Η έρευνα της ESMO δείχνει γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με πρώιμο καρκίνο του μαστού από το 2000 και μετά έχουν περίπου 20% χαμηλότερο ποσοστό μετάστασης από αυτές που διαγνώστηκαν τη δεκαετία του 1990.
Ειδικότερα, ότι στις διαγνωσθείσες με πρώιμο καρκίνο του μαστού τα ποσοστά για μακρινές μεταστάσεις μειώθηκαν κατά 25% για τη θετική σε οιστρογονικούς υποδοχείς νόσο. Επίσης, κατά 19% για την ER-αρνητική νόσο μετά το 2000 συγκριτικά με την προηγούμενη δεκαετία. Αυτή η βελτίωση αποδίδεται σε νέες θεραπευτικές στρατηγικές, όπως είναιι η αυξημένη χρήση ορμονοθεραπείας, χημειοθεραπείας και στοχευμένων φαρμάκων που εξειδικεύονται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του όγκου.
Τα δεδομένα από μια νέα μελέτη της ESMO που δημοσιεύτηκαν στο The Lancet, υποδηλώνουν ότι οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις του ετήσιου κινδύνου μετάστασης σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού πρώιμου σταδίου. Αν και οι περισσότερες υποτροπές για ασθενείς που είναι αρνητικοί σε υποδοχείς οιστρογόνων (ER) συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των πρώτων 5 ετών, για εκείνους με ER-θετική νόσο ο κίνδυνος παραμένει με σταθερό ρυθμό πέραν των 5 ετών. Τα στοιχεία συνοψίζουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δρ. Μαρία Καπαρέλου (Παθολόγος – Ογκολόγος), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής).
Τα στοιχεία προκύπτουν από συγκεντρωτική ανάλυση δεδομένων τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών, οι ασθενείς στη βάση δεδομένων επιλέχθηκαν εάν είχαν εγγραφεί μεταξύ 1990 και 2009 και είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με θετικό σε οιστρογονικούς υποδοχείς καρκίνο του μαστού. Οι συμμετέχουσες είχαν προγραμματιστεί για τουλάχιστον πέντε χρόνια να λάβουν ενδοκρινική θεραπεία ή ER-αρνητική νόσο, και εάν ήταν μικρότερες των 75 ετών κατά τη διάγνωση, είχαν διάμετρο όγκου 5 εκατοστά ή μικρότερη και λιγότερους από δέκα θετικούς μασχαλιαίους λεμφαδένες και καμία ένδειξη μεταστάσεων.
Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο ήταν ο χρόνος μέχρι την πρώτη μετάσταση, αγνοώντας οποιαδήποτε τοπική υποτροπή ή ετερόπλευρο καρκίνο του μαστού. Διαπιστώθηκε ότι για γυναίκες με θετική σε οιστρογονικούς υποδοχείς νόσο που διαγνώστηκε μετά το 2000 και που έχουν προγραμματιστεί να λάβουν ορμονική θεραπεία για τουλάχιστον 5 χρόνια, ο κίνδυνος μετάστασης παραμένει αλλά είναι περίπου 10% χαμηλότερος από τις αντίστοιχες γυναίκες σε προηγούμενες μελέτες. Αντίθετα, για τα άτομα με ER-αρνητική νόσο, οι περισσότερες υποτροπές εμφανίστηκαν τα πρώτα 5 χρόνια μετά τη διάγνωση.
Οι λόγοι βελτίωσης:
Έρευνα για τη βελτίωση των θεραπευτικών επιλογών
Οι ερευνητές της μελέτης τόνισαν ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ερμηνεία αυτών των αποτελεσμάτων καθώς η πρόοδος της θεραπείας ωφελεί μόνο τους ασθενείς που έχουν πρόσβαση σε αυτές. Δεδομένου ότι υπάρχουν μεγάλες ανισότητες παγκοσμίως όσον αφορά την εφαρμογή των πρακτικών προσυμπτωματικού ελέγχου και την πρόσβαση σε επαρκή θεραπεία του καρκίνου, χρειάζετα μεγιστοποίηση των προσπαθειών για την επίτευξη ισότιμης πρόσβασης στην περίθαλψη του καρκίνου . Στόχος είναι η βελτίωση των αποτελεσμάτων των δοκιμών που φαίνεται στην ανάλυση EBCTCG σε απτά οφέλη για τους ασθενείς με καρκίνο, βασιζόμενη στις προσπάθειες των τελευταίων 50 ετών να προσπαθήσουμε να εξαλείψουμε τον καρκίνο του μαστού ως αιτία θανάτου τις επόμενες δεκαετίες.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ