Skip to content

Η Ευρώπη σε κρίσιμη καμπή για τις κλινικές δοκιμές

Η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει οριστικά τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη της ιατρικής έρευνας, την ώρα που νέα στοιχεία δείχνουν πως η  γηραιά ήπειρος θα μπορούσε να προσφέρει πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες σε δεκάδες χιλιάδες ασθενείς. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η επίτευξη των στόχων της ΕΕ για τις κλινικές δοκιμές θα μπορούσε να μεταμορφώσει την υγεία, την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τη νέα ανάλυση της Frontier Economics, που δημοσιεύθηκε από την EFPIA, η επίτευξη των νέων στόχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του EMA και του HMA για αύξηση 11% στις κλινικές δοκιμές θα μπορούσε να εξασφαλίσει πρόσβαση σε 35.000 επιπλέον Ευρωπαίους ασθενείς σε πρωτοποριακές θεραπείες.


Παράλληλα, η ευρωπαϊκή οικονομία θα ενισχυόταν με 4 δισ. ευρώ ετησίως, θα δημιουργούνταν 18.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα αποτρέπονταν 3 εκατομμύρια ημέρες ασθένειας.
Παράλληλα, τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας και η οικονομία θα επωφελούνταν από 4 δισ. ευρώ ετησίως, τη δημιουργία 18.000 νέων θέσεων εργασίας και την αποτροπή 3 εκατομμυρίων χαμένων ημερών εργασίας.

 

Από την  μελέτη προκύπτει  ένα κρίσιμο ερώτημα : Μπορεί η ήπειρος που γέννησε την ιατρική έρευνα να ξανακερδίσει τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη των κλινικών δοκιμών; Νέα στοιχεία δείχνουν πως η απάντηση δεν είναι μόνο θετική — είναι και απολύτως αναγκαία.
Ο στόχος που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον ΕΜΑ και το HMA είναι μια αύξηση 11% στον αριθμό των κλινικών δοκιμών.

Τρία σενάρια για το μέλλον της ευρωπαϊκής έρευνας

Η μελέτη εξετάζει δύο ακόμη, πιο φιλόδοξα σενάρια:

1. Ανάκτηση των “χαμένων δοκιμών” από το 2013
Απαιτείται αύξηση 25% στη δραστηριότητα.

Αποτέλεσμα:
• 8,9 δισ.  ευρώ επιπλέον οικονομική αξία
• 79.000 νέες θέσεις σε κλινικές δοκιμές

2. Ευρώπη στο ίδιο επίπεδο με ΗΠΑ και Κίνα
Απαιτείται αύξηση 50%.

Αποτέλεσμα:

17,9 δισ.ευρώ πρόσθετη οικονομική αξία,
158.000 νέες θέσεις σε δοκιμές,

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ευρώπη έχει χάσει σημαντικό έδαφος: το μερίδιό της στις παγκόσμιες κλινικές δοκιμές έπεσε από 22% το 2013 σε 12% το 2023, ενώ η Κίνα ανέβηκε από 8% σε 18%.

Η σημερινή εικόνα: Οικονομική αξία 35,7 δισ. ευρώ ετησίως

Οι κλινικές δοκιμές που χρηματοδοτεί η φαρμακοβιομηχανία παράγουν ήδη 35,7 δισ. ευρώ οικονομικής αξίας ετησίως στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

Αναλυτικά:
21,7 δισ. ευρώ από την ίδια τη δραστηριότητα των δοκιμών,
3,6 δισ. ευρώ από δευτερογενή οφέλη R&D,
10,4 δισ. ευρώ από βελτιωμένη παραγωγικότητα λόγω αποτροπής 26,9 εκατ. ημερών ασθένειας.

Η δραστηριότητα αυτή στηρίζει 165.000 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων 45.000 αφορούν άμεσα την κλινική έρευνα.

Ποια κράτη ωφελούνται περισσότερο

Η Γερμανία παράγει τη μεγαλύτερη άμεση οικονομική αξία από κλινικές δοκιμές (€3 δισ.), ακολουθούμενη από:
Γαλλία (1,8 δισ. ευρώ)
• Βέλγιο (1,7 δισ. ευρώ)
Στην παραγωγικότητα, η Γερμανία προηγείται με 9,1 εκατ. αποτραπείσες ημέρες ασθένειας, ενώ ακολουθούν η Γαλλία και η Ισπανία.

Γιατί έχει σημασία

Οι κλινικές δοκιμές προσφέρουν στους ασθενείς πρόσβαση σε θεραπείες 10–15 χρόνια νωρίτερα από την ευρεία κυκλοφορία τους.
Ενισχύουν τα συστήματα υγείας, βελτιώνουν τις θεραπευτικές αποφάσεις και επιταχύνουν την υιοθέτηση καινοτομίας — ακόμη και για ασθενείς που δεν συμμετέχουν άμεσα στις μελέτες.
Πρωτοβουλίες όπως το EU Biotech Act και το ACT EU αποτελούν τα πρώτα βήματα για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας.

Η θέση της EFPIA

Η γενική διευθύντρια της EFPIA, Nathalie Moll, επεσήμανε ότι «Δεν υπάρχει καμία αρνητική πλευρά στο να φιλοξενούμε κλινικές δοκιμές στην Ευρώπη — μόνο υγειονομικά και οικονομικά οφέλη. Η επίτευξη των στόχων της ΕΕ πρέπει να είναι το ελάχιστο που επιδιώκουμε».

 

EFPIAΙατρική έρευναΚαινοτόμες θεραπείεςκλινικές δοκιμέςκλινικές μελέτες

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GE HealthCare ενισχύει τη συνεργασία της με την ESR στο ECR 2026
Μια Έγνοια Λιγότερη: Η Ελλάδα απέναντι στον HPV

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top