Ο «εφιάλτης» της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για τα φαρμακεία όπως όλα δείχνουν επιστρέφει, αν τελικά είχε απομακρυνθεί ποτέ. Και δεν είναι μόνο το ιδιοκτησιακό, που φαίνεται πως θα τεθεί εκ νέου στις συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Δανειστών, αλλά με μια αμφίσημη δήλωση του ο κ Σταθάκης μοιάζει να θέτει και το θέμα της διάθεσης των Φαρμάκων.
Η συνέντευξη τύπου του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γ. Σταθάκη , επεφύλασσε δυσάρεστα «μαντάτα» για τους Φαρμακοποιούς.
Ιδιοκτησιακό
Όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις του κ. Σταθάκη, το «παραθυράκι» του άρθρου 1 της Παραγράφου Δ’ του ν. 4336/2015 του Μνημονίου ΙΙΙ είναι τελικά αρκετό για να επαναφέρει το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων.
Σύμφωνα με το Νόμο, «με απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και Υγείας καθορίζονται οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και κάθε άλλο θέμα σχετικά με τη χορήγηση άδειας ιδρύσεως φαρμακείου».
Βάσει αυτού δεν αποκλείεται, λοιπόν, να επανέλθει στο δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών μας το θέμα της απελευθέρωσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των Φαρμακείων.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με το χρόνο έκδοσης της σχετικής ΚΥΑ , ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε πως δεν υπάρχει αυστηρή δέσμευση χρόνου. Προσέθεσε, δε, πως θα υπάρξει, για το θέμα αυτό, επιπρόσθετη ρύθμιση στον επόμενο κύκλο των διαπραγματεύσεων, ο οποίος, πιθανότατα, θα πραγματοποιηθεί μετά τον Οκτώβριο.
Φάρμακα Λίγο πριν κλείσουν το θέμα των Φαρμακείων και της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, ο κ. Σταθάκης κάνει μια αναφορά που μοιάζει να αφορά στο έτερο θέμα που θέτει το toolkit, στο ζήτημα της διάθεσης των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων και από άλλα σημεία, εκτός των Φαρμακείων.
Συγκεκρινά, αφού ο κ. Σταθάκη διευκρινίζει πως τα θέματα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που εμπίπτουν στα φαρμακεία είναι τα πιο σημαντικά από όλα, αναφέρει με νόημα: «Θεωρώ ότι υπάρχουν δυνατότητες επαναπροσδιορισμού του πλαισίου με βάση τους κανόνες αποσαφήνισης της λειτουργίας των προϊόντων στην αγορά, της σηματοδότησής τους και της προστασίας του καταναλωτή, οι οποίες μπορούν να διασφαλίσουν μία πιο ισορροπημένη αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων». Εκτιμά, βέβαια πως σε αυτή τη φάση δεν θα υπάρξουν δραματικές εξελίξεις, αλλά σπεύδει να επαναλάβει πως «το θέμα των φαρμακείων βεβαίως είναι το πιο μεγάλο και το πιο σημαντικό», αλλά υπογραμμίζει πως η συζήτηση έχει και δεύτερο γύρο. «Δεν επικρότησα ποτέ ούτε τώρα επικροτώ την εργαλειοθήκη την πρώτη, αλλά είναι μέρος της συμφωνίας, τι να κάνουμε;», σχολίασε.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ