Skip to content

Ενίσχυση 42 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ: Τριπλή ένεση για ρευστότητα, ΦΥΚ και φαρμακοποιούς

Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου

Τρεις στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ και τη στήριξη του φαρμακευτικού και διαγνωστικού τομέα ανακοίνωσαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Το συνολικό ύψος των μέτρων ανέρχεται στα 42 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι η αποπληρωμή παλαιών οφειλών, η αποσυμφόρηση των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ και η άρση επιβαρύνσεων για τους φαρμακοποιούς.

30 εκατ. ευρώ για διαγνωστικά κέντρα

Η πρώτη παρέμβαση αφορά την άμεση ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ με 30 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την αποπληρωμή συσσωρευμένων οφειλών προς συνεργαζόμενα διαγνωστικά κέντρα. Οι οφειλές αυτές προέρχονται κυρίως από την περίοδο 2015–2019, όταν εντάχθηκαν 190 νέες εξετάσεις στο σύστημα αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ χωρίς αντίστοιχη αύξηση του προϋπολογισμού. Παρά τη μείωση του clawback τα τελευταία χρόνια, τα χρέη παραμένουν υψηλά και επηρεάζουν τη βιωσιμότητα των παρόχων.

 Έως 12 εκατ. ευρώ για διανομή Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ)

Η δεύτερη παρέμβαση προβλέπει τη διάθεση έως 12 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της διανομής ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Το μέτρο αφορά περίπου 50.000 συνταγές και λειτουργεί συμπληρωματικά προς την κατ’ οίκον διανομή που ήδη εφαρμόζεται. Στόχος είναι η αποσυμφόρηση των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ και η διευκόλυνση των ασθενών, οι οποίοι θα μπορούν να παραλαμβάνουν τα φάρμακά τους από το φαρμακείο της γειτονιάς τους.

Κατάργηση της παρακράτησης 0,8% για τα φαρμακεία

Η τρίτη και ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση αφορά την κατάργηση της παρακράτησης 0,8% επί της λιανικής τιμής των συνταγογραφούμενων φαρμάκων που δεν είναι γενόσημα, σε περίπτωση λήξης της πατέντας. Το μέτρο αυτό, που είχε επιβληθεί το 2018, λειτουργούσε ως οικονομική ποινή για τους φαρμακοποιούς όταν διέθεταν το φάρμακο που είχε συνταγογραφήσει ο γιατρός αντί του φθηνότερου γενόσημου. Η κατάργησή του ικανοποιεί πάγιο αίτημα του κλάδου και αποκαθιστά, όπως ανέφερε ο Υπουργός, μια «στρέβλωση» που επιβάρυνε άδικα τα φαρμακεία.


Αναφερόμενος στην ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι  η ανακοίνωση αφορά σε «μια σειρά από μέτρα τα οποία θα στηρίξουν τους ασθενείς, θα διευκολύνουν τη δύσκολη καθημερινότητά τους». Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε στα λεγόμενά του πως «το πρόβλημα ήταν η δοσοποίηση του υπολοίπου clawback του έτους 2022 που αν δεν το αντιμετωπίζαμε εν τη γενέσει του, θα οδηγούσε αρκετά διαγνωστικά κέντρα στη μη δυνατότητα περαιτέρω πληρωμών. Σήμερα συμφωνήσαμε στην επιπλέον αύξηση του ορίου πιστώσεων κατά 30 εκατομμύρια ευρώ της ετήσιας δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τα διαγνωστικά κέντρα, έτσι ώστε με τα 30 αυτά εκατομμύρια, συν τα πολλά διαρθρωτικά μέτρα που διαρκώς λαμβάνουμε ως Υπουργείο Υγείας, να ρυθμίσουμε σε ανεκτά βιώσιμα επίπεδα το τρέχον clawback και την ανεμπόδιστη πληρωμή των παλαιών χρεών, ώστε να μπορέσουν τα διαγνωστικά κέντρα να περάσουν τον κάβο ενός συσσωρευμένου χρέους που δημιουργήθηκε στο παρελθόν». Και οι δύο υπουργοί επεσήμαναν ότι οι παρεμβάσεις αυτές εντάσσονται σε μια ευρύτερη στρατηγική βιώσιμης ενίσχυσης του ΕΣΥ και στήριξης των επαγγελματιών υγείας.

clawbackΔιαγνωστικά ΚέντραΕΟΠΥΥΦαρμακείαΧρηματοδότηση

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top