεύει ο theguardian.com. Σήμερα, οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη στην Ευρώπη ανέρχονται σε 44.000. Αλλά ο ετήσιος αριθμός των θανάτων από το κρύο και τη ζέστη στην Ευρώπη μπορεί να αυξηθεί από 407.000 άτομα σήμερα σε 450.000 το 2100, ακόμη και αν οι παγκόσμιοι ηγέτες επιτύχουν τον στόχο τους για αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5C, σύμφωνα με τη μελέτη.
Διάγραμμα για την κλιματική αλλλαγη από μελέτη που δημοσιεύθηκε στο LANCET και αφορά σε θερμοκρασίες ρεκόρ σε πιου καταγράφηκαν το 2023. Τονίζεται ότι χωρίς δράση για το κλίμα, οι δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με το κλίμα αναμένεται να επιδεινωθούν παγκοσμίως, επηρεάζοντας δισεκατομμύρια ανθρώπους. Οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη θερμαίνονται με διπλάσιο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο, απειλώντας την υγεία των πληθυσμών σε ολόκληρη την ήπειρο. Πηγή: https://www.thelancet.com/journals/lanpub/article/PIIS2468-2667%2824%2900055-0/fulltext
Οι ερευνητές ενθάρρυναν τις κυβερνήσεις να εξετάσουν πολιτικές για τη μείωση των θανάτων, όπως είναι οι επενδύσεις σε νοσοκομεία, η δημιουργία σχεδίων δράσης και η μόνωση των κτιρίων. Ακόμη επισήμαναν ότι η προβλεπόμενη αύξηση των θανάτων οφείλεται σε αλλαγές στη δομή του πληθυσμού και στο κλίμα της Ευρώπης.
Τα ευρήματα της μελέτης καταδεικνύουν ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να θέσει «πρωτοφανείς προκλήσεις» στα συστήματα δημόσιας υγείας, ιδίως κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα. «Αναμένεται να σημειωθούν πολύ περισσότεροι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη, καθώς το κλίμα θερμαίνεται και οι πληθυσμοί γερνούν, ενώ οι θάνατοι από το κρύο θα μειωθούν ελάχιστα», εξηγεί ο David García-León από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συν-συγγραφέας της μελέτης.
Ήδη καταστροφές έχουν σημειωθεί σε ολόκληρη την ήπειρο από την αύξηση της θερμοκρασίας «Αυτή η έρευνα αποτελεί μια έντονη υπενθύμιση του αριθμού των ζωών που θέτουμε σε κίνδυνο αν δεν δράσουμε αρκετά γρήγορα κατά της κλιματικής αλλαγής», προειδοποιεί η Madeleine Thomson, επικεφαλής των κλιματικών επιπτώσεων και της προσαρμογής στο φιλανθρωπικό ίδρυμα έρευνας για την υγεία Wellcome, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι έρευνες συνδέουν την ακραία ζέστη με την χειρότερη ψυχική υγεία.
Οι ερευνητές μοντελοποίησαν δεδομένα για 854 πόλεις για να υπολογίσουν τους θανάτους από ζεστές και κρύες θερμοκρασίες σε ολόκληρη την ήπειρο. Ειδικότερα, διαπίστωσαν ότι η ζέστη θα σκότωνε περισσότερους ανθρώπους σε όλα τα μέρη της Ευρώπης, αλλά το μεγαλύτερο βάρος θα έπεφτε στις χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως είναι η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, καθώς και σε τμήματα της Γαλλίας.
Προέβλεψαν ότι ο αριθμός των θανάτων από δυσάρεστες θερμοκρασίες θα αυξηθεί κατά 13,5% εάν ο πλανήτης θερμανθεί κατά 3C , οδηγώντας σε 55.000 επιπλέον θανάτους. Οι περισσότεροι από αυτούς που θα πεθάνουν θα είναι άνω των 85 ετών.
Ο Γκάρι Κωνσταντινούδης, επιδημιολόγος από το Κέντρο MRC για το Περιβάλλον και την Υγεία, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι η μελέτη είναι υψηλής ποιότητας και παρέχει πολύτιμες γνώσεις, αλλά προειδοποίησε ότι η πρόβλεψη των θανάτων που σχετίζονται με τη θερμοκρασία είναι πολύπλοκη και θα περιέχει πάντα αβεβαιότητα.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ