Η Novartis θα συνεργαστεί με τη Monte Rosa για την χρήση μοριακού αποικοδομητή κόλλας σε πρώιμο στάδιο που στοχεύει σε ανοσοδιαμεσολαβούμενες ασθένειες. Η Novartis θα καταβάλει στην εταιρεία βιοτεχνολογίας 150 εκατ. δολάρια προκαταβολικά.
Συγκεκριμένα, η Novartis θα αποκτήσει δικαιώματα σε «μοριακούς αποικοδομητές κόλλας» που αναπτύσσει η βιοτεχνολογική εταιρεία Monte Rosa Therapeutics για να στοχεύσει μια πρωτεΐνη σηματοδότησης του ανοσοποιητικού συστήματος, γνωστή ως VAV1, η οποία θεωρείται εδώ και καιρό «μη θεραπεύσιμη», σύμφωνα με το BioPharma Dive. Η συμφωνία, η οποία ανακοινώθηκε από τις εταιρείες το πρωί της Δευτέρας, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αποφέρει έως και 2,1 δισ. δολάρια σε περαιτέρω πληρωμές από τη Novartis στη Monte Rosa, εάν η έρευνα που έχει λάβει την άδεια φτάσει σε ορισμένα ορόσημα ανάπτυξης, κανονιστικών ρυθμίσεων και πωλήσεων.
Είναι φάρμακα μικρού μορίου που ενώνουν μια πρωτεΐνη-στόχο με ένα ένζυμο που είναι υπεύθυνο για τη σήμανση των κυτταρικών απορριμμάτων προς απόρριψη. Από την Monte Rosa θεωρείται ότι η αποικοδόμηση της VAV1 θα μπορούσε να αποδυναμώσει ορισμένες λειτουργίες των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, επιβραδύνοντας έτσι την εξέλιξη των ανοσοδιαμεσολαβούμενων ασθενειών.
Στόχος είναι ένα υποψήφιο φάρμακο αρχικού σταδίου με την ονομασία MRT-6160, το οποίο βρίσκεται επί του παρόντος σε μια μελέτη Φάσης 1 σε υγιείς εθελοντές. Προσδοκία είναι να θεραπεύσει «πολλαπλές» συστηματικές και νευρολογικές αυτοάνοσες ασθένειες.
Η Monte Rosa θα ολοκληρώσει την τρέχουσα κλινική μελέτη Φάσης 1, ενώ η Novartis θα αναλάβει την ανάπτυξη από τη Φάση 2 και μετά. Η βιοτεχνολογική εταιρεία θα συγχρηματοδοτήσει τυχόν δοκιμές Φάσης 3 που θα πραγματοποιηθούν και θα συμμετάσχει επίσης σε τυχόν κέρδη ή ζημίες που σχετίζονται με την εμπορική διάθεση του MRT-6160, εάν φτάσει μέχρι εκεί.
Με τη συνένωση των δυνάμεων εκτιμάται ότι διερευνηθούν πλήρως οι δυνατότητες του MRT-6160 σε μια ποικιλία ανοσολογικών ασθενειών. Οι οικονομικοί πόροι θα αξιοποιηθούν για να επεκταθεί η έρευνα, εκτός από το VAV1, σε άλλες πρωτεϊνες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ονομάζονται NEK7, CDK2 και CCNE1.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ