Η διαφύλαξη της υγείας μας τον χειμώνα δεν απαιτεί κάποια πολύπλοκη διαχείριση, απλά στηρίζεται στη διαφύλαξη και την ενίσχυση του αμυντικού μας ανοσοποιητικού συστήματος.
Ο χειμώνας είναι η εποχή που διανθίζεται με μαγευτικά τοπία στη φύση, με τη λάμψη και τη γιορτινή ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οδηγώντας μας να αναζητήσουμε την οικογενειακή θαλπωρή τις μακριές νύχτες που τον χαρακτηρίζουν. Εντούτοις, φέρνει μαζί του και καταστάσεις που αποτελούν προκλήσεις για την υγεία μας και που ενδέχεται να αμφισβητήσουν τη θετική προσμονή μας για την έναρξη της χειμερινής περιόδου, να αναστατώσουν τους σχεδιασμούς μας και να θέσουν σε κίνδυνο προσφιλή μας πρόσωπα.
Οι χαμηλές θερμοκρασίες, η μείωση των ωρών της ηλιοφάνειας και η μείωση της υγρασίας της ατμόσφαιρας, λόγω της συχνής παρουσίας ανέμων, μπορεί να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, για αυτό και θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, κάνοντας όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την πρόληψη των ανεπιθύμητων εκτροπών της υγείας μας.
- Η χαμηλή ηλιοφάνεια συνοδεύεται από τη μείωση στον οργανισμό μας των τόσο πολύτιμων για το αμυντικό ανοσοποιητικό μας σύστημα επιπέδων της βιταμίνης D. Επειδή πολλές μελέτες συνδέουν τα χαμηλά της επίπεδα με την αύξηση της εμφάνισης λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, θα πρέπει να φροντίσουμε να εκτίθενται το πρόσωπό μας και τα χέρια μας στο ηλιακό φως, που ενεργοποιεί τη βιταμίνη D, για τουλάχιστον 15-20 λεπτά, τις μεσημεριανές ώρες, καθημερινά. Αν τα επίπεδά της στο αίμα είναι πολύ χαμηλά, συζητάμε με τον γιατρό μας την πιθανότητα να λάβουμε ειδική φαρμακευτική αγωγή. Φυσική πηγή της λιποδιαλυτής βιταμίνης D είναι επίσης τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η σαρδέλα, το σκουμπρί και ο τόνος, ο κρόκος του αυγού και τα εμπλουτισμένα στη βιταμίνη τρόφιμα, όπως είναι το γάλα, το γιαούρτι, τα δημητριακά και οι χυμοί φρούτων.
- Η βιταμίνη C ενισχύει τα λευκά μας αιμοσφαίρια, που είναι οι «μαχητές» της υγείας μας και βρίσκεται σε αφθονία στα εσπεριδοειδή, στο μπρόκολο, το σπανάκι και τις πράσινες πιπεριές.
- Ο ψευδάργυρος, που βρίσκεται στα όσπρια, στους ξηρούς καρπούς και στο κρέας, συνεισφέρει σημαντικά στην άρτια λειτουργία του ανοσοποιητικού, μαζί με τα προβιοτικά, που λαμβάνονται με το παραδοσιακό γιαούρτι, το κεφίρ και τα προζυμένια αρτοσκευάσματα, τα οποία ενισχύουν την πολύτιμη υποστήριξη του μικροβιώματος του εντέρου μας στην άμυνα του οργανισμού μας.
- Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζει και η καλή ενυδάτωση του οργανισμού μας, που τον «ξεπλένει» από παθογόνα και τοξίνες, ενώ διατηρεί την ακεραιότητα των βλεννογόνων και του δέρματος, που αποτελούν τις συνήθεις πύλες εισόδου μικροβίων.
Το μυστικό κρύβεται στο πλύσιμο των χεριών
Για το πλύσιμο των χεριών μας αποφεύγουμε τη χρήση ισχυρών απορρυπαντικών, που οδηγούν σε ξηρότητα του δέρματος. Είναι απαραίτητο, όμως, να ακολουθούμε όλους τους συνήθεις υγειονομικούς κανόνες και να πλένουμε τα χέρια μας, ιδιαίτερα όταν επιστρέφουμε σπίτι μας και πρόκειται να ετοιμάσουμε το φαγητό μας. Γενικότερα, αν πριν από τη λήψη του γεύματος δεν έχουμε αυτήν τη δυνατότητα, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα ειδικά αλκοολούχα, με αντισηπτικό διάλυμα, χαρτομάντηλα.
Προστασία των χειλιών
Επίσης, προστατεύουμε τα χείλη μας όχι μόνο με το σάλιο μας –που εξατμίζεται γρήγορα από τον ξηρό ψυχρό αέρα, με αποτέλεσμα να αφυδατώνονται και να εμφανίζουν μικρορήξεις στην εκτιθέμενη επιφάνειά τους–, αλλά και καλύπτοντας με κασκόλ το στόμα μας στον δυνατό άνεμο.
Η γυμναστική κάνει θαύματα
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link εδώ.























Comments (0)