Διεθνή ανησυχία εγείρουν τα ποσοστά του ανθρώπινου μεταπνευμονοϊού (HMPV), τα οποία αυξάνονται ραγδαία στις βόρειες περιοχές της Κίνας. Πρόκειται για μια αναπνευστική νόσο, η οποία προκαλεί κρυολόγημα και συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, αλλά οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί ως προς την δυναμική του.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η αύξηση των κρουσμάτων είναι τυπική για τις χειμερινές περιόδους, όταν διάφορες αναπνευστικές λοιμώξεις όπως είναι η γρίπη, το Covid-19 και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) παρουσιάζουν συνήθως ανοδικές τάσεις. «Η Κίνα βιώνει αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο ξέσπασμα κρουσμάτων του ανθρώπινου μεταπνευμονοϊού (HMPV). Παρόλο που αυτό αποτελεί προτεραιότητα για το σύστημα υγείας της Κίνας, δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε άμεσες ανησυχίες για μια νέα πανδημία», εξήγησε στο politico.eu ο Sanjaya Senanayake, ειδικός στις λοιμώδεις νόσους στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.
Συγκεκριμένα, ο ιός ταυτοποιήθηκε σε όλες τις βόρειες κινεζικές επαρχίες αυτόν τον χειμώνα, ιδίως μεταξύ των παιδιών, όπως μετέδωσε το independent.co.uk. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας ανακοίνωσε στα τέλη του 2024 ότι τα νοσοκομεία κατέγραφαν αυξητική τάση κρουσμάτων HMPV σε παιδιά κάτω των 4 ετών, ιδίως στις βόρειες επαρχίες της – μαζί με την αύξηση των κρουσμάτων RSV και γρίπης. Αξιοσημείωτο είναι πως ήδη κρούσματα HMPV έχουν εντοπιστεί στην Ινδία, σύμφωνα με το economictimes.indiatimes.com.
Η έξαρση του εν λόγω ιού έρχεται πέντε χρόνια μετά την πρώτη προειδοποίησηγια την εμφάνιση Sars-Cov-2 στην πόλη Γουχάν της Κίνας, προκαλώντας παγκόσμια πανδημία και επτά εκατομμύρια θανάτους. Ήδη φωτογραφίες και βίντεο με μεγάλο αριθμό πολιτών με μάσκες σε νοσοκομεία στην Κίνα αναρτήθηκαν σε social media θυμίζοντας την αρχή της πανδημίας COVID.
Η αρχή ελέγχου ασθενειών της Κίνας είχε ανακοινώσει στις 27 Δεκεμβρίου ότι δοκιμάζει ένα σύστημα παρακολούθησης της πνευμονίας «άγνωστης προέλευσης». Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το Reuters ανέφερε ότι τα στοιχεία για τις οξείες αναπνευστικές διαταραχές αποκάλυψαν αύξηση του συνόλου των λοιμώξεων για την εβδομάδα 16-22 Δεκεμβρίου.
Η προφανής αύξηση των κρουσμάτων είναι πιθανό να οφείλεται εν μέρει στη νέα τεχνολογία που ανιχνεύει και εντοπίζει ευκολότερα τον HMPV, επεσήμαναν ειδικοί στον Guardian. Στο ίδιο μήκος κύματος δήλωσε η Δρ Jacqueline Stephens, ανώτερη λέκτορας δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο Flinders ισχυρίστηκε ότι «νομίζω ότι είμαστε απλώς πιο προσεκτικοί με τα κρούσματα τώρα».
Ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός, ή HMPV, είναι ιός του αναπνευστικού συστήματος που προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη. Έχει ήπια συμπτώματα, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως είναι η πνευμονία, ιδίως σε βρέφη, ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Ο HMPV δεν είναι ένας νέος ιός, καθώς εντοπίστηκε στις Κάτω Χώρες το 2001. σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα, υπάρχουν ορισμένες ορολογικές ενδείξεις ότι ο ιός υπάρχει τουλάχιστον από το 1958. Όπως και ο RSV, ο HMPV είναι μέλος της οικογένειας Pneumoviridae. Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν βήχα, πυρετό, πονόλαιμο, ρινική συμφόρηση και δύσπνοια. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η λοίμωξη μπορεί να εξελιχθεί σε βρογχίτιδα ή πνευμονία, ιδίως σε παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο για τον HMPV.
Η Jill Carr, ιολόγος, επίσης από το Πανεπιστήμιο Flinders εξήγησε ότι αυτό το ξέσπασμα του HMPV στην Κίνα είναι πολύ διαφορετικό από την πανδημία COVID-19, αφού τότε ο ιός ήταν εντελώς νέος στον άνθρωπο και δεν υπήρχε προστατευτική ανοσία. Ενδεικτικο είναι ότι σε μελέτη (2001) στην Ολλανδία εντοπίστηκε ότι παιδιά ηλικίας άνω των πέντε ετών περίπου είχαν αντισώματα έναντι αυτού του ιού HMPV, όπως δήλωσε στην Deutsche Welle ο Albert Osterhaus, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Κτηνιατρικής του Ανόβερου της Γερμανίας, επικεφαλής της μελέτης. Σε αντίθεση με τους ιούς SARS και της γρίπης, ο HMPV φαίνεται να είναι σχετικά σταθερός, άρα οι μεταλλάξεις είναι λιγότερο συχνές, με την επαναμόλυνση να συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου, καθώς η ανοσία εξασθενεί.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ