Του νομοσχεδίου για τον Προσωπικό Γιατρό υπεραμύνθηκε ο πρωθυπουργός από το βήμα της βουλής τονίζοντας ότι αυξάνεται ο αριθμός των προσωπικών γιατρών. Στα οφέλη από την εφαρμογή του θεσμού στάθηκε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ανακοίνωσε την έναρξη των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων.
«Φιλόδοξο σχέδιο που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του ΕΣΥ» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας ότι χρειάζεται χρόνο και επιμονή στην εκτέλεση του το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην Ολομέλεια της Βουλής. Αναφερόμενο στο νομοσχέδιο ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την οργάνωση της ΠΦΥ, την ανακαίνιση υποδομών, δηλαδή 93 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας, τους διορισμούς υγειονομικών και την ενίσχυση των αποδοχών τους. Σχολιάζοντας τα έργα θα γίνουν πράξη μέρα με τη μέρα και θα χρειαστούν για την άρση εμποδίων, παρεμβάσεις ώστε να διορθωθούν ατέλειες. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο πρωθυπουργός στις διατάξεις για τον προσωπικό γιατρό, επισημαίνοντας ότι ο θεσμός άργησε να εφαρμοστεί στην χώρα μας όχι μόνο εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων αλλά γιατί υποτιμήθηκε από την ιατρική κοινότητα και τους πολίτες. Ενδεικτικό είναι σύμφωνα με τον πρωθυπουργό ότι «σχεδόν το 44% των ασφαλισμένων σήμερα δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στο σύστημα του προσωπικού γιατρού».
Στα οφέλη του θεσμού ο κ. Μητσοτάκης, απορύθμισε την ποιοτική και δωρεάν παρακολούθηση της υγείας μας για όλη τη ζωή, τον συμβουλευτικό του ρόλο για τα εμβόλια, τις εξετάσεις, τις κατευθύνσεις στο νοσοκομείο και την ενημέρωση του ψηφιακού φάκελου του ασθενούς. Με τις ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου, αποσκοπείται να καλυφθεί «το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού, με παράλληλες προβλέψεις, αυξάνοντας με νέα κίνητρα τη δεξαμενή των διαθέσιμων επιστημόνων, εμπλουτίζοντας τις κατηγορίες των δυνητικών προσωπικών γιατρών, αλλά φροντίζοντας ταυτόχρονα και για την διαρκή τους επιμόρφωση, διευκολύνοντας όμως ταυτόχρονα και τους πολίτες σε όλη την επικράτεια να επιλέγουν εύκολα τον γιατρό της προτίμησής τους» όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Με την παρέμβαση που εισάγει το Υπουργείο Υγείας, ο αριθμός των προσωπικών γιατρών μεγαλώνει καθώς προστίθενται όλοι οι αγροτικοί αλλά και οι ειδικευόμενοι του τελευταίου έτους της γενικής ιατρικής αφού λάβουν την απαιτούμενη επιμόρφωση. Κίνητρα δίνονται σε όλους, είτε υπηρετούν σε μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας είτε διαθέτουν δικό τους ιατρικό ιατρείο. «Τα έσοδά τους ανά ασθενή θα είναι ανεξάρτητα από τις άλλες αποδοχές τους και το όριο των εγγραφών θα φτάνει τους 2.000 πολίτες ανά γενικό ιατρό» σχολίασε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για «μια πρόσθετη αμοιβή, η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι τα 11.000 ευρώ ετησίως».
Οι πολίτες δεν θα έχουν κάποια επιβάρυνση εκτός εάν επιλέγουν και ειδικούς εκτός ΕΟΠΥΥ. Επίσης, ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι οι πολίτες «θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται με τον γιατρό της προτίμησής τους, ακόμα και εκτός Δήμου στον οποίο κατοικούν. Και αυτό μέσω μιας απλής διαδικασίας, ψηφιακά, τηλεφωνικά ή με απευθείας συνεννόηση με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι από τις 28 Νοεμβρίου αρχίζουν τα 37.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Προτεραιότητα θα έχουν οι πολίτες που αναμένουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για ένα προγραμματισμένο χειρουργείο.
Το μέτρο καλύπτει οφθαλμολογικά χειρουργεία, βασικά χειρουργεία που αφορούν την κοιλιακή χώρα, ορθοπεδικά χειρουργεία, αρθροπλαστικές γονάτου και ισχύος, στα οποία «υπάρχουν απαράδεκτα μεγάλες λίστες αναμονής» σημείωσε ο πρωθυπουργός. Η δυνατότητα δίνεται στους πολίτες για δωρεάν επεμβάσεις με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στόχος είναι να μειωθούν οι τέσσερις μήνες στις αναμονές των χειρουργείων.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ