Απολογισμό των πεπραγμένων του Υπουργείου Υγείας από το βήμα της Βουλής έκανε ο υπουργός Υγείας απαριθμώντας τις μεταρρυθμίσεις. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε αλλαγές και τους καρπούς που έφεραν, ενώ προανήγγειλε κάποιες σημαντικές ενέργειες που αναμένεται να αλλάξουν το «τοπίο» στο ΕΣΥ.
Το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης»
Ο υπουργός το χαρακτήρισε «νούμερο ένα και πιο σημαντικό που υλοποιεί αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Υγείας» με δικαιούχους 6 εκ. πολίτες. Με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Παράλληλα, πραγματοποιείται το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού με τις δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες, το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με τα σχετικά τεστ και τον δωρεάν εμβολιασμό για τον HPV, το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου με τα δωρεάν τεστ στα φαρμακεία, τις δωρεάν κολονοσκοπήσεις και την περαιτέρω ιατρική πράξη εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί ιατρικά αναγκαίο. Με το νέο έτος αρχίζζει το μεγάλο πρόγραμμα για τις καρδιαγγειακές και εγκεφαλικές παθήσεις.
Ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενούς:
Πλέον τα αποτελέσματα των εξετάσεων ανεβαίνουν στο σύστημα σε ηλεκτρονική μορφή, όχι σε PDF και αυτομάτως μπορούν να περάσουν από εξέτασή στον ηλεκτρονικό μας φάκελο, όπως περιέγραψε ο κ. Γεωργιάδης. Επιδίωξη είναι η πιλοτική του λειτουργία έως το τέλος του ’25 και σε πλήρως λειτουργική χρήση από τον Ιανουάριο του ’26. Σε συνδυασμό με τις προληπτικές εξετάσεις θα διατίθενται συγκεντρωμένες πληροφορίες για το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού της χώρας. Τα στοιχεία αυτά θα βοηθήσουν στον σχεδιασμό πολιτικών δημόσιας υγείας, όπως υποστήριξε ο υπουργός σχολιάζοντας ότι για πρώτη φορά θα συγκεντρωθούν τα πραγματικά στοιχεία για την υγειονομική κατάσταση του ελληνικού πληθυσμού.
Έγκαιρη έκδοση των προϋπολογισμών για τα νοσοκομεία:
Μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις ήταν η έγκριση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων στις 10 Ιανουαρίου του 2024, σύμφωνα με τον υπουργό. Αποτέλεσμα ήταν «πρώτη χρονιά που δεν ζητήσαμε ως Υπουργείο Υγείας συμπληρωματική δαπάνη, συμπληρωματικό προϋπολογισμό υγείας από το Υπουργείο Οικονομικών για τα δημόσια νοσοκομεία» επεσήμανε ο υπουργός υπογραμμίζοντας στα λεγόμενά του ότι τηρήθηκαν οι προϋπολογισμοί και ταυτόχρονα μειώθηκαν και τα ληξιπρόθεσμα που είχαμε στις αρχές το 2024. Τα ληξιπρόθεσμα δεν είναι 1,2 και 1,3 δισεκατομμύρια, είναι το νούμερο χωρίς τον καταλογισμό του clawback, αλλά με τον καταλογισμό που θα γίνει μέχρι 31 Δεκεμβρίου τα ληξιπρόθεσμα θα είναι κάτω από τα 500 εκατομμύρια, όπως εκτίμησε ο υπουργός.
Φαρμακευτική δαπάνη:
«Η φαρμακευτική δαπάνη για τα νοσοκομεία του 2024 κλείνει 10 εκατομμύρια κάτω από το 2023» ανακοίνωσε ο υπουργός, σχολιάζοντας την δυσκολία με την γήρανση του πληθυσμού, την αύξηση των υπηρεσιών υγείας και τα νέα φάρμακα. Προσδοκία του Υπουργείου Υγείας είναι η ελεγχόμενη αύξησή της «εντός κάποιου συγκεκριμένου πλαισίου που αντέχει ο προϋπολογισμός. Στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, το 2024 η φαρμακευτική δαπάνη θα κλείσει 10 εκατομμύρια κάτω από ότι το 2023 παρά τα νέα φάρμακα τα οποία μπήκαν μέσα. Και αυτό είναι αποτέλεσμα της παρακολούθησης σε μηνιαία βάση της εξέλιξης αυτής» διέβλεψε ο υπουργός.
Χρήση των DRG’s ώστε να μετράνε τις δαπάνες στα νοσοκομεία:
Στις αρχές του 2025, εφαρμόζεται μετά από προσπάθεια πολλών υπουργών είναι η χρήση των DRG’s, η οποία πιλοτικά εφαρμόστηκε σε ορισμένα νοσοκομεία το 2024. Σκοπός μας είναι να γενικευτεί για τον υπολογισμό της δαπάνης όλων των νοσοκομείων της χώρας. Όσο για τα ΚΕΝ ο υπουργός υποστήριξε ότι είχαν πολλές ατέλειες. «Η βασική τους διαφορά είναι ότι μετράνε το συνολικό κόστος πλην της αμοιβής του γιατρού που είναι ξεχωριστή αμοιβή αλλά μετράνε και ποιοτικά τους δείκτες. Δηλαδή η αμοιβή αυξάνεται αν είναι μικρότερη η θνητότητα, αν είναι λιγότερες οι μέρες νοσηλείας και ούτω καθεξής» εξήγησε ο υπουργός. Ακόμη ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στους δείκτες ανά ιατρική πράξη που κάνουν την κοστολόγηση της ιατρικής πράξης πολύ πιο ακριβή. «Τα DRG’s είναι φανταστικό σύστημα επειδή δίνει στο κάθε νοσοκομείο χρήματα με βάση την πραγματική του απόδοση. Έχει όμως και ένα μειονέκτημα. Αυτό είναι ο τρόπος θεώρησης λειτουργίας των δημοσίων νοσοκομείων» σχολίασε ο υπουργός.
Προσωπικό στο ΕΣΥ και τις προσλήψεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα:
«Το 2024 από τις περίπου 15.000 μόνιμες προσλήψεις που μπορούσε να προκηρύξει η ελληνική δημοκρατία, το Υπουργείο Υγείας, πήρε τις 6.500 και το 2025 σε λιγότερες από 11.000 δυνάμενες θέσεις μονίμου προσωπικού, πήρε τις 4.500» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Ακόμη, ο κ. Γεωργιάδης ισχυρίστηκε ότι «το ΕΣΥ ενισχύθηκε κατά το διάστημα της προηγούμενης πενταετίας με εξαιρετικά μεγαλύτερο αριθμό επικουρικού προσωπικού που στην αρχή πήραμε την άδεια και τους προσλάβαμε λόγω της πανδημίας και τους οποίους διατηρούμε στο ακέραιο και μέσα στην μετά πανδημία περίοδο και πρόσφατα ψηφίσαμε και το νόμο για την ανανέωσή τους για άλλο ένα χρόνο».
Νέα οικονομικά κίνητρα στις άγονες περιοχές:
Ο υπουργός υπενθύμισε την ψήφιση του νέου νόμου το καλοκαίρι του ’24, «που μου έδινε τη δυνατότητα να εκδώσω κοινές υπουργικές αποφάσεις με τον Υπουργό Οικονομικών για να θεσπίσουμε νέα οικονομικά κίνητρα για τις άγονες περιοχές». Ως εκ τούτου δόθηκαν οικονομικά κίνητρα του Σεπτεμβρίου του 2024, συγκεκριμένα τα συν 7.200 ευρώ για 18 ειδικότητες και τα συν 3.600 ευρώ για τις υπόλοιπες και επαναπροκηρύξαμε 293 θέσεις γιατρών που είχαν κριθεί άγονες σε πολλαπλές προηγούμενες προσκλήσεις τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, σε περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας. Ο υπουργός ανέφερε ότι από τις 293 θέσεις πληρώθηκαν οι 203 . Πλέον αναμένεται η έκδοση ΦΕΚ για τα θεσμικά κίνητρα επιπλέον των οικονομικών για τις άγονες περιοχές. Ακόμη, μειώνεται ο χρόνος αναγκαστικής παραμονής από τα πέντε στα τρία χρόνια, υπάρχει η δυνατότητα δυο φορές το χρόνο για εκπαιδευτικές άδειες, μπορεί κάποιος που έχει φύγει από το ΕΣΥ κι έχει πέναλτι δύο ετών αν ήθελε να πάει σε άγονη περιοχή να κάνει αίτηση χωρίς να τον καταλαμβάνει αυτή η ποινή και τα λοιπά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός ανακοίνωσε ότι μέσα στην άλλη εβδομάδα θα προκηρυχθούν άλλες 100 θέσεις, δηλαδή τις 90 που περισσέψανε συν άλλες 10 που βρήκαμε για τα περιφερειακά νοσοκομεία.
Δυνατότητα των γιατρών να ασκούν ιδιωτικό έργο:
Ο υπουργός σχολίασε ότι η ΟΕΝΓΕ έχει προσβάλλει το σχετικό νόμο στο ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο. Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι η μεταρρύθμιση ήδη έχει αρχίσει να λειτουργεί. Η δυνατότητα για ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ δεν είναι ιδιωτικοποίηση αλλά «το ακριβώς ανάποδο» σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας «ότι είναι πιο συμφέρον για τον ασθενή του ΕΣΥ να κρατήσει τους καλούς γιατρούς στο σύστημα, παρά να τους χάσει». Με δεδομένη τη διαφορά αμοιβών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα να μεγαλώνει, «είναι αναπόφευκτο να συμβεί διότι αυτή τη στιγμή είμαστε σε πανευρωπαϊκό έλλειμμα ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όχι σε ελληνικό έλλειμμα» σχολίασε ο υπουργός τονίζοντας την μεταφορά ελλείμματος ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του βορρά της Ευρώπης προς το νότο. Ο υπουργός στάθηκε στην έλλειψη αναισθησιολόγων αι παθολόγων, ειδικότητες με «πολύ μεγάλες αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα σε σχέση με τον δημόσιο».
Ο υπουργός επικαλέστηκε δείκτες «που ελέγχουν την απόδοση των γιατρών αυτών σε μηνιαία βάση στα νοσοκομεία, ώστε η παράλληλη άσκηση του ιδιωτικού έργου να μην μπορεί να γίνεται εις βάρος της δουλειάς τους στο ΕΣΥ». Περισσότεροι από 20% των γιατρών του ΕΣΥ έχουν κάνει ήδη αίτημα και έχουν κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας.
Ενιαία λίστα χειρουργείου:
Η ενιαία λίστα χειρουργείου, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί στην ΗΔΙΚΑ, άρχισε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχε αναγγελθεί τότε αλλά στην πραγματικότητα δεν λειτουργούσε, όπως σημείωσε ο υπουργός. Πλέον έχει γίνει «μία μεγάλη προσπάθεια εκκαθάρισης της λίστας, μετά την εκκαθάριση φτάσαμε σε έναν ακέραιο αριθμό και τώρα συνδέουμε στην ενιαία λίστα όλες τις κλινικές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Στόχος είναι το πρώτο δίμηνο του 2025 η πρόσβαση στα στοιχεία της λίστας να είναι δημόσια σε πλατφόρμα.
Μεταρρύθμιση των απογευματινών χειρουργείων:
Εξαιτίας της πανδημίας το ΕΣΥ έχει μια μεγάλη αύξηση των αναμονών, οπότε ενεργοποιήθηκε μία μεταρρύθμιση που συζητείτο πολλά χρόνια στην Ελλάδα, ( επί Γιώργου Σούρλα το 1993). Στόχος ήταν να δοθεί μία διέξοδος και «σήμερα λειτουργούν τα περισσότερα χειρουργικά κρεβάτια σε ακέραιο αριθμό». Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά με πρόσληψη προσωπικού αφού έχουν ξεπεραστεί τα όρια των δυνατοτήτων και του προϋπολογισμού και των δεσμεύσεων που έχει η χώρα. Μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διατίθενται πότοι του Ταμείου Ανάκαμψης για τα απογευματινά χειρουργεία 54 εκ. ευρώ. Στόχος είναι να γίνουν τουλάχιστον 34.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία μέχρι το τέλος του ’25, αλλιώς θα πρέπει να επιστρέψουμε αυτά τα λεφτά.
Όσο για τα επί πληρωμή, έγιναν 7.000 απογευματινά χειρουργεία. Στο ΕΣΥ οι πολίτες πληρώνουν το 1/3 των χρημάτων που θα πλήρωναν στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τον υπουργό που τόνισε ότι «στην πραγματικότητα τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία ανταγωνίζονται τον ιδιωτικό τομέα και οι μόνοι που θα έπρεπε να φωνάζουν στα αλήθεια είναι οι κλινικάρχες και κανένας άλλος»
Έναρξη της κεντρικής διαχείρισης αιμοδοσίας:
Παρά το γεγονός ότι έχουμε αιμοδότες εθελοντές, που θα μπορούσαν να καλύψου τις ανάγκες μας, τελικά μέχρι τώρα γινοταν εισαγωγή πάνω από 100.000 φιάλες. «Δηλαδή πετάμε πολλές χιλιάδες φιάλες» σχολίασε ο υπουργό, αποδίδοντας το γεγονός στο ότι η διαχείριση της αιμοδοσίας γινόταν ξεχωριστά από το κάθε κέντρο του κάθε νοσοκομείου. Πλέον γίνεται κεντρική διαχείριση της αιμοδοσίας και έχει γίνει ήδη μεγάλη βελτίωση. Το Υπουργείο έχει παραγγείλει και συστήματα ψηφιακά και με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας Α.Ι. τεχνητής νοημοσύνης. Ο υπουργός εκτίμησε ότι μέσα στο ’25 θα επιτευχθεί η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης κάνοντας λόγο για «επανάσταση» και εξοικονόμηση χρήματος, αλλά και «πολύ καλύτερη ανταπόκριση στους ασθενείς».
Μεταμοσχεύσεις:
Ο υπουργός επεσήμανε ότι είναι ο τομέας με τη μεγαλύτερη επί των θετικών μεταβολή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στο παρελθόν η Ελλάδα ήταν παραδοσιακά στις τελευταίες θέσεις μεταμοσχεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δυστυχώς. «Στην κλίμακα ήμασταν στον αριθμό 3 το χρόνο. Φέτος ξεπερνάμε τον αριθμό 11. Ο μέσος όρος της βόρειας Ευρώπης είναι 20» σημείωσε ο υπουργός, σχολιάζοντας ότι πλησιάζουμε προς το 20.
Οι αλλαγές αφορούσαν στην μετακίνηση από το Ίδρυμα Ωνάση κάποιων συντονιστών μεταμοσχεύσεων στο ΕΣΥ, αλλαγές μέσω του ΕΟΜ, η ενημέρωση του κοινού. Ο υπουργός αναφέρθηκε στην πρόσκληση 28 επιπλέον συντονιστών μεταμοσχεύσεων. «Φέτος, έχουμε τον απόλυτο ακέραιο αριθμό ρεκόρ μεταμοσχεύσεων που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα και ο στόχος μας για του χρόνου είναι να ξεπεράσουμε τον αριθμό 15» διέβλεψε ο κ. Γεωργιάδης. Το Υπουργείο έχει παραγγείλει ένα σύστημα για την αποστολή εντός του 2025 μηνύματος στα κινητά όλων των πολιτών για να δηλώσουν εάν επιθυμούν να είναι δότες οργάνων σώματος.
Ίδρυση της ΕΚΑΠΥ:
Η ίδρυση της ΕΚΑΠΥ έχει φέρει πολύ μεγάλη αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης, στην ομαλοποίηση της φαρμακευτικής αγοράς. «Κυρίως διότι μέσω ΕΚΑΠΥ γίνονται πια όλοι οι διαγωνισμοί, αλλά και ο καταλογισμός του clawback και οι πληρωμές των φαρμακοβιομηχανιών που πληρώνονται είτε μέσω των δημοσίων νοσοκομείων, είτε μέσω του ΕΟΠΥΥ» σημείωσε ο υπουργός. Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι διασφαλίζεται η ομαλότητα στις πληρωμές, η διαφάνεια στις πληρωμές και μια πολύ μεγάλη ηρεμία . Για το 2025, σε συνδυασμό με το έτοιμο μητρώο προμηθευτών των νοσοκομείων, προχωράω η πιστοποίηση και η κωδικοποίηση όλων των υλικών που αγοράζουμε στα νοσοκομεία. «Ο στόχος είναι την 1η Ιουλίου του ‘25 όλα τα νοσοκομεία να έχουν κωδικοποιημένα και πιστοποιημένα προϊόντα από τη κεντρική βάση δεδομένων. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε την πλήρη παρακολούθηση της δαπάνης».
Μείωση μέσου χρόνου αναμονής στην εφημερία:
Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι αρχές του 2025, θα παρουσιαστεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας στα ΤΕΠ, ενισχύοντας με προσωπικό που ήδη προχωρούν προσλήψεις ειδικές για τα ΤΕΠ, κτιριακές ανακαινίσεις και ενίσχυση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που γίνεται κυρίως μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του ΕΣΠΑ. Επίσης, δρομολογούνται οργανωτικές αλλαγές, μία από αυτές είναι και ο τρόπος της συνεφημέρευσης. Ακόμη, προχωρά ψηφιακή αναβάθμιση. Στόχος είναι να επιτευχθεί η μείωση του χρόνου αναμονής από το Πάσχα και μετά περίπου.
«Η βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική είναι τέσσερις ώρες, εάν φτάσουμε στις 6 ώρες μέση αναμονή ή 5 ώρες, θα είμαστε πραγματικά πάρα πολύ καλά. Σήμερα, δυστυχώς, έχουμε αναμονές που μπορούν να ξεπεράσουν και τις 10 ώρες στα μεγάλα νοσοκομεία σε εποχές μεγάλης εφημέρευσης» σχολίασε ο υπουργός. Και αυτό είναι πραγματικά εξοντωτικό για ένα ασθενή. Πηγή του προβλήματος μπορεί να είναι η έλλειψη τραυματιοφορέων, δρομολογείται η πρόσληψη 500 επιπλέον τραυματιοφορέων, οι διαγνώσεις των απεικονιστικών εξετάσεων, εξαιτίας λιγότερων βαρδιών το βράδυ γιατρών ακτινολόγων, ούτως ή άλλως έχουμε και έλλειμμα ακτινολόγων και θα βγει υπουργική απόφαση σε συνεργασία με την Ένωση των Ακτινολόγων όπου θα επιτρέπουμε, εξ αποστάσεως διάγνωση.
Κτιριολογική αναβάθμιση του ΕΣΥ:
Προχωρά η μεγαλύτερη κτιριολογική αναβάθμιση του ΕΣΥ από την ίδρυσή του, σύμφωνα με τον υπουργό που υποστήριξε ότι μέσα στο 2025, θα εγκαινιαστούν κλινικές και ΤΕΠ. Τώρα ανακαινίζονται πλήρως 93 νοσοκομεία, κυρίως στα ΤΕΠ και τις κλινικές και 158 κέντρα υγείας. Επίσης διατίθενται περίπου 100 εκατομμύρια για την αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, τα 60 εκατομμύρια για τα νοσοκομεία και τα περίπου 38 εκατομμύρια για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για τα Κέντρα Υγείας.
Απορρόφηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης στο Υπουργείο Υγείας:
Το Υπουργείο Υγείας για το έτος 2024 είχε αναλάβει τη δέσμευση να απορροφήσουμε τουλάχιστον 234 εκατομμύρια. Η απορρόφηση έχει να κάνει με την ταχύτερη αποδέσμευση της επόμενης δόσης, εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης. Το Υπουργείο Υγείας πέτυχε απορρόφηση 400.070.000 ευρώ, δηλαδή ξεπεράσαμε τον στόχο κατά 171% συμβάλλοντας στη μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση άρα στην ταχύτερη έναρξη των έργων. Πλέον η χώρα μας μία από τις πρώτες θέσεις στην απορρόφηση του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ