Μία συγκινητική και ταυτόχρονα τιμητική διάκριση για τη χώρα μας, αποτελεί η σημερινή ανάληψη της Προεδρίας της International Association of Endocrine Surgeons (IAES) από τον Δημήτριο Λινό M.D, Ph.D, Καθηγητή Χειρουργικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο Καθηγητής Δ. Λινός ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα κάτω από τα χειροκροτήματα εκατοντάδων χειρουργών από όλες τις χώρες του κόσμου στο 46ο Παγκόσμιο Συνέδριο Χειρουργικής, το οποίο διοργανώνεται στη Μπανγκόκ 23-27 Αυγούστου 2015, σε συνεργασία με το Βασιλικό Κολέγιο Χειρουργών της Ταϊλάνδης.
Η ανάληψη της Προεδρίας της IAES από τον κ. Λινό αποτελεί αναγνώριση της ιδιαίτερα σημαντικής συμβολής του στην ανάπτυξη της Ενδοκρινολογικής Χειρουργικής, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, επιδεικνύοντας πρωτοποριακό έργο στις εγχειρήσεις των παθήσεων του θυρεοειδούς και των παραθυρεοειδών αδένων, του παγκρέατος και των επινεφριδίων.
Διεθνής Καθιέρωση Νέων Επεμβάσεων στο Θυρεοειδή
Ο κ. Λινός έχει διεθνώς καθιερώσει την καινούρια τεχνική της Ελάχιστα Επεμβατικής Μη-Ενδοσκοπικής Θυρεοειδεκτομής (Minimally Invasive Non-Endoscopic Thyroidectomy), την οποία ο ίδιος ονόμασε MINET και πραγματοποιεί εδώ και αρκετά χρόνια. Η εγχείρηση ΜΙΝΕΤ, η οποία προοδευτικά γίνεται αποδεκτή από όλο και περισσότερους διεθνούς κύρους χειρουργούς σε όλο τον κόσμο, με σημαντικά πλεονεκτήματα τη μεγαλύτερη ασφάλεια και το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Τον Ιούλιο του 2011, στο διεθνούς κύρους επιστημονικό περιοδικό SURGERY δημοσιεύθηκε ένα σημαντικό άρθρο από τον κ. Λινό για τις καινούργιες εξελίξεις στην Ελάχιστα Επεμβατική Θυρεοειδεκτομή, συμπεριλαμβανομένης και της MINET.
Πρόσφατα, το Σεπτέμβριο του 2009 και για πρώτη φορά στην Ευρώπη, ο κ. Λινός πραγματοποίησε τις πρώτες ρομποτικές θυρεοειδεκτομές με προσπέλαση του θυρεοειδούς από σημείο απομακρυσμένο από τον λαιμό με το Σύστημα Ρομποτικής Χειρουργικής da Vinci ® S., ξεκινώντας ουσιαστικά μία νέα εποχή στη χειρουργική του θυρεοειδούς με κέντρο αναφοράς την Ελλάδα.
Πρωτοποριακές Επεμβάσεις των Επινεφριδίων
Η ομάδα του κ. Λινού εφαρμόζει επίσης τις πρωτοποριακές επεμβάσεις οπισθοπεριτοναϊκής ενδοσκοπικής αφαίρεσης των όγκων των επινεφριδίων. Μάλιστα, πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό SURGICAL ENDOSCOPY η μελέτη «Impact of posterior retroperitoneoscopic adrenalectomy in a tertiary care center: a paradigm shift» (A. Kiriakopoulos, K. P. Economopoulos, E. Poulios, D. Linos), όπου προτείνεται πλέον η τεχνική αυτή ως η πιο σωστή χειρουργική προσπέλαση στους όγκους των επινεφριδίων.
Χειρουργοί από την Ελλάδα αλλά και από την Αμερική επισκέπτονται κατά καιρούς τον κ. Λινό και την ομάδα του για να παρακολουθήσουν και να εκπαιδευθούν σε αυτές τις νέες ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές.
Συγγραφικό, Ερευνητικό και Ακαδημαϊκό Έργο
Ήδη ετοιμάζει το νέο του σύγγραμμα «Minimally Invasive Thyroidectomy», το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Springer-Verlag το 2012 και να αποτελέσει ένα εύχρηστο «hands-on» εγχειρίδιο για κάθε νέο χειρουργό με πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό. To 2005 εκδόθηκε από τον ίδιο οίκο το βιβλίο «Adrenal Glands: Diagnostic Aspects and Surgical Therapy», του οποίου o κ. Λινός εκτός από editor, είναι και συγγραφέας πολλών κεφαλαίων και πρωτότυπων εγχειρητικών τεχνικών. Το σύγγραμμα αυτό χαρακτηρίζεται μοναδικό διεθνώς στη χειρουργική των επινεφριδίων.
Τη διεθνώς αναγνωρισμένη κλινική εμπειρία του επιβεβαιώνουν οι προσκλήσεις για τη συγγραφή κεφαλαίων σε Αμερικανικά βιβλία, όπως το «Textbook of Endocrine Surgery» (εκδόσεις W.B. Saunders, 1997) και η επανέκδοσή του το 2004, αλλά και το «Common Problems in Endocrine Surgery» (εκδόσεις YearBook Medical Publishers, 1989) ή ακόμη σε Ισπανικά βιβλία, όπως το «Endocrinologia Controversias Medico Quirurgicas» (εκδόσεις McGraw Hill, 1996). Μάλιστα, στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρεται σε αναγνώριση παλαιότερης μελέτης του «The Linos formula», η οποία προσδιορίζει τη μαθηματική φόρμουλα για το σωστό υπολογισμό του όγκου των επινεφριδίων στην αξονική τομογραφία.
Ήδη, το 1984 είχε συγγράψει το βιβλίο «Ενδοκρινολογική Χειρουργική» (εκδόσεις ΒΗΤΑ), και από το 1989 είχε οργανώσει στη Β’ Χειρουργική Κλινική του Παν/μίου Αθηνών (Αρεταίειο Νοσοκομείο) εξωτερικό ιατρείο Ενδοκρινολογικής Χειρουργικής. Στο ιατρείο αυτό ξεκίνησαν στην Ελλάδα οι πρώτες βιοψίες όζων θυρεοειδούς με λεπτή βελόνη, τα αποτελέσματα από τις παρακεντήσεις των 1000 πρώτων ασθενών του οποίου ανακοινώθηκαν σε διεθνή συνέδρια και ομιλίες στο εξωτερικό.
Έκτοτε, μέχρι και σήμερα, πολλαπλές προσκλήσεις δέχεται ο κ. Λινός ως visiting professor, αλλά και ως συγγραφεύς σε invited commentaries σε κορυφαία περιοδικά της χειρουργικής, όπως το World Journal of Surgery. Συνεχίζει ενεργά το ακαδημαϊκό και ερευνητικό του έργο, διοργανώνει πολλά μετεκπαιδευτικά σεμινάρια και συμπόσια και συμμετέχει σε πολυάριθμα ελληνικά και διεθνή συνέδρια.
Το 46ο Παγκόσμιο Συνέδριο Χειρουργικής
Το Παγκόσμιο Συνέδριο Χειρουργικής (πρώην Διεθνής Χειρουργική Εβδομάδα) διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια. Η Οργανωτική Επιτροπή με επικεφαλής τον καθηγητή Supakorn Rojananin, το Royal College of Surgeons της Ταϊλάνδης και η Εκτελεστική Επιτροπή του Συνεδρίου φιλοδοξούν να αποτελέσει το 46ο Συνέδριο το πλέον επιτυχημένο. Για το σκοπό αυτό, το επιστημονικό πρόγραμμα του Συνεδρίου είναι ακόμη πιο ενημερωμένο, διαθέτοντας διαλέξεις υψηλού επιπέδου, ζωντανά χειρουργεία, ολομέλειες, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, κ.ά.
Το συνεδριακό κέντρο στο Central World που φιλοξενεί τις εργασίες του 46ου Παγκόσμιο Συνεδρίου Χειρουργικής, είναι ένα από τα πλέον σύγχρονα και βολικά συνεδριακά κέντρα που βρίσκονται στο κέντρο της Μπανγκόκ. Η μεταφορά με την ταχεία από το Διεθνές Αεροδρόμιο Suvarnabhumi της Μπανγκόκ στο συνεδριακό χώρο διαρκεί μόλις μισή ώρα, ενώ οι επισκέπτες και οι συνοδοί τους μπορούν να απολαύσουν αρκετές περιηγήσεις στα αξιοθέατα μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης.
Τόσο πριν και μετά το συνέδριο, είναι προγραμματισμένες εκδρομές σε διάφορα μέρη της Ταϊλάνδης όπως για παράδειγμα Ayuthya, Sukothai, Chiang Mai, Τσιάνγκ Ράι, Πουκέτ, Σαμούι, Krabi, και Pattaya για όσους θα ήθελαν να εξερευνήσουν τις ομορφιές και τα φυσικά αξιοθέατα της χώρας. Ένα ιδιαίτερο ταξίδι στην Sampran Riverside, γνωστή κατά το παρελθόν ως Rose Garden, αργά το απόγευμα της Τετάρτης είναι μία από τις highlights κοινωνικές δραστηριότητες του συνεδρίου, όπου όλοι οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το υπέροχο ταϊλανδέζικο δειλινό.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ