Μπορεί το καλοκαίρι να τελειώνει και οι εκλογές να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής αλλά το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε, με δελτίο τύπου το βράδυ της Τρίτης, την εκκίνηση της Δημόσιας Διαβούλευσης επί της Υπουργικής Απόφασης για τα Ατυχήματα στο Νερό!
Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σπεύδει, όπως συνηθίζεται σε μια κυβέρνηση όταν πλησιάζουν εκλογές, να τακτοποιήσει εκκρεμότητες. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η εν λόγω Υπουργική Απόφαση, που επιδιώκει να αναβαθμίσει το θεσμικό πλαίσιο γύρω από την Πρόληψη και Φροντίδα Ατυχημάτων στο Νερό, προστατεύοντας τη Δημόσια Υγεία. Η Δημόσια αυτή Διαβούλευση της ύστατης στιγμής είναι ταυτόχρονα και διαδικασία εξπρές, διάρκειας 53 ωρών, μέσα στο οποίο καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να καταχωρήσουν τα σχόλια τους.
Όπως, λοιπόν, αναφέρει η ανακοίνωση της Αριστοτέλους, χθες Τρίτη, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης (ΥΑ) με θέμα: «ΠΡΟΛΗΨΗ, ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ». Ώρα έναρξης 9 το πρωί και ώρα λήξης της διαδικασίας αύριο Πέμπτη 27/8 στις 14.00. «Η ευρύτατη συμμετοχή όλων θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, προκειμένου το Υπουργείο Υγείας να εξετάσει τις προτάσεις και, όπου κριθεί αναγκαίο, να προβεί στις απαραίτητες τροποποιήσεις του σχεδίου Υπουργικής Απόφασης, πριν αυτό υπογραφεί», τονίζεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου. Βέβαια, σε χρόνο λίγο μεγαλύτερο των δύο ημερών στην τελευταία εβδομάδα του καλοκαιριού ενδιαφέρον θα είναι να δούμε το εύρος της συμμετοχής. Ως αρμόδια εποπτική αρχή επιλέγεται το ΚΕΕΛΠΝΟ. Παράδοξο δεν σας φαίνεται; Κι όμως, για να είμαστε δίκαιοι ο ρόλος αυτός δόθηκε στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ενός φορέα που -ως επί το πλείστον- δεν σχετίζεται με ζητήματα ατυχημάτων, από το Εθνικό Σχέδιο για τα Ατυχήματα του Υπουργείου Υγείας και της νομοθεσίας του 2005…
Ο Πνιγμός Οφείλουμε, όμως, να παραδεχθούμε πως ένα σύγχρονο και κατάλληλο, για τις αυξημένες ανάγκες της χώρας μας, θεσμικό πλαίσιο γύρω από την ασφάλεια στο νερό, είναι απολύτως απαραίτητο. Τον περασμένο μήνα η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας επιχείρησε να ενημερώσει αναλυτικά τους πολίτες και τους φορείς για τη σημασία της ασφάλειας στο νερό (διαβάστε εδώ). Τα διαχρονικά προβλήματα, που δεν ταιριάζουν σε μια χώρα με τα χιλιόμετρα των ακτών της Ελλάδας, οφείλουν να λυθούν. Δυστυχώς, η χώρα μας κατατάσσεται 6η σε πνιγμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 κρατών-μελών και 36η στον κόσμο σε σύνολο 116 χωρών (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, 2014). Ταυτόχρονα, όπως τονίζει το Υπουργείο Υγείας, οι πολλαπλάσιοι μη-θανατηφόροι πνιγμοί οδηγούν συχνά σε χρόνια σωματικά, κινητικά, κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα. Πολλοί πνιγμοί, τραυματισμοί από πρόσκρουση με σκάφος, απώλεια ζωής από καρδιογενή αίτια και τραυματισμοί σπονδυλικής στήλης, επισυμβαίνουν στην Ελλάδα σε λίμνες, κολυμβητικές δεξαμενές και υδροψυχαγωγικά πάρκα.
Η παρουσία ή η απουσία πιστοποιημένου ναυαγοσώστη έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονης συζήτησης, δυστυχώς και μετά από δυσάρεστα γεγονότα. Ο ρόλος του, όμως, αναγνωρίζεται από όλους ως κρίσιμος για την ασφάλεια στο νερό.
«Παρόλα αυτά, ως τώρα κανένα νομοθετικό πλαίσιο δεν προσδιορίζει με σαφήνεια τις προϋποθέσεις πιστοποίησής του ναυαγοσώστη για τους συγκεκριμένους λουτρικούς χώρους (πχ εποπτεύουσα κρατική αρχή, φορέας πιστοποίησης, εκπαιδευτές, διδακτέα ύλη, εκπαιδευτικός εξοπλισμός, εξετάσεις κτλ). Αυτό το νομοθετικό κενό μεγιστοποιεί το πρόβλημα στον χώρο της Δημόσιας Υγείας, με συνέπεια την αύξηση των θανάτων τα τελευταία χρόνια. Συνεπώς, για την αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος, είναι καθοριστικής σημασίας η θέσπιση νομοθεσίας που θα ορίζει με σαφήνεια τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των σχολών ναυαγοσωστικής που θα πιστοποιούν ναυαγοσώστες που θα εργάζονται σε λίμνες, κολυμβητικές δεξαμενές και υδροψυχαγωγικά πάρκα, και την δημόσια αρχή που θα μεριμνά για τη λειτουργία των σχολών», υπογραμμίζει το Υπουργείο.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ