Ιδιαίτερα ενδιαφέρον αναμένεται να έχει ο χειμώνας στο Υπουργείο Υγείας. Τουλάχιστον αυτό διαφάνηκε στην τελετή παράδοσης- παραλαβής του χαρτοφυλακίου από τον Υπηρεσιακό Υπουργό στους νέους επικεφαλής.
Ίσως αυτό που προκάλεσε περισσότερο αίσθηση ήταν πως για πρώτη φορά, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, σε τελετή παράδοσης-παραλαβής υπήρχαν κενές θέσεις στην αίθουσα τελετών. Μάλλον, επειδή ήταν Υπηρεσιακός Υπουργός και όχι πολιτευόμενο πρόσωπο, με τις όποιες, ενδεχομένως, πελατειακές δεσμεύσεις, αυτός που παρέδιδε το Υπουργείο. Επίσης, για πρώτη φορά, οι Γενικοί Γραμματείς δεν ήταν στο «κεντρικό τραπέζι» της τελετής, αλλά στην πρώτη σειρά θέσεων του αμφιθεάτρου, με το Γ. Μπασκόζο, το όνομα του οποίου κάποια στιγμή ακούστηκε για μια από τις κεντρικές θέσεις του Υπουργείου, να είναι εμφανώς σκεπτικός.
Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, θα υπάρξουν αλλαγές στις θέσεις των Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη θέση του κεντρικού Γενικού Γραμματέα, την οποία, προς το παρόν, καταλαμβάνει ο Σπ. Κοκκινάκης.
Το μόνο σίγουρο είναι πως η Αριστοτέλους, πλέον, έχει «χρώμα» Κρήτης, όπως σημείωσε και ο απερχόμενος Υπουργός, καλωσορίζοντας την Κρήτη στο τιμόνι της Υγείας. Ο Θάνος Δημόπουλος αρκέστηκε, κατά τ’ άλλα, σε ένα σύντομο απολογισμό της σύντονης θητείας του, υπογραμμίζοντας την υλοποίηση, στο βαθμό του δυνατού, των προαπαιτουμένων του μνημονίου ενόψει αξιολόγησης.
Οι κύριοι Δημόπουλος και Ξανθός βρίσκονταν ώρα πριν την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο γραφείο του 2ου ορόφου, συζητώντας σε θερμό κλίμα.
Πάντως, η δυναμική της νέας ηγεσίας ήταν εμφανής από τις σημερινές δηλώσεις των δύο επικεφαλής, οι οποίες εστιάστηκαν κυρίως στην ενίσχυση του Συστήματος Υγείας.
Από τη μια, ο Ανδρέας Ξανθός αποτελεί μια «ήρεμη δύναμη». Άνθρωπος χαμηλών τόνων και λίγων λόγων, που αποστρέφεται της υπερβολικής προβολής και προτιμάει να εργάζεται έντονα αλλά διακριτικά. Αυτή ήταν η τακτική που ακολούθησε τους προηγούμενους 8 μήνες, ως Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας. Η αναβάθμιση του, όμως, δεν μπορεί παρά να σημαίνει πως θα πρέπει να ανεβάσει επικοινωνιακούς ρυθμούς.
Αν και, τελικά, το πιθανότερο είναι ο νέος Αναπληρωτής Υπουργός να δώσει τον παλμό στο Υπουργείο Υγείας, όπως κατέστη σαφές στην τελετή παράδοσης-παραλαβής, μην αφήνοντας καμία αμφιβολία πως, επικοινωνιακά τουλάχιστον, δεν θα πλήξουμε, με τη δυναμική προσωπικότητα του νέου Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας. «Νιώθω λίγο άβολα», είπε ευθύς εξαρχής. «Έως το 2010 ως γιατρός και αργότερα ως δήμαρχος Σφακιών, στο Υπουργείο ερχόμουν μόνο υπό καθεστώς κινητοποιήσεων», δήλωσε και πρόσθεσε, «έχουμε παίξει και ξύλο στην είσοδο του Υπουργείου. Ήρθε, όμως, το πλήρωμα του χρόνου να κάτσω σε αυτή την καρέκλα», συμπλήρωσε.
Ο κ. Ξανθός μίλησε για το πλαίσιο λειτουργίας και ο Π. Πολάκης έθεσε τις προτεραιότητες. Και δεν μάσησε τα λόγια του, προκαλώντας αίσθηση στους παρευρισκόμενους και δίνοντας στίγμα.
Πάντως, στις επίσημες δηλώσεις του ο κ. Ξανθός μίλησε για νέο restart της Κυβέρνησης, «μια επανεκκίνηση σε ένα πιο σταθερό δημοσιονομικό και οικονομικό περιβάλλον»
«Η εντολή [της κοινωνίας]είχε μεγάλη δόση σκεπτικισμού και απαίτησης, αλλα και κριτικής στήριξης. Ξέρουμε ότι τα προβλήματα σε αυτό τον ευαίσθητο τομέα είναι πολλά και συσσωρευόμενα», συμπλήρωσε και παραδέχθηκε ότι η νέα ηγεσία έχει να διαχειριστεί ένα σύστημα υγείας που κλυδωνίζεται καθημερινά και βρίσκεται σε διαρκή κίνδυνο λειτουργικού blackout, το οποίο και πρέπει να το αντιστραφεί. «Πρώτο μέλημα μας είναι η λειτουργική σταθεροποίηση συστήματος και για αυτό πρέπει, όσο πιο σύντομα γίνεται, να εφαρμοστεί το σχέδιο έκτακτης ενίσχυσης του με ανθρώπινο δυναμικό». Κρίσιμο σημείο χαρακτήρισε την ανάγκη ομαλοποίησης της χρηματοδότησης και υπογράμμισε πως απαιτείται μια συστηματική προσπάθεια ηθικοποίησης του συστήματος υγείας. «Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις εστίες προκλητής ζήτησης, διαφθοράς και συνδιαλλαγής με συμφέροντα», συμπλήρωσε και να προχωρήσουν εκκρεμότητες, όπως η ολοκλήρωση της ΠΦΥ και της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης.
«Στο δύσκολο περιβάλλον που διαγράφει η συμφωνία, οφείλει ο χώρος της υγείας να είναι ένας προνομιακός χώρος, για να υπάρξει η αίσθηση του αντισταθμίσματος, της δικαιότερης κατανομής βαρών και η αίσθηση ασφάλειας των πολιτών», κατέληξε.
«Από εδώ και πέρα δεν υπάρχει δικαιολογία», ξεκαθάρισε ο Παύλος Πολάκης, σημειώνοντας πως ο λαός ανέδειξε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ώστε να διασφαλιστεί μια σειρά ζητημάτων. Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, η εντολή των εκλογών μεταφράζεται σε υλοποίηση συγκεκριμένων δεσμεύσεων και ειδικότερα, στη μείωση του χρέους, στην αλλαγή του κράτους, τσακίζοντας τη ραχοκοκκαλιά της διαπλοκής και χτυπώντας τη διαφθορά, στην προώθηση της παραγωγικής ανασυγκρότησης και στην επαναδόμηση του κοινωνικού κράτους.
«Δεν θέλει πολλά λόγια, αλλά πολύ δουλειά», δήλωσε και ανέδειξε ως πρωτεύον ζήτημα για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας την αλλαγή των διοικήσεων στα νοσοκομεία. Σε ό,τι αφορά στην ΠΦΥ, υπογράμμισε την ανάγκη δόμησης, επιτέλους, ενός συστήματος, σημειώνοντας πως ήταν νιος και γέρασε από όταν άρχισε η συζήτηση του θέματος. Σημαντικό σημείο και για τον κ. Πολάκη είναι η ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό των Νοσοκομείων. «Όσο περδικολάστιχο και να το κάνεις το σύστημα δεν μπορεί να αποδώσει χωρίς προσωπικό», δήλωσε χαρακτηριστικά. Επίσης, ο νέος Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην καταπολέμηση της διαφθορά του συστήματος υγείας, επικεντρώνοντας στις υπερτιμολογήσεις σε φάρμακα, υλικά και αντιδραστήρια.
«Οι προκάτοχοι μας προχώρησαν σε οριζόντιες περικοπές, αλλά το μηχανισμό ούτε που τον πείραξαν . Καιρός να σταματήσει αυτό το γλέντι», σημείωσε, προκαλώντας βέβαια αρκετά ερωτηματικά, αφού στους προκατόχους του περιλαμβάνεται και η προηγούμενη ηγεσία της Αριστοτέλους, μέλος της οποίας ήταν ο Α. Ξανθός
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ