Την αναγκαιότητα επανεκκίνησης της βιομηχανικής πολιτικής στην Ευρώπη επεσήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας με αφορμή την εκλογή νέου προέδρου στις ΗΠΑ. Τολμηρή πολιτική με κίνητρα ανάλογα των αμερικανικών και μηχανισμό επιτάχυνσης των επενδύσεων στη φαρμακοβιομηχανία ζήτησε ο κ. Τρύφων
Συγκεκριμένα, ο κ. Τρύφων, ως μέλος ΔΣ ΣΕΒ και μέλος ΔΣ του Συνδέσμου των Ευρωπαϊκών Φαρμακοβιομηχανιών «Medicines for Europe» έθιξε το θέμα ενίσχυσης μιας ανταγωνιστικής βιομηχανίας στην Ευρώπη. Την σημασία της ανατροπής της κάμψης που γνωρίζει ο κλάδος στην γηραιά ήπειρο σχολίασε ο κ. Τρύφων ως εξής: «Ελπίζουμε ότι η εκλογή του Πρόεδρου Trump, πέρα από τις όποιες γεωπολιτικές επιπτώσεις, θα αποτελέσει έναυσμα, ώστε η Ευρώπη, επιτέλους, να αντιδράσει ταχύτερα, αναπροσαρμόζοντας τη στρατηγική της προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της παραγωγής. Είναι ξεκάθαρο ότι, σήμερα περισσότερο από ποτέ, η Ευρώπη χρειάζεται τολμηρές πολιτικές για την ανάσχεση της αποβιομηχάνισης και την τόνωση των κλάδων της Μεταποίησης προκειμένου να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στον παγκόσμιο οικονομικό ανταγωνισμό. Αυτό απαιτεί μια τολμηρή αναπτυξιακή πολιτική, με κίνητρα τουλάχιστον αντίστοιχα με εκείνα που παρέχονται σήμερα στις ΗΠΑ και τις ασιατικές χώρες.
Ειδικότερα, για τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας ο κ. Τρύφων υπογράμμισε στην δήλωσή του ότι δεν αρκεί η παροδική τονωτική «ένεση» του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά χρειάζεται μια μόνιμη λύση, ένας σταθερός μηχανισμός. Επί του θέματος ο κ. Τρύφων σχολίασε χαρακτηριστικά «ως προς τη φαρμακευτική βιομηχανία, είναι ξεκάθαρο ότι μετά την ολοκλήρωση των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, θα πρέπει να υπάρξει ένας μόνιμος μηχανισμός επιτάχυνσης των επενδύσεων σε παραγωγή, έρευνα και ανάπτυξη. Ο επιταχυντής αυτός είναι απαραίτητος, ώστε να αντισταθμίσει τις τεράστιες, διαρκώς αυξανόμενες επιβαρύνσεις της φαρμακοβιομηχανίας λόγω του υψηλού κόστους της ενέργειας, του κόστους προσαρμογής στην πολύ αυστηρή περιβαλλοντική νομοθεσία και τις συνεχώς αυξανόμενες κανονιστικές απαιτήσεις για τη διασφάλιση της ποιότητας».
Σε ότι αφορά την χώρα μας ο πρόεδρος της ΠΕΦ ζήτησε παράταση των επενδυτικών κινήτρων και «να γίνουν ακόμη πιο ευέλικτα και να συνδυαστούν με τη μείωση της υπερφορολόγησης και του clawback. Η επενδυτική δυναμική της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας δεν πρέπει επ’ ουδενί να ανακοπεί».
Με νόημα ο κ. Τρύφων υπενθύμισε την οικονομική προστιθέμενη αξία που φέρνει η φαρμακοβιομηχανία στην τοπική αλλά και στην φαρμακοβιομηχανία με επενδύσεις σε παραγωγή, έρευνα και ανάπτυξη, αναπτύσσει καινοτομία καθώς και την κάλυψη αναγκών εκατομμύριων ασθενών με φάρμακα. Στα οφέλη του τόπου που διασφαλίζει ο κλάδος ο κ. Τρύφων τόνισε την αξιοποίηση του επιστημονικού κεφαλαίου και τις καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, καταλήγοντας ότι «η φαρμακοβιομηχανία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την υγεία, την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη – η επένδυση σε αυτήν είναι επένδυση στο μέλλον της κοινωνίας μας».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ