Για την ένταξη των συστημάτων καταγραφής γλυκόζης (CGM) στο Σύστημα Αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Διαβήτη τύπου 2 διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας σε συνάντησή του με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ). Μέτρα θα ληφθούν για την απομείωση του clawback στις εταιρείες με ιατροτεχνολογικά προϊόντα και δεν θα διαταραχθεί η διάθεσή τους διαβεβαίωσε ο υπουργός.
Στόχος της συνάντησης ήταν η επίλυση καίριων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη στην χώρα μας, οι οποίοι ανέρχονται , σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ στους 1.242.340 για το 2024.Στη συνάντηση, παρευρέθηκαν από την πλευρά της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, ο πρόεδρος Χρήστος Δαραμήλας, η αντιπρόεδρος Α’ κα Γκόλφω Γεμιστού, η νομική σύμβουλος κα Χριστίνα Ντάφη, ο τεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Παναγιώτης Τσίγγανος και η Υπεύθυνη Τύπου κα Ευρυδίκη Χρήστου. Επίσης, παρέστη ο κ. Βίων Ψιακής, στέλεχος του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και σύμβουλος στο Γραφείο Αθήνας για την Ποιότητα της Φροντίδας.
Στο τραπέζι τέθηκε η ένταξη των συστημάτων καταγραφής γλυκόζης (CGM) στο Σύστημα Αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Διαβήτη τύπου 2. Ο υπουργός επανέλαβε την πρόσφατη δέσμευσή του για τον προγραμματισμό της διαδικασίας εντός του 2025, διαβεβαίωσε για μια ακόμα φορά τους εκπροσώπους της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για την υλοποίηση της απόφασής του. Μάλιστα αποσαφηνίστηκε ότι η απόφαση του για ένταξη των συστημάτων καταγραφής γλυκόζης (CGM) για τα άτομα με Διαβήτη τύπου 2 δεν θα επηρεάσει τις υπόλοιπες κατηγορίες του Σακχαρώδη Διαβήτη, οι οποίες λαμβάνουν ήδη τα νέα αυτά ιατροτεχνολογικά προϊόντα, γεγονός που αποτελούσε και αποτελεί βασικό αίτημα της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας έθεσε προς συζήτηση το θέμα του clawback σε εταιρείες που διαθέτουν ιατροτεχνολογικά προϊόντα Διαβήτη με συνέπειες για τους ασθενείς. Συγκεκριμένα, οι διαβητικοί ασθενείς ανησυχούν ότι οι οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνονται θα προκαλέσουν την απομάκρυνσή τους από την Ελληνική αγορά, καθώς κινδύνους για τη ρύθμιση και την αντιμετώπιση του Διαβήτη από τους πάσχοντες και θα επιφέρει κοστοβόρες επιπλοκές τόσο για τους ίδιους όσο και για το Σύστημα Υγείας.Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης υποσχέθηκε τη μείωση αυτής της επιβάρυνσης με μέτρα, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη. Επιδίωξη είναι να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή των απαραίτητων ιατροτεχνολογικών προϊόντων και να μη προκύψουν προβλήματα στη διαχείριση της χρόνιας πάθησής τους.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, πρότεινε στον κ. Γεωργιάδη ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης και ποιοτικής αναβάθμισης των Συλλόγων μελών της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. με σκοπό την υποστήριξη της ζωής των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη. Ο τεχνικός σύμβουλος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κ. Τσίγγανος εξήγησε στον υπουργό, ότι στόχος είναι η παροχή εξειδικευμένης εκπαίδευσης, πλοήγησης στο σύστημα Υγείας, αλλά και στην ψυχολογική υποστήριξη των πασχόντων. Έμφαση δίνεται στα παιδιά με ΣΔτ1, καθώς και στην προώθηση υγιεινών συνηθειών διαβίωσης. Η πρόταση αξιολογήθηκε θετικά από τον υπουργό και αναμένεται η περαιτέρω διερεύνησή της καθώς και οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση της.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ