Ο Σύλλογος Γονέων παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα» ανήρτησε τα σχόλια του στο διαδικτυακό τόπο διαβουλεύσεων τονίζοντας αδιευκρίνιστα σημεία και κενά. Ο Σύλλογος ζητά να παρευρεθεί στην Επιτροπή της Βουλής που θα ασχοληθεί με την προτεινόμενη τροποποίηση, τονίζοντας ότι η πλευρά των ασθενών εισακούγεται από τις κυβερνήσεις σε όλες τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής.
Αναλυτικά, τονίστηκε ότι ο αρχικός Νόμος (Μάρτιο του 2023) ήταν «από τη φύση του πρόχειρος, ανεφάρμοστος, ασαφής, και ανεπαρκής, χωρίς Κανονισμό Λειτουργίας». Ωστόσο και η τροπολογία δεν δίνει λύση και «απλώς μετονομάζει το «Κέντρο» σε «Νοσοκομείο» και μεταφέρει υποχρεωτικά τους γιατρούς και νοσηλευτές, επειδή οι ίδιοι είχαν ζητήσει διευκρινίσεις πριν υποβάλουν αίτημα για μεταφορά τους στο ΝΠΙΔ». Σημειώνεται ότι προβλέπεσαι η μεταφορά χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
Ακόμη επισημαίνεται ότι «η Διοίκηση του Αγλαΐα Κυριακού δεν ρωτήθηκε για τη μετακίνηση του Ογκολογικού Τμήματος και ποτέ δεν συμφώνησε». Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι δεν μπορεί να ονομαστεί νοσοκομείο το ΕΛΠΙΔΑ που διαθέτει απλά θαλάμους νοσηλείας και όχι «τον απαραίτητο ιατρικό και διαγνωστικό εξοπλισμό, ούτε ειδικότητες της παιδιατρικής που είναι βασικής σημασίας για τη φροντίδα του καρκίνου, όπως είναι ενδοκρινολόγοι, παθολογοανατόμοι, καρδιολόγοι, χειρούργοι και πολλές άλλες».
Παραλλείψεις
Στις παραλείψεις της τροπολογίας η «Φλόγα» αναφέρει ότι δεν εξηγείται ο τρόπος «που θα υλοποιείται η διασύνδεση με τα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία, ούτε πώς θα εξυπηρετούνται τα παιδιά που νοσούν, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε όλες τις απαραίτητες ειδικότητες και ιατρικό / διαγνωστικό / θεραπευτικό εξοπλισμό».
Χωρίς αποσαφηνίσεις έχει μείνει το θέμα της συνεργασίας των γιατρών με τα διεθνή κέντρα «για τη σύνταξη και καθιέρωση των συνεργατικών πρωτοκόλλων θεραπείας των παιδιών μας, η οποία πραγματοποιείται με χρηματοδότηση της Φλόγας, μετά το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας και της Φλόγας. Η συνέχιση θα χρειαστεί έγκριση από το ΝΠΙΔ; Ερωτήματα αναπάντητα».
Ως αξιοσημείωτο η «Φλόγα» σημειώνει τη « διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια» του ΝΠΙΔ, με τα περιουσιακά του στοιχεία του ΕΛΠΙΔΑ καθώς και όλα τα έσοδα, αλλά «η χρηματοδότηση της μισθοδοσίας του συνόλου του προσωπικού αναλαμβάνεται από το κράτος!», χωρίς να αναφέρονται περιθώρια ή περιορισμοί. Ωστόσο, η «Φλόγα» στηλιτεύει το γεγονός ότι «ο κύριος φόρτος εργασίας για τη νοσηλεία των παιδιών με καρκίνο θα εξακολουθήσει να βαραίνει τα δύο παιδιατρικά Νοσοκομεία, Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού, για τα οποία δεν προβλέπεται κανένα έσοδο ή τουλάχιστον δεν γίνεται καμία μνεία για αυτό». Ακόμη δεν έχει επεξηγηθεί εάν θα υπάρξουν γιατροί δύο ταχυτήτων, δημιουργώντας ανισότητες.
Στον «πάγο» έχει μπει η μεταφορά του Πανεπιστημιακού τμήματος (ΚΕΘ) εδώ και 1,5 χρόνος. Ερωτήματα υπάρχουν το εάν είναι νομικά και συνταγματικά εφικτό και πώς θα συνεργάζεται με τα άλλα τμήματα του ΝΠΙΔ, καθώς και με τα δύο Παιδιατρικά Νοσοκομεία.
Στο Νομοσχέδιο αναφέρεται ότι «μεταφέρεται το «Ογκολογικό Τμήμα του Αγία Σοφία», όμως υπάρχει μόνο το Τμήμα Αιματολογίας Ογκολογίας, η Μονάδα Μεταμόσχευσης και το Πανεπιστημιακό Τμήμα. «Αυτό δείχνει την προχειρότητα στη σύνταξη του Νόμου από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τη σημερινή κατάσταση και δεν έχουν καν επισκεφθεί το ΕΛΠΙΔΑ. Μάλλον εννοεί το Ογκολογικό του Αγλαΐα Κυριακού (ΟΤΑΚ), που χωροταξικά βρίσκεται ήδη στο ΕΛΠΙΔΑ, ενώ υποστηρίζεται πλήρως από όλες τις ειδικότητες της παιδιατρικής και τις λειτουργίες από το Αγλαΐα Κυριακού» επισημαίνεται από τον Σύλλογο.
Αδιευκρίνιστο παραμένει το θέμα για την ακτινοθεραπεία των παιδιών και τη χρηματοδότηση της, «αφού τα νοσήλια θα εισπράττει το ΝΠΙΔ». Με νόημα η «Φλόγα υπενθυμίζει πως «σήμερα λειτουργεί στο Αγλαΐα Κυριακού το μόνο ακτινοθεραπευτικό Παίδων στη χώρα μας, δωρεά του ΟΠΑΠ και της ΦΛΟΓΑΣ». Και προκύπτουν τα εξής ερωτήματα: Τα παιδιά από το ΕΛΠΙΔΑ που θα πρέπει να υποβληθούν σε ακτινοβολία θα έχουν να διεκπεραιώσουν γραφειοκρατικές διαδικασίες μεταξύ των Νοσοκομείων; Το ακτινοθεραπευτικό τμήμα θα έχει το δικαίωμα να θέσει και άλλες προτεραιότητες για την επιβίωσή του στα πλαίσια του νοσοκομείου που ανήκει;
Ανοιχτό παραμένει ακόμη τι θα γίνει τα παιδιά που θα βρεθούν στην εφημερία των δύο νοσοκομείων, με τους Πανεπιστημιακούς Υποτρόφους του Νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού, από του θα αμείβονται, την συνέχεια της Νοσηλείας στο Σπίτι κ.ά.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ