Σε εγρήγορση ζητά ο ΕΟΔΥ από τους γιατρούς και τις υγειονομικές δομές να είναι με αφορμή δυο θανατηφόρα περιστατικά με στρεπτόκοκκο στον νομό Ηλείας. Στην ανακοίνωση προς του υγειονομικούς τονίζεται η σημασία της έγκαιρης αναγνώρισης της λοίμωξης iGAS και η άμεση έναρξη ειδικής και υποστηρικτικής θεραπείας.
Συγκεκριμένα, κατά τις κατευθυντήριες οδηγίες συνιστάται οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο ομάδας Α θα πρέπει να περιλαμβάνονται στη διαφορική διάγνωση ατόμων με συμβατή κλινική εικόνα (πυρετός, φαρυγγοαμυγδαλίτιδα κλπ.) Η υποψία λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α, ο εργαστηριακό έλεγχος θα πρέπει να περιλαμβάνει την ταχεία ανίχνευση αντιγόνου πυογόνου στρεπτόκκοκου στον φάρυγγα (Strep-test με ευαισθησία 85-91%) ή και την καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος πριν την χορήγηση αντιβίωσης.
Επίσης θα πρέπει να λαμβάνονται καλλιέργειες από περιοχές στείρες μικροβίων ανάλογα με την κλινική εικόνα (π.χ. αίματος, πλευρικού υγρού, δερματικής βλάβης κ.λ.π.).
Για τα σοβαρά και τα θανατηφόρα περιστατικά Igas κρίνονται αναγκαία η συλλογή καλλιεργημάτων και η αποστολή προς το Εργαστήριο Λοιμώξεων και Χημειοθεραπείας της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» για περαιτέρω μοριακή τυποποίηση, χρησιμοποιώντας το συνοδό παραπεμπτικό. Ακόμη και σε περίπτωση θανάτου επισημαίνεται η ανάγκη λήψης νεκροτομικού υλικού για έλεγχο.
Στην Ευρώπη καταγράφεται αυξημένος αριθμός περιπτώσεων διεισδυτικής νόσου σε σχέση με άλλες χρονιές. Ο ΕΟΔΥ άρχισε την καταγραφή στην Ελλάδα από τον Ιανουάριο του 2023 κατά το οποίο δηλώθηκαν 90 περιστατικά IGAS: 48 παιδιά και 42 ενήλικες. Εξ αυτών απεβίωσαν τα 23: 9 παιδιά και 14 ενήλικες. Από την αρχή του 2024 έχουν δηλωθεί 48 περιστατικά : 21 παιδιά και 27 ενήλικες. Εξ αυτών απεβιωσαν 12 : τρία παιδιά και 9 ενήλικες.
Συνήθως, σε ποσοστό 30% ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α (GAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγοαμυγδαλίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας και σε μικρότερο ποσοστό 10% σε ενήλικες. Πιο σπάνια εμφανίζεται η iGas και αρχικά έχει συμπτώματα: πυρετό, γενική κόπωση, απώλεια όρεξης.
Στη συνέχεια μπορεί να εξελιχθεί σε επικίνδυνη λοίμωξη και να εκδηλωθεί ως βακτηριαμία, πνευμονία, μόλυνση του δέρματος και των οστών, μηνιγγίτιδα, οστεομελίτιδα, νεκρική απονευρωσίτιδα , στρεπτόκοκκο τοξικό shock. Τα παιδιά με ιογενείς λοιμώξεις όπως είναι η ανεμευλογιά ή γρίπη διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν λοίμωξη από iGAS.
Δείτε εδώ τα έντυπα του ΕΟΔΥ: Ε-09-59 Παραπεμπτικό Στρεπτόκοκκου ομάδας Α (iGAS) (3)
Δελτίο-Δήλωσης_-Διεισδυτική-Λοίμωξη-από-Στρεπτόκοκκο-iGAS (3)
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ