Την χρήση ειδικής κάρτας για όλες τις επιχειρήσεις, η οποία θα καταγράφει τις εμπορικές συναλλαγές και μέσω της οποίας το κράτος θα εισπράττει αυτόματα το ΦΠΑ, πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, κ. Αντώνης Μακρής, στο “Standards Money Conference 2013: Success through Operational Excellence” που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 5 Νοεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Εθνικής Ασφαλιστικής.
Με τη συγκεκριμένη κάρτα κάθε συναλλαγή θα κοινοποιείται ηλεκτρονικά σε μία κεντρική οικονομική υπηρεσία και ταυτόχρονα θα εισπράττεται ΦΠΑ της συναλλαγής 19% αντί του 23% που θα ισχύει για τις υπόλοιπες αγοραπωλησίες. Στη συνέχεια, όταν ο έμπορος θα πουλάει το προϊόν στον καταναλωτή θα λαμβάνει από το κράτος την επιστροφή του ΦΠΑ που αναλογεί στη διαφορά της τελικής τιμής του προϊόντος από την τιμή την οποία το αγόρασε ο ίδιος από τον προμηθευτή. Με αυτό τον τρόπο σύμφωνα με τον κ. Μακρή κερδίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στη συναλλαγή. Το κράτος παίρνει τον ΦΠΑ από την «πηγή» δηλαδή όταν ο έμπορος το αγοράζει από τον προμηθευτή, ο έμπορος πληρώνει χαμηλότερο ΦΠΑ στο 19% και όχι 23% και ταυτόχρονα ο καταναλωτής αγοράζει φθηνότερα λόγω του μειωμένου ΦΠΑ.
Από την πλευρά της η κα Μαρία Κόντου, Πρόεδρος του GS1 Association Greece, αναφέρθηκε στην ανάγκη διαχείρισης διεθνώς αποδεκτών κωδικών και χρήσης μίας κοινής γλώσσας για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης μίλησε για το ρόλο του GS1, που δραστηριοποιείται ήδη 40 χρόνια στην αγορά και αριθμεί 2,5 εκατ. επιχειρήσεις μέλη.
Για τη μεταφορά των αρχών της τυποποίησης στην ελληνική οικονομία μίλησε ο κ. Άγγελος Τόλκας, Πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος του νεοσύστατου φορέα ΕΣΥΠ. Όπως δήλωσε «Τα πρότυπα συμβάλλουν στην προστασία των ανθρώπων, της ιδιοκτησίας και του περιβάλλοντος απέναντι σε κινδύνους κάθε είδους. Εξασφαλίζουν κινητικότητα και διαλειτουργικότητα. Διευκολύνουν την επικοινωνία μέσω της κοινής ορολογίας και πάνω απ’ όλα αποτελούν τη βάση για επίτευξη, αξιολόγηση και απόδειξη της ποιότητας».
Τα τελευταία διεθνή πρότυπα και τη σημασία τυποποίησης και ελέγχου των σχετικών με τα προϊόντα πληροφοριών που μπορεί να δει ο χρήστης μέσα από τη συσκευή του κινητού τηλεφώνου ανέλυσε ο κ. Malcolm Bowden, Πρόεδρος Global Solutions του GS1. Η τυποποίηση οδηγεί στην ταχύτερη κυκλοφορία των προϊόντων και τον έλεγχο σχετικών με αυτά στοιχείων από την επιχείρηση, στην παροχή χρήσιμων πληροφοριών προς τον καταναλωτή και τη βελτίωση της ποιότητας και του χρόνου των αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης.
Εν συνεχεία, ο κ. Φώτης Γερ. Δαούσης, Αντιπρόεδρος Οικονομικού στην Ελληνική Εταιρεία Logistics, EMEA Εμπορικός Διευθυντής της Globe Williams International ανέφερε πως η πρόκληση σήμερα για τις επιχειρήσεις βρίσκεται στις πρωτοπόρες εφαρμογές και τις καινοτόμες λύσεις που θα εξασφαλίσουν την ποιότητα στην εσωτερική λειτουργία τους και στις συναλλαγές τους.
Την ενίσχυση της πιστότητας των πελατών τους μπορούν να επιτύχουν οι εταιρείες μέσω των socialmedia και του gamification Γιώργος Βεϊνόγλου, Business Development & Sales Director στην Icon Platformsσύμφωνα με τον κ. Γιώργο Βεϊνόγλου, Business Development & Sales Director στην Icon Platforms. Ειδικότερα μέσα από το gamification δίνεται η δυνατότητα στην εταιρεία χωρίς κόστος να μετατρέψει τον παθητικό θεατή σε ενεργό μεταδότη του προωθητικού μηνύματος.
Εντυπωσιακά αποτελέσματα στην υγεία των πολιτών και στα οικονομικά της Υγείας θα μπορούσε να έχει η βελτίωση της εφαρμογής προτύπων, όπως τόνισε από βήματος, ο Erik Larsen, Associate Principal McKinsey & Co. Ειδικότερα, 25.000 χιλιάδες ανθρώπινες ζωές μπορούν να σωθούν και 700 χιλιάδες αναπηρίες να αποφευχθούν, διεθνώς, ενώ η εξοικονόμηση πόρων μπορεί να κυμανθεί από 40 έως 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Εν τω μεταξύ, σε δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των συνέδρων, αναδείχθηκε η συμβολή των προτύπων στoυς κλάδους λιανικού εμπορίου, υγείας, στο χρηματοπιστωτικό τομέα, τις τηλεπικοινωνίες και τις μεταφορές.
Τη σημασία της ταυτοποίησης και της υιοθέτησης διεθνών προτύπων στο λιανικό εμπόριο σε θέματα όπως είναι οι κλοπές, το παραεμπόριο και η ασφάλεια τροφίμων, ανέλυσαν οι κ.κ. Στέφανος Κομνηνός, Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Αντώνης Μακρής, Πρόεδρος στο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), Μιχάλης Φανδρίδης, Γενικός Γραμματέας στο Δ.Σ. της ECR Hellas, Χριστόφορος Γκόκας, Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας Καταστημάτων ΜΕΤΡΟ και Ελένη Παπαθανασοπούλου, Customer Services Manager στη Mondelez Hellas SA. Τονίστηκε ότι συστήματα κωδικοποίησης όπως είναι το GS1 βοηθούν στην ταυτοποίηση εκατομμυρίων προϊόντων διεθνώς και μπορούν να δώσουν πληροφορίες σε ότι αφορά στην προέλευση τους, τις προδιαγραφές τους, τη χρήση τους, την ημερομηνία λήξης κ.ά.
Την αυξανόμενη ανάγκη για υιοθέτηση standards από τον ελληνικό και ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα ανάδειξαν οι κ.κ. Δημήτρης Βεργίνης, Προϊστάμενος του τμήματος Στατιστικών & Οικονομετρικών Εφαρμογών της Διεύθυνσης Πληροφορικής, Τράπεζα της Ελλάδος, Malcolm Bowden, Πρόεδρος, του GS1 Global Solutions, Espen Tranoy, Managing Director Οι κ.κ. Δημήτρης Βεργίνης, Προϊστάμενος του τμήματος Στατιστικών & Οικονομετρικών Εφαρμογών της Διεύθυνσης Πληροφορικής, Τράπεζα της Ελλάδος, Malcolm Bowden, Πρόεδρος, του GS1 Global Solutions, Espen Tranoy, Managing Director της First Data Hellas και Νίκος Καμπανόπουλος, Γενικός Διευθυντής σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο της VISA Europeτης First Data Hellas και Νίκος Καμπανόπουλος, Γενικός Διευθυντής σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο της VISA Europe. Τονίστηκε ότι η Ελλάδα όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη περνάει σε φάση ωρίμανσης και κατανόησης των νέων δεδομένων ασφαλείας και των καινούριων κωδικών που εδώ και χρόνια υπήρχαν σε άλλους κλάδους όπως το λιανεμπόριο και η βιομηχανία.
Τρόπους βελτιστοποίησης της ασφάλειας και της διαχείρισης των υπηρεσιών υγείας συζήτησαν οι κ.κ. Παναγιώτης Οπλοποιός, Σύμβουλος του Υπουργού Υγείας σε θέματα Πληροφορικής & Τεχνολογίας, Γιώργος Παππούς, Πρόεδρος στο Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ), Βασίλης Κοντοζαμάνης, Διοικητής στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής, Δρ. Αλίκη Σταθοπούλου, Βιολόγος στη Διεύθυνση Διαπίστευσης Εργαστηρίων ΕΣΥΔ, Προϊσταμένη του Τμήματος Διαπίστευσης Εργαστηρίων Χημικών, Βιολογικών, Κλινικών και συναφών δοκιμών, Ηλίας Στενός, Supply Chain Leader στην GSK Glaxosmithkline και Γιώργος Δημητρακόπουλος, Τεχνικός Σύμβουλος, GS1 Association Greece.
Ειδικότερα συζητήθηκε η διαπίστευση των εργαστηρίων από τον ΕΣΥΔ, η ανάγκη εφαρμογής κοινής γλώσσας επικοινωνίας – κωδικοποίησης στα νοσοκομεία, που θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων και οι σημαντικές ελλείψεις που εντοπίζονται στη Οι κ.κ. Γιώργος Δημητρακόπουλος, Τεχνικός Σύμβουλος, GS1 Association Greece Παναγιώτης Οπλοποιός, Σύμβουλος του Υπουργού Υγείας σε θέματα Πληροφορικής & Τεχνολογίας, Προϊσταμένη του Τμήματος Διαπίστευσης Εργαστηρίων Χημικών, Βιολογικών, Κλινικών και συναφών δοκιμών, Βασίλης Κοντοζαμάνης, Διοικητής στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής, Γιώργος Παππούς, Πρόεδρος στο Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ) και Ηλίας Στενός, Supply Chain Leader στην GSK Glaxosmithkline μηχανογράφηση του συνόλου της φαρμακευτικής εφοδιαστικής αλυσίδας.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ